Planujesz ciążę? Zmień dietę!

Wszystko wcinalam az cukrzyce dostalam.

Ja na początku dbałam bardzo bo błam się utyć ale potem już poluzowałam sobie i w sumie przytyłam ksiazkowo a dziecko zdrowe

ja jadlam to na co mialam ochote

ja tez,do momentu jak dostałam cukrzyce ciążową.

ta choroba cukrzyca pozwala nabyć dobre nawyki…zdrowa żywność w odpowiednich proporcjach,o danych porach dnia,teraz po urodzeniu dużo dobrego dziekitemu mam i kontynułuje diete bez cukru większość .polecam

najważniejsze to odstawić używki

Ja jakoś specjalnie nie zmieniałam diety. Zaczęłam brać kwas foliowy wcześniej

wydaje mi sie ze Andzia ze uzywki to kazda odstawia!!!

niestety…będąc w szpitalu,kiedy rodziłam w lecie był taki mały ogródek że można było w szlafroku wyjść,i tam były stoliki można było z odwiedzającymi usiąść na chwile.przy jednym siedziała dziewczyna która na pewno na godzinach miała poród z wielkim brzuchem,a w ręku trzymała papierosa,gdy jej rozmówczyni odchodziła od stolika ta do niej krzyknęła:parzonke tylko mocną!!!Potem wróciła jej rozmówczyni z dwoma kubkami…wiec sie domyślmy,pewnie owa kawa mocna…nikt nie reagował,być może dlatego że dziewczyny zachowywały sie dość swobodnie jakby same tam były.Nikt nie reagował,ja również nie jako że wychodze z założenia iz nie wtrącam sie do nikogo i nie chce aby ktoś mieszał sie do mnie.przykre jednak że świadomość bycia matką dla takich dziewczyn nie dla każdej kobiety jest tak oczywista że to czas w którym dziecko może przeżyć tylko i wyłącznie dzięki niej i to ona dba o "inkubator"którym przez 9 miesięcy jest jej brzuch.

Też niejednokrotnie widziałam kobiety w ciąży palące przed szpitalem.

wartom z pewnością wprowadzić do diety więcej owoców i warzyw

Mnie drażni nie tylko widok brzuchatki z papierosem, ale również rodziców dmuchających dymem prosto w wózek.

Ja w ciąży jadłam dużo rzeczy, ale nie przesadzałam.

ważne żeby było świeżo,zdrowo i lekko,pewnie że można dziś kupić wszystko i praktycznie wszędzie,ja zaopatrywałam się jednak na placu gdzie handlują nasi rolnicy:) omijałam marketowe pyszności:(

Ja w ciąży piłam soki świeżo wyciskane.Zero tych z kartonów.

ja jak planowałam ciąże napewno brałam kwas foliowy i już wtedy starałam się zdrowo odrzywiać i napewno jak się starłam to zero alkoholu już wtedy

W pierwszej ciąży bardzo uważałam na to co jem, strałam sie by było zdrowo przede wszytkim dla dziecka. Teraz mniej uważam, i od razu wiecej przytyłam…
na pewno nie spożywam: alkoholu, ananasów (podobno niedojrzałe sa bardzo szkodliwe dla ciazy, a nie wiadomo jaki jest w puszce), i serów pleśniowych, które normalnie uwielbiam :wink:

Ja również brałam kwas foliowy i witaminki.Oczwiście to przepisywał mi lekarz.

Nie wiedziałam, że ananasy są niebezpieczne w ciąży.

Ja brałam kwas foliowy, a diety nie zmieniałam