Mojem corce wyszly pierwsze dwa zabki jak miala 4 miesiace nawet nie wiedzialam kiedy nie plakała ani nic tylko sie mocno śliniła i to mi dalo do myslenia zeby sprawdzic łyzeczka czy to ząbki
No u nas to nue podziałalo potem miala chore gardełko bylam na diebie zła ze dalam jej zimnego banana w smoczku
4.5miesiaca
jedynki na dole i w takiej samej kolejnosci teraz wypadaja ![]()
U nas 7 miesięcy i mamy 2 ząbki, wyszły dzień po dniu
Ooo to może już na horyzoncie ![]()
Na 4 miesiace mielismy dolne jedynki ![]()
My tak samo 4 miesiace
No u nas pierwszy wyszedł praktycznie bezobjawowo. Zorientowałam się, że jest, bo szurnęłam łyżeczką o niego, jak dawałam córce śniadanie
drugi natomiast i my i córka odczuliśmy moooocno. Córka cały dzień była nieswoja, a w nocy był dramat. Co usnęła, to się od razu budziła, dosłownie po 5/10 minutach był okropny płacz. Musiałam podać czopek paracetamolu i dopiero po godzinie od niego zasnęła spokojnie
Oj no nie każdemu może pomóc. . Biedne dzieciątko nie dość że nie pomogło przy zabkowaniu to doszedł ból gardła.
wiadomo mama próbuje wszytkich metod aby pomóc dziecku
Oo to szybko wyszły
u nas długo czekaliśmy na pierwsze ząbki.
U nas równo 6 miesięcy jak zauważyłam ![]()
Dzisiaj też kilka spotkanych osób mówiło łyżeczce
widać nalepszy patent ![]()
Fajna opcja dla maluszka na złagodzenie bólu są gryzaki ze smoczkiem w które można włożyć np mus z owoców i zamrozić
Dokładnie musimy dac rade
Ja mogę podpowiedzieć tak z perspektywy zawodowej:
Pierwszy raz powinno się maluchowi zrobić przegląd po pojawieniu się pierwszego ząbka. Zazwyczaj rodzice (jeśli w ogóle to robią) to pojawiają się około roczku. My zalecamy wizyty tak co pół roku, tak w ramach adaptacji. Wiadomo w różnych gabinetach różnie bywa ale my po prostu pokazujemy maluchowi co się dzieje poprzez zabawe. Oswajamy z dźwiękami, ruchem itp. Mamy również Panią Psycholog więc w trudnych przypadkach ona jest dla nas i dla rodzica wsparciem.
Jeśli chodzi o pielęgnacje to tutaj są niestety różne teorie. Takiemu maluchowi w zupełności wystarczy szczotkowanie dwa razy dziennie, przy uzyciu po prostu wody. Jesli maluch pije mleko mm to trzeba bardziej tego mycia pilnowac zeby nie pojawila sie tzw prochnica butelkowa. Jesli chodzi o paste to osobiscie raczej doradzam ja starszym dzieciom (bo jak wspomnialam na poczatku woda w zupelnosci wystarczy). Na dalszym etapie kiedy wybieramy paste konieczne jest zwrocenie uwagi na to czy dziecko jest w stanie dokladnie wyplukac i wypluc.
Oczywiscie w pielęgnacja to jedno ale odpowiednia dieta tez jest wazna w utrzymaniu dobrego stanu.
Bardzo dziekujemy za rade napewno umówimy wizyte jak najszybciej. A my wlasnie od pierwszego ząbka szczotkowałysmy zabki szczoteczka i woda bo nie wiedzialam wlasnke jak z ta pata jest
Ale teraz juz wiemy. Pozdrawiamy z Majusia ![]()
Właśnie ja się zastanawiałam jak umyć córce pierwsze ząbki bo pasty jeszcze nie umie wypluć. Odrazu by zjadła ![]()
![]()
mój mały też nie chce wypluwać…
Dziś próbowałam umyć jej na sucho , patrzyła się na mnie jak na dziwną zabrała szczoteczkę i poszła się nią bawić ![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Nam Pani stomatolog powiedziała, żeby używać pasty od pierwszego ząbka. To że maluch nie jest w stanie jej wypluć tylko połyka to raczej logiczne. Dlatego zaleca się myć dwa razy dziennie z minimalną ilością pasty (wielkości ziarnka ryżu).
Pierwsze słyszę żeby myć ząbki samą wodą🫣