Pierwsze ząbki maluszka

Moja córka tak samo zrobiła za pierwzym razem😄

Nie musi brać Pani moich słów do serca, natomiast to że Pani nie słyszała to nie znaczy, że tak nie jest. Więc czasem warto wysłuchać inną perspektywę i wziąć ją do rozważenia nawet jeśli finalnie uzna się ją za bujde.

Jeśli chodzi o pasty to wszystko zależy od tego jaki ona ma skład. Bo oczywiście są pasty ze świetnym składem, który jeśli dziecko nie wypłucze i zje to się nic nie stanie. Są one droższe i nie tak łatwo dostępne.

Inna historia to pasty z fluorem. Tu temat jest kontrowersyjny i różnie lekarze do niego podchodzą. Wg Polskiego Towarzystwa Stomatologii Dziecięcej na którą wiekszosc pedodontow sie powoluje jest tak jak Pani pisze. Do 1000ppm (czyli okolo ziarna ryzu) dziecko moze stosowac nawet jesli nie potrafi wypluwac. Pytanie tylko na ile rodzic jest w stanie zachowac ostroznosc odnosnie stosowania (bo tak takową trzeba zachować, bo bardzo łatwo taką dawkę przekroczyć).

Warto przejrzec rzetelne badania w tym obszarze i samodzielnie podjąć decyzje odnośnie stosowania. Ja osobiście mogę jedynie coś podpowiedzieć, a co zrobi odoba które to czyta to już inna sprawa. Moim zdaniem warto miec szeroka perspektywe, bo niestety bedac w srodowisku medyczno-farmaceutycznym na codzien widzę sygnały które mnie jako rodzica skłaniają do samodzielnej analizy i poszerzania wiedzy w danych kierunkach.

1 polubienie

Sprawdzają Wam się? my próbowaliśmy gryzaki mrozić ale wtedy synek ich nie chce

Każda mama robi tak jak uważa, tu na forum nikt nikogo nie komentuje i nie wyśmiewa za to co robi. Wszyscy dajemy tu rady i wspieramy się wzajemnie . Jeśli ktoś myje zęby dziecku wodą to myje wodą i to też jest ok .

U nas takie zimne gryzaki też się nie sprawdzały, ale lody syn je chętnie

Nam też zalecono myc pasta. Nam pani zaleciła sensodyne i taka kupiłam. Ma fluor, ale stosujemy bardzo malutka ilość 2 razy dziennie

1 polubienie

Nie narzuciłam nikomu swojego zdania, nie komentowałam rownież. Odpowiedziałam na komentarz, żeby napisać jaka wiedza została mi przekazana, co robi większość osób tutaj. Czasem warto zwrócić uwagę, aby naprowadzić kogoś aby poczytał sobie coś na dany temat aby nie zaszkodzić dziecku. Każda z nas się uczy, więc warto spróbować komuś pomóc. A jak ktoś będzie postępował i co z tym zrobi to jego sprawa i nie mamy na to wpływu:)

2 polubienia

Kazdy ma prawo do swojego zdania.:smile:

Najlepiej oswajać dziecko z wizytami u dentysty i zabrać już od pierwszego ząbka, zwykle około 12 miesiąca życia. Daje to sposobność, by zadać dentyście pytania odnośnie opieki stomatologicznej. Podczas wizyt profilaktycznych stomatolog potrafi wykryć problemy we wczesnym jego stadium. Jeżeli chodzi o ząbkowanie na rynku dostępnych jest wiele różnych preparatów dla ząbkujących dzieci, które przynoszą ulgę ale przed ich zastosowaniem zawsze warto skonsultować to z lekarzem.

To prawda , ja zabierałam synów na wizytę akurat koło 2 lat byli bardziej świadomi i lepiej to przeszli :slight_smile:

1 polubienie

Mam właśnie tak też zaleciła pani stomatolog. Przy mojej wizycie tylko dopytałam jak o pierwsze ząbki dziecka dbać :sweat_smile:

1 polubienie

Jaką pastę polecają stomatolodzy? My zawsze używamy elmexa .

1 polubienie

My również używamy pasty elmex

Tylko patrzcie na sklady. Ostatnio widzialam rolke Pana Tabletki i okazuje sie ze Elmex dla dzieci(ten sam wiek) potrafi miec dwa rozne sklady…
Jeden jest spoko, a drugi odradzal.

To są różne pasty elmexa? Chodzi o te dla juniorów?

My zaczelismy uzywac z zaji z apteki jak narazie jest dobra ale jezeli ma ktos do polecenia lepsza to bede wdzieczna

Rozny sklad dotyczy juniora 6-12.

2 polubienia

Nam pani doktor poleciła ostatnio pastę oral - b , podobno dobry skład i do tego super ścierającą osad

Ja właśnie tak sie ostatnio zastanawialam czy mie zmienic elmexa na pastę z Ziajki. W listopadzoe mamy wizytę z Malym u dentysty to poprosze męża zeby zaoytal jaką dentysta poleca.

Juniora stosuje moja najstarsza córka nawet nie miałam pojęcia że mogą mieć lepszy czy gorszy skład. O elmexie słyszałam ogólnie same dobre opinie dlatego wybrałam ją dla moich dzieci.