Pielęgnacja uszu

nie wolno czyscic patyczkami do uszu srodka ucha dziecka

srodka w ogóle się nie czysci trzeba poczekać aż woskowian sama wypłynie chyba że płatki uszu.

u mnie mąż się tym zajmuje ja jakoś się boję

U nas czyszczeniem ząbków i uszu zajmuje sie ja. Mąż jakoś do tego sie nie garnie . Jego pielęgnacja uszu polega na wytarciu ręcznikiem po kąpieli.

woskowine najlepiej usunąć chusteczką higieniczną albo zrolowaną watką. Jest pewność, że nie wejdzie za głęboko, a woszczyn zostanie na “sprzęcie”

Ja próbowałam Vaxola używać, ktoś tutaj mi polecał ale nie do końca jestem przekonana co do skuteczności

dziecku nie powinno sie nic wkladac do uszek

ja kąpie syna więc pozostałe zabiegi też wykonuję m.in czyszczenie uszu, używam patyczka kosmetycznego ale oczywiście tylko do małżowiny

dokladnie
moja znajoma czyscila uszka i ot dziecko co chwila zapalenie uszu
ja czyszcze tylko z wierzchu

Trzeba uważać bo tymi patyczkami można więcej szkód niż dobrego wyrządzić

bo woskowinę można usuwać tylko z małżowiny a nie wkładać patyczka do środka do uszka

dokladnie
hehe po cos organizm ja wytwarza:)
taki system ochronny wiec lepiej nieraz sie lepiej zastanowic czy przypadkiem nie lepiej wkolo tylko
bo do zapalenia uszu to nie problem

Ja próbowałam vaxola ale nie jestem do końca przekonana.

mozna tez czyscic palcem tylko nie wpychac ich do dziurki

ja niczego do uszu nie stosowałam. Czyściłam tylko małżowine.

ja niczego również nie stosowałam

NIektóre mamy czyszczą dzieciom uszka w środku patyczkami. Ja bym tak nie mogła.

Nie można patyczkami, uszka u dziecka same się oczyszczają, tylko z zewnątrz wilgotnym wacikiem najlepiej przemyć

Patyczki są niebezpieczne, można dziecku krzywde zrobić.

patyczki są dobre ale np do czyszczenia pępuszka albo samej małżowiny ucha do środka ucha nie wkładałam dziecku