Pielęgnacja włosów niemowlaka i jego głowy to bardzo ważne elementy codziennej pielęgnacji. Jest kilka ważnych zasad podczas pielęgnacji niemowlaka.
Bardzo ważny artykuł związany z pielęgnacja. Ja chciałabym jeszcze dodać, żeby zapobiec ciemieniusze. Codziennie przez pierwszy miesiąc życia mojego synka oliwilam mu główkę olejem że słodkich migdałów i przeczesywałam główkę pod wlos. Podczas zabiegu nie omijałam brwi i czółka. Teraz robię to co drugi dzień, przed kąpielom. Dzięki czemu możemy synkowi nie pojawiła się ciemieniucha, a podobno chłopcy mają większe predyspozycje.
Bardzo fajny artykuł. Co do cieminiuchy ja cały czas myje szamponem na cieminiuche i odkąd go stosuje to też nie mamy problemów z cieminiuchą. Na początku ciemieniucha była mała ale to 2x naoliwilam głowę dziecka i zeszło. Teraz właśnie stosuje ten szampon i mamy spokój.
Fajne wskazówki w tej poradzie,dla młodych rodziców idealne :)
U nas szampon i płyn do kąpieli 2w1, super szczotka z miękkim włosiem od canpol i tyle jeśli chodzi o pielęgnację. Na razie nie używam żadnych oleklow, bo nie ma takiej potrzeby :)
Bardzo ciekawy i przydatny artykuł;)
Artykuł bardzo przydatny. Mój syn jak na razie ma malutko włosów i tak krótkie i jasne, że ledwo je widać. Ale zaczynają rosnąć już powoli. Myjemy mu głowę szamponem, a później używam nawilżającego balsamu
Super artykuł szczególnie przydatny bo synek ma ciemieniuche nawracajaca
Paulina mysmy nie mieli problemów z ciemieniucha wgl, wyszla mojemu synowi jak miał skończone dwa lata…
Super , przydatny artykuł.
Tez nie mialam
A jak radziłyście sobie z ciemieniuszką w brwiach?
Troszkę oliwki i również wyczesywalam lecz u nas było tego naprawdę malo
Ciemieniucha w brwiach nie spotkałam się jescze ale z główki to grzebieniem wyczesywałam
Córka miała ciemieniuchę ,ale nie na brwiach :)
Raz dostaliśmy robioną maść od lekarza i po pierwszym razie zeszło.
Innym razem córce zrobiła się ciemieniucha gdy umyłam szamponem z jonhson baby i to był pierwszy i ostatni raz kiedy go kupiłam :) Wtedy pomógł olejek na ciemieniuchę BabyCup i wyczesywanie oraz szampon atoperal baby ,który okazał się rewelacyjny :) Niemal od razu zeszło :)
Ja też się nie spotkałam z ciemieniuchą na brwiach, mieliśmy długo ciemieniuchę na głowie, najbardziej pomogło nam emolium i czesanie troszkę twardszą szczoteczką. Na początku używaliśmy takiej mega mięciutkiej z Nuka ale ona nie wyczesywała tej ciemieniuchy dopiero z Canpola nam pomogła. Ta taka co ma grzebyk w zestawie.
pierwsze słyszę żeby ciemieniucha pojawiła się na brwiach.
Pojawią się na włosach w tym również na brwiach i najczęściej jest to oznaką silnej alergii i tak było też e naszym przypadku
Ja słyszałam . Osobiście się z tym nie mierzyłam przy córce ale słyszałam o tym . Ogolenie ciemieniucha to u nas był temat bardzo uporczywy mimo stosowania dermokosmetyków to ciężko było ją zwalczyć na główce
Oj ja nie slyszlam o tym , ze pojawia się na brwiach.. pewnie bym stosowała linomag zielony i wyczesywanie delikatnie szczoteka miękka..
Ja wiele razy słyszałam ,że może pojawić się na brwiach ,ale na szczęście u nas była tylko na główce i szybko się z nią uporaliśmy.
I zapewne może to mieć związek z alergią jak pisze MamaLaury ,ponieważ u nas ciemieniucha wyszła po jednorazowym umyciu głowy szamponem jonhson baby. To był pierwszy i ostatni raz z tym szamponem :)
u nas była też na głowce tylko. olejowanie, nawilzanie, wyczesywanie.