W okolicach 3 kg to standardowe dziecko nie za duże nie za małe. Ciotka urodziła syna z wagą 4600 przez CC. Moja córka miała równe 3 kg mały nieco powyżej 3 a ja nie jestem jakaś malutka. Ale jak kuzynka urodziła dziecko 2400 to dopiero masakra niewiadomo jak to dziecko przebrać bo takie malutkie
Tak 3 kg to tak optymalnie :)
Mój maluszek pierwszy miesiąc chodził w ubrankach rozmiar 50, więc wyobrażam sobie jak malutkie musiało być dziecko z wagą 2400!
ja pamietam jak wjechalam na porodowke z ubrankami w rozmiarze 68 bo wydawaly mi sei takie malutkie :D:D:D:D:D:D:D:D:D::D
Ja miałam 4200 i 3700g. W obu przypadkach cukrzyca ciążowa. Tą 3700g i tak pierwszy miesiąc ubierałam w 50 i 56 :)
Ja zawsze miałam CC w 38 tyg ciąży. Niestety musiałam mieć CC z względu na moje problemy zdrowotne bo mam osteoporoze i dysplazję stawów biodrowych, nie wiem czy mogłabym rodzic normalnie ale wydaje mi się że nie bo tak mi zawsze mówił reumatolog że jak będę miała dzieci to tylko CC. I jestem już po dwóch ciążach i przy każdej miałam CC ale zawsze jak miałam w 38 tyg ciąży to tam lekarze mówili że 10/10 punktów itd że wszystko w porządku ale jakby dzieciątko powiedziało w brzuszku do 39tyg to byłoby lepiej jedyny minus byłabym się że mnie weźmie wcześniej i jak by to bylo z CC?
ewa a to ciaza juz donoszona, dobrze kojarze peawda ?:)
Jak skurcze pojawią się przed planowaną cesarką to wykonuje się cesarkę na szybko. Na pewno jest to mniej komfortowe dla rodzica i dla dziecka, bo nie jest się tak przygotowanym jak gdy zna się dokładną datę. Za to to, że wystąpią skurcze jest dobre dla dziecka, ma mniejszy szok przychodząc na świat.