qazz współczuje , ja sobie nie wyobrażam chodzic całe lato z brzuchem , już mi się ciężko oddycha , mam bardzo wysoko macice rozciągnieta i jedna dziewczyna mi wszystko dusi , ze czasem tchu złapać nie mogę . Podziwiam takie kobiety ! A z pierścionkami się już dawno musiałam pożegnać chyba z 3 miesiące temu. Rano ubierałam , ale wieczorem już było bardzo ciężko mi sciągnąc , ze już się bałam założyć pewnego dnia i zrezygnowałam . Widocznie woda już wtedy się zbierała , ale jak się patrzyło na palce to nie dało się tego tak zauważyć .
dominika12313 to juz połowa 8 miesiąca , ale rozwiązanie nastapi szybciej . Pewnie macie racje ze opuchlizna jest normalna , tym bardziej ze nosze dwojke ponad 2 kilowych dzieciaczków , ale właśnie to czucie mnie niepokoi Dam znać jutro , mam nadzieje ze lekarz mnie uspokoi
Marta oby to nie było nic groźnego A po prostu woda zatrzymująca się i odpoczywaj i tak jak dziewczyny nie rób na raz długich dystansow rób spacerki ale krótsze z przerwami na odpoczynek aby nogi miały czas na odpoczynek też
Ja miałam termin na sierpień i pod koniec ciąży też strasznie zapuchłam ale to było w zasadzie dwa tygodnie przed porodem i było to strasznie widocznie. Od maja miałam wrażenie obrzmienia. U mnie ogromny wpływ miała temperatura mam nadzieję że u Ciebie też i że to nic poważnego
Po południu przyjmie mnie lekarz także przynajmniej będę wiedziała , czy to tylko woda .
A co z taka woda sie dzieje ona schodzi zaraz po porodzie ?
qazz ja bardzo tez chciałam zajść w ciąże właśnie zeby urodzić na wiosne co w marcu/kwietniu maluszek by troche podrósł i na spacery .I przede wszystkim te upały , bo w tamtym roku to było strasznie goraco. Niestety nie wychodziło az wkoncu na jesien zaszłam . Nie zawsze da sie tak zaplanować
Ja też chodziłam całe lato z brzuszkiem bo termin miałam na połowę września… Mi też puchly nogi ale właśnie tylko wtedy jak było bardzo gorąco albo jak dużo chodziłam.
Teraz w sumie też będę lato chodzić z brzuszkiem bo termin na końcówkę listopada
Qazz nie da się zaplanować ja chciałam ciążę tak by na marzec wyszła ale jak widzisz problem jest bo 2 lata staran na nic się zdało. Więc nie zawsze to tak prosto sobie zaplanować.
Marta dobrze że lekarz przyjmie cię dziś daj znać co tam u Ciebie po wizycie.
Lekarz rodzinny stwierdził , ze opuchlizna jest bardzo duza i mówił ze jest to niepokojące ,że nie zeszło po nocy . Mówił , żebym zrobiła sobie badanie moczu ,czy nie występuje białko w moczu oraz mam sobie badać ciśnienie bo może wystąpić stan przedrzucawkowy . Mam dużo leżeć , nie chodzić za dużo tym bardziej jakby było za ciepło i z wynikami się zgłosić do lekarza ginekologa. Na szczęście zakrzepicy nie stwierdził
Któraś z was miała coś takiego ? Lub słyszała o takim czymś jak stan przedrzucawkowy ? Jakie sa tego inne objawy ?
Marta niestety z tym nie na żartów wystarczy trochę ponad normę A stan przedrzucawkowy może dotknąć. Udowodnione też jest naukowo że niedobór choliny może wpływać wlansie na większe ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego
Stan przedrzucawkowy (preeklampsja)– to pojawienie się nadciśnienia wywołanego ciążą z dużym białkomoczem (powyżej 0,3g na dobę). Stan przedrzucawkowy może wystąpić zarówno u kobiet z nadciśnieniem rozpoznanym przed ciążą, jak i nadciśnieniem po raz pierwszy rozpoznanym w ciąży. Zwykle pojawia się po 20 tygodniu i mija w ciągu 6 tygodni od porodu. Jest to rzadkie, ale zdarza się, że stan przedrzucawkowy i rzucawka mogą pojawić się również po raz pierwszy do czterech tygodni po porodzie!
Stan przedrzucawkowy to tak naprawdę nie tylko nadciśnienie z białkiem w moczu, ale poważne zaburzenie wielonarządowe (nerek, wątroby, układu krzepnięcia), mogące powodować komplikacje zarówno dla matki, jak i dla dziecka. Często jeśli choroba postępuje i lekarzom nie udaje się doraźnie lekami stabilizować stanu matki, jedynym sposobem skutecznego leczenia stanu przedrzucawkowego jest poród.
Każda kobieta może zachorować na te schorzenia. Jednak u niektórych ryzyko rozwoju nadciśnienia jest wyższe. Umiarkowane ryzyko dotyczy Cię jeśli:
–to Twoja pierwsza ciąża lub od ostatniej ciąży minęło ponad 10 lat,
-jesteś w ciąży mnogiej,
-jesteś otyła (BMI powyżej 35),
-masz 40 lat lub więcej,
– masz rodzinny wywiad nadciśnienia ciążowego lub stanu przedrzucawkowego.
dominika12313 dzięki bardzo za artykuł , warty naprawdę przeczytania. Codziennie mierze teraz ciśnienie i odpoczywam , bo nie ma zartów . U mnie w rodzinnie jest duże dziedziczenie nadciśnienia , mieli moi dziadkowie , ma mój tata i rodzeństwo starsze już tez ma nadciśnienie wiec możliwe ze mnie tez to czeka
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.