Po czym rozpoznać wiek psa

Po czym rozpoznać wiek psa? W momencie adopcji w schronisku powiedziano mi,że sunia ma ok 3-4 lat co bardzo nas zaskoczyło bo wyglądała na 10 ale i tak byłam gotowa dla tych wiernych oczu dać jej na te starcze lata dom i miłość, licząc się z tym,że niestety będzie krócej żyła. Jej przeszłość jest nieznana, wiemy tylko,że była w bardzo bardzo złym stanie jak trafiła do schroniska. Tam ją troszkę wzmocnili ale wciąż borykała się ze skutkami niedożywienia, sierść wypadała, robiły się łyse place. Weterynarz ocenił na oko,że ma lat 8. Zastanawiam się co konkretnie jest potrzebne żeby ten wiek określić? Bo 3 a 8 to spora różnica. 

Zaufałabym ocenie weterynarza. Podejrzewam, że w schronisku podali zaniżony wiek psa, bo młode psy chętniej się adoptuje i chcieli dać zwierzakowi większe szanse na znalezienie domu. Będzie ci trudno samodzielnie ocenić wiek psa, którego przeszłości do końca nie znasz. Jak sama piszesz, pies był zaniedbany, pewnie nie miał odpowiedniej dawki ruchu, a jeżeli już coś dostawał do jedzenia, to na pewno nie była to karma z wysokiej półki. Pies może być w kondycji zupełnie nieadekwatnej do wieku. Myślę jednak, że weterynarz wziął to pod uwagę, miał na pewno z takimi przypadkami do czynienia i prawdopodobnie poprawnie ocenił wiek psa. 8 lat to też niekoniecznie tak dużo. Przy troskliwej opiece i odrobinie szczęścia pożyje drugie 8 lat :)

Nie wiem z tego co widziałam to jakoś to mnożyli razy 4 ale może to u kota, nigdy mnie to tak a bardzo nie interesowało 

Anulka, tu chodzi o rozpoznanie wieku psa po wyglądzie :)

Mnie to w sumie nie interesuje pies to piec i już. Interesuje mnie czy jest zdrowy, zadbany i tyle 

Pewnie ciężko tak rozpoznać 

Anulka, no też niekoniecznie. Jeżeli pies jest starszy, to należałoby go już inaczej karmić (podawać bardziej lekkostrawne posiłki) i dostosowywać do jego wieku aktywność fizyczną. Inaczej się jednak podchodzi w tych kwestiach do psa 3-letniego, a inaczej do około 10-letniego.

ja zawsze patrze na teblekę w internecie