Piąstki w buzi

Bebusiaa Maluszek wkłada piąstki głęboko do buzi aż powoduje to odruch wymiotny ponieważ nie wie jak daleko może je włożyć. Uczy się dopiero swojego ciała i jaki jest związek przyczynowo skutkowy.

Mój syn obecnie skończył trzy miesiące i na przemian wkłada paluszki do buzi. Już od jakiegoś miesiąca odkrył że ma dłonie ale wykładał wtedy tylko kciuk i go lizal. A to co teraz wyprawia jest przekomiczne, też myślałam, że to ząbki. Nadmiar śliny na dodatek. Dziękuję również za wcześniejsze komentarze przynajmniej dowiedziałam się również że to naturalne. Pozdrawiam mamuśki

Ja długo myślałam że to na zęby sle to była tylko forma zabawy poznawania siebie

sylwencja21 też myślała, że to na ząbki, ale to poznawanie swojego ciała i odkrycie, ze mam rączki:)

U nas nadal piąstki są do buzi pchane, 4 miesiące ma synek. Najgorzej, że robi to też po jedzeniu i wtedy potrafi ulać-tak mi wczoraj przed snem zrobił. Także teraz jak go odbijam od razu mu wyciągam te rączki z buzi.

Dzieci ssają piąstki kiedy są głodne, ale też dzięki temu poznają świat i swoje ciało, bawią się.

U Nas Marlenka (wczoraj skończyła miesiąc) od początku, gdy jest głodna, bierze piąstkę do buzi i bardzo mocno ssie - jak zje, przestaje to robić i tak do następnej pory karmienia. Mama_Ola sąd wniosek, że synek nie dojadał?

Dzieci często wkładają do buzi palce, piastki czy inbe zabawki w ten sposob poznają świat. Mogą też iść zabki i dziecko w ten sposób drapie sobie dziąsłełka. Pamietam jak moja zuzka tak robiła. Ważne by dziecko nie zaczeli ssać paluszków.

oczywiście, że tak! teraz syn ma prawie 5 mies i przeszedł za “zjadanie” pojedynczych palców:)

Ssanie piąstek nie wiąże się tylko i wyłącznie z tym, że dziecko jest głodne. Nasza córeczka też w okolicy 3 miesiąca zaczęła częściej wkładać sobie rączki do buzi, jest to związane z tym, że poznaje własne ciało. Ta umiejętność pozwala na ćwiczenie mięśni żuchwy, na łatwiejsze potem przeżuwanie, na ćwiczenie języka. To bardzo przydatna umiejętność.

Moja córeczka odkąd nauczyli w szpitalu ssać smoczek rzadko ssała piąstki. Ale i ja starałam się żeby tego nienrobila wolałam.zeby smoczek ssała.bo wtedy bardziej ulewala. Ale czasem pozwalałam bo to normalne że dzieci tak zrobią. Zaszcza jak żeby idą to wszystko co popadnie to do buzi. Nawet ostatnio palec u nogi ssie hehe

Mój syn zaczął się ślinić i namiętnie pozerać pięści w wieku 9 tygodni 

Prawdopodobnie Maluszek odkrył, że ma rączki które można ssać to całkowicie normalne. U naszej córeczki też tak było i nie było to zawsze związane z jedzeniem. Dzieki temu rozwija sie umiejętność przeżuwania, ssania, mięście żuchwy się rozciagają. I Maluszek poznaje świat.

Dziecko poznało co może zrobić z raczka i chce ją poznać bardziej wsadzając do buzi. 

Moja córcia nie miała skończonych dwóch miesięcy i już piąstki lądowały w buzi, a głównie lewa piąstka. Też początkowo brałam to za objaw głodu albo potrzebę ssania. Jednak pierś, smoczek i butla odrzucona. Jednak wyczytałam w książce, którą posiadam, że dzieci się w ten sposób uspokajają.

U nas jest identycznie. Hania od kiedy skończyła 2 miesiące piąstki pcha do buzi prawie że non stop. Z tego co słyszałam to nie koniecznie musi być to objaw głodu. Może po prostu maluch zobaczył że rączki mogą służyć do czegoś więcej niż tylko do machania na prawo i lewo :) 

Dziecko wkładając do buzi poznaje wszystko wiec teraz poznaje swoje dlonie

Z tego co czytam to Wasze dzieci dość wcześnie ”obgryzaly„ piąstki. Synek zaczął tak robić w 4 miesiącu, pomyślałam że to pierwsze objawy ząbkowania, ale może chodzi o funkcje poznawcze bardziej. Teraz wszystko co uda mu się złapać ląduje w buzince :D

Megg też mi się to wydawało bardzo wcześnie, ale faktycznie dziecko w ten sposób poznaje siebie. Już chyba zapomniałam, jak to było przy synku he :)

Ja pamiętam, nawet mam filmik, jak synek odkrył rękę i chyba z 5 minut się tak na nią patrzył i ją obracał. Do buzi też zaraz te rączki zaczął pchać. też myślała, że niby wcześnie, ale może jakiś ząbek. jednak to raczej wynika z chęci poznawania świata. Teraz jego zabawki, to tylko te co mają coś co mu sie do buzi zmieści. A ząbków nadal nie ma, a zaraz 5 miesięcy.