Pierwsze ząbki maluszka

My przemywalysmy dziosełka solom fizjologiczna i gazikiem oraz masowałysmy dziasła gumową szczoteczka

My zaczełysmy uzywac szczoteczki Marki Neo i wczoraj pierwszy raz uzylismy pasty z ziaji
Mała bardzo polubiła ta aktywność

Zanim byly ząbki to jałowym gazikiem i ciepła wodą przemywalam. I taka gumową szczoteczką na palec

1 polubienie

Super, że zdecydowaliście się na pastę! Dbanie o ząbki jest mega ważne bo może w przyszłości być z tym dużo kłopotów jak od początku się nie zadba o to:(

1 polubienie

U nas właśnie dziś przebił się pierwszy Ząbek! :heart: także jutro wyruszam po szczoteczkę na tego gagatka i pastę. Nam stomatolog zalecił Sensodyne dla dzieciaczków i taką zamierzam kupić :smiling_face:

1 polubienie

Do stomatologa ponoć dobrze isc jak zaczną wychodzić zęby czyli w sumie już. Stosuje żel na ząbkowanie, i mroże mleko w foremkach podobnych jak na lód i daje do gryzaka, tego do rozszerzania diety z silikonową siatką - polecam

Te gryzaki wcale nie są podobno polecane. Dziecko przy rozszerzaniu diety powinno uczyć się żuć, a nie nadal ssać.

1 polubienie

Tak, ale mówię żeby dać tam zamrożone mleko, mleko przez ilość tłuszczu szybciej się rozpuszcza, ewentualnie ponoć zielona cebula też jest dobra

Chcialam wczesniej zaczac uzwaść pasty ale lekarz mnie straszył ze to za wczesnie ze odpiero od roku ale ciesze sie ze zapytałam i wiemy ze juz mozemy tez jestem za tym zeby dbac o ząbki jak najszybciej
Zanim uzwalismy sty myłam zabki córeczce szczeteczka i woda wiem ze to nie to samo jak pasta ale zawsze cos
Pozdrawiamy cieplutko z Majusia😀

U nam juz sa juz osiem
Pierwsze 2 zabki wyszly na dole miała okolo 4 misesiecy nawet nie wiedzyałam kiedy jej wyszły bo nie płakała ani nic
Dopiero jak kolejne wychodziły był płacz i marudzenie
Trzymamy kciuki zeby wszytko było dobrze😀

Tez wlasnie o tym slyszałam
Tylko ze raz dalam jej mrozonego bananka na zobki to potem gardlo miala czerwone i juz jej nie dawałam

Dobra jest podobno pestka od mango na ząbkowanie. Ja też używam gryzaków tych wodnych schłodzonych w lodówce

U nas wyszedł pierwszy. W sumie to się zanosiło na Ząbek, bo sen się pogorszył, córka była troszkę bardziej marudna wieczorami. Dzisiaj jej dawałam jajko na śniadanie i nie wiedziałabym, ale szurnęłam o niego łyżeczką :rofl:

Nie no pewnie, dlatego super że jest forum i można się czegoś dowiedzieć. Każda z nas się ciągle uczy☺️ Również pozdrawiamy z Tymkiem🤗

1 polubienie

Ale to pediatra taki strachliwy? Ja nakładam tej pasty bardzo mało, tak żeby tylko te włoski szczoteczki były muśnięte

1 polubienie

W lupce jest naprawdę mnóstwo polecajek :slight_smile: a w skrócie - zimne gryzaki , żel na dziąsła , możesz dawać maluchowi szczoteczkę do ząbków (przeznaczoną na ten wiek). Taka szczoteczka też fajnie masuje i koi ból.
A na pierwszą wizytę ja szłam bardzo szybko. Dzieci siedziały mi na kolanach gdy ja miałam przegląd. Po jakimś czasie tak samo szły z mężem. Robiliśmy tak po to żeby się oswajali z gabinetem. Stomatolog mówi , że ta pierwsza wizyta może być od pierwszego ząbka. Maluch ma się po prostu przyzwyczajać do gabinetu , do tego że coś się w tej buzi dzieje.

1 polubienie

Nie wiem ale chyba zmienie przechofnie bo masakra jak oni traktuja ludzi i dzieci rece opadaja

Elmex trzeba czytac sklady. Ogladalam Pana Tabletke ostatnio i okazuje sie ze elmex dla dzieci potrafi miec rozny sklad i jeden jest ok, a drugi raczej nalezy omijac szerokim lukiem

2 polubienia

A tak swoją drogą to ile miały Wasze Maluchy kiedy wyszły pierwsze ząbki??

1 polubienie

Widziałam kiedyś filmik porady na bolesne ząbkowanie i tam mama zanużyła smoczek w wodzie tak aby się napełnił od środka i włożyła do zamrażalnika na trochę później jej dziecko dziąsełka sobie chłodziło i to jej pomagało.

1 polubienie