To my w towarzystwie jesteśmy najstarsi a mamy najmłodsze dziecko ![]()
Teraz to wszyscy tylko praca i kariera
No tak to jest
Kiedyś było inaczej
Myślę że to tez związane z tym że teraz ceny mieszkan są bardzo wysokie i żeby zdecydować się na dziecko trzeba miec zaplecze finansowe czyli trochę popracowac żeby nawet kredyt dostac a większość osób zarabia średnio. Pewnie kariera kobiet też na to wpływa że zakladanie rodzin jwst trochę później.
Dokładnie, teraz ludzie chyba chcą mieć najpierw pewność, że poradzą sobie z tym wszystkim bez ciągłego stresu o pieniądze, ale tego idealnego momentu nigdy nie będzie bo zawsze coś się znajdzie
Idelanego pewnie nie ale na swoim przykładzie powiem że ja chciałam trochę popracować po studiach żeby zdobyć doświadczenie i cos bylo w CV. Jakbym tak od razu miala dzieci i dopiero kolo 30 szla do pracy to chyba byłoby mi ciężko tak zaczynać i jeszcze bym się stresowała. A teraz jak wrócę po macierzyńskim do starej pracy to na luzie, do miejsca i ludzi których znam
Noo powrót do znajomej ekipy po przerwie to już w ogóle duży plus ![]()
Oj zgadzam się ! Ja też najpierw chciałam skończyć szkołę i popracować już w zawodzie do którego mam zamiar wrócić po macierzyńskim, a moje znajome od razu po miały dzieci i bez żadnego doświadczenia w pracy
jak się nie zacznie pracować od razu i nie wpadniesz w taki wir to później trudno o niego mając dzieci ![]()
Masz taką mentalność jak mój mąż…. On chciał mieć dziecko jak będzie już mieszkanie praca o dopiero wtedy ale czasem ucie się tak układa że takie czekanie niewiele daje a człowiek robi się stary ![]()
Są plusy i minusy i tu i tu
Ale teraz moim zdaniem właśnie ludzie chcą się najpierw jakoś ustatkować finansowo a dopiero potem mieć dzieci
My tak mieliśmy chcieliśmy zapracować na to co mamy teraz żeby spokojnie wiedzieć że jesteśmy w stanie utrzymać stabilnie siebie i dziecko
No raczej człowiek właśnie tak myśli … gorzej jak niektórym to ustatkowanie idzie gorzej …
I wydłuża się wszystko w potem budzą się i jest za późno
no niestety tak jest ale teraz pry tych cenach mieszkań czy działek to jest mega cięzko jednak
No to prawda, ceny ogromne
U nas 40 tys kosztuje jedno miejsce parkingowe ….
to jak młodego człowieka może być stać po ślubie … a kredyt na 30 lat gdy nie do końcaa jest wiadoma przyszłosć
No i nie każdy dostanie go no i nie każdy ma wkład własny też
Haha no wiek wiekiem ale nie mówię ze trzeba 10 lat pracować przd dziećmi. Jak się jest mlodym rodzicem to tez fajnie, po 40stce dzieci dorosłe
Moi znajomi mają w tym roku 32 lata i ich synek już ma 11 lat , więcej to też takie fajne mieć młodych rodziców
Ja ostatnio myślałam tak wlansie że jak syn będzie pełnoletni to ja już 50 ![]()
Ja ostatnio też sobie to przeliczałam i aż się za głowę złapałam ![]()
![]()