Na pewno sprzęt i dociekliwość danego lekarza robią swoje. Mój gin jakoś specjalnie nie starał się sprawdzić. Dopiero na prenatalnych pani doktor mnie z każdej strony wymęczyła żeby ta płeć poznać. A później na połówkowych potwierdziła.
W moim przypadku już w 12 tygodniu lekarka określiła pewnie płeć na USG że chłopiec i tak było już do końca
A my płeć poznaliśmy bardzo późno bo po 2 badaniu prenatalnym.. mała była tak obrócona zawsze że nic nie było widać. Bardzo długo mówili że chłopak będzie.
u mnie odrazu 3 lekarzy mówiło ze chlopiec
Czasem dzieciaki każda długo czekać. Ale chyba lepiej zaczekać i być pewnym niż później mieć niespodziankę że jednak inna płeć.
U nas na pierwszym połówkowym powiedzieli, że dziewczynka ale w 99 procentach i żeby nie szaleć z wyprawką na różowo:D, ale później się już tylko potwierdzało:)
Anna to ja tak miałam za każdym razem tzn za drugim razem co wizytę mi lekarz wróżył z kart bo miałam różnych i jeden na izbie przyjęć jak się zgłosiłam bo mi chlusło coś i myślałam ,że mi wody odeszły w 18 tygodniu , ale to taki śluz był wodnisty w dużych ilościach. Tak czy siak on też wróżył i co wizytę słyszałam o innej płci :D
Mi w pierwszej ciąży od początku mówił ze dziewczynka i urodziła się dziewczynka a teraz w drugiej jeszcze nie widać
a w ktorym tygodniu mozna potwierdzić płec na 100% ?
Natalia o proszę ! gratulację :D jeszcze tego na IG nie zauważyłam :D a może mi gdzieś uciekła obserwacja Twojego konta i mi nie śmignęło
Anoosk patrząc na to że zdarzają się pomyłki j rodzi się chłopiec zamiast dziewczynki lub odwrotnie to chyba nigdy nie będzie 100% pewności :)
Chyba do porodu nie ma pewności co do płci;) chociaż pomyli zdarzają się dość rzadko ;)
Anoosk mi lekarz mówił że najlepiej robić to na połówkowych wtedy jest już duża dzidzia i widać wszystko na usg . Dlatego to jest zawsze zmora dla lekarzy. Bo rodzica chcą wiedzieć jak najszybciej a oni są narażeni na pomyłki
Mi lekarka też kazała czekać na 100 procent do prenatalnych, ale sama wspomniała że duże szanse są na chłopaka, tak widzi. Faktycznie mogło to być około 13-14 tyg
Aaa gdyby któraś z was chciała wiedzieć wcześniej i to desperacko- są płatne badania z krwi, nifty, Harmony, które dają nam 100 procent pewności do płci i można je wykonać baaardzo wcześnie bo śmiało przed 10 tc
ja nawet nie wiedziałam ze można zrobić takie badania dzięki za informacje
i te nifty to jedyna 100% wiedza co do płci :) choć no taka wiadomość kosztuje koło 2 tysięcy, ale jak ktoś może sobie pozwolić to czemu nie :)
Dokładnie jak ktoś chce to może sobie skorzystać :)
Nifty/Harmony pakiet podstawowy to ok 2000. faktycznie, ale tam jest sporo innych genetycznych badań i ten test może wykluczyć lub potwierdzić- powiem wam że ja byłam zmuszona w pierwszej ciąży do wykonania nifty bo moja alternatywa to amniopunkcja, przy tym jednak jest ryzyko poronienia więc wybrałam małobunwazyjny sposób na zbadanie dzidziusia. W Pappie wyszedł wynik niejednoznaczny. W takiej sytuacji to ta cena może wydawać się niewielka, nie wyobrażam sobie amniopunkcji
to trochę jest ale jak jest to konieczne badanie to na dziecku nie ma co oszczędzać