Niestety ludzie nie mają wyobraźni i wyskakują niby na chwilę do sklepu zostawiając dzieci czy zwierzęta w samochodzie. A tam temperatura bardzo szybko skacze do góry. Zdarzają się też tragiczne wypadki, jak kilka lat temu ojciec poszedł do pracy zostawiając dziecko w samochodzie bo o nim zapomniał i stało się najgorsze.
Czapeczka na słońcu jak najbardziej, ale w zakrytej gondoli, czy wózku to już chyba zbędny element jak słońce tam nie dociera.
Też trochę mieszkałam w Anglii i owszem mają inny klimat i ciężko to porównywać, ale i tak jak dla nas to te dzieci chłodzą. Oni inaczej temperaturę odczuwają. Pamiętam ciepłe dni, tak z 25 stopni a oni krzyczeli jakie upały. Dla mnie to były przyjemne dni, biorąc pod uwagę, że w Pl wtedy było z 10 stopni więcej. Natomiast u nich w takie dni to czasami murzyni chodzą w kurtkach bo im zimno.
rena_cz to prawda odczuwają inaczej. Ale dzięki temu te dzieciaczki tez tak nie choruja jak nasze. przyzywczajone sa do nizszych temperatur i byle przewiew czy wirusik ich tak nie rozklada jak to zdarza sie u nas. Tu maja duzą przewagę
Najważniejsze już wymieniliście żeby nie zostawiać dziecka w aucie ostatnio byliśmy zatankować nie było ludzi akurat na stacji mój zgasił auto i poszedł zapłacić i dosłownie nie było do 3min a w aucie zrobiło się nie do wytrzymania i otworzyłam drzwi .
Na pewno ważna jest też czapeczka na główce dziecka i to nie tylko takiego małego , bo ja widzę 10-12 latnie dzieci bez czapek w ten największy upał to zastanawiam się gdzie są rodzice ja sama w te upały jak muszę wyjść zakładam czapkę .
Widziałyście nową kampanię apropo nie przykrywania pieluszka wózków ? Bardzo trafiającą w środku jak w szklarni rzeczywiście a dzieci to przecież nie ogórki . Ważne żeby spożywać też dużo płynów bo im więcej się pocimy tym organizm się odwadnia .
Mój teraz cały czas w domu jest w pieluszce na spacery chodzimy rano albo pod wieczór jak już tak nie grzeje i wtedy tylko rampersy albo body . Do spania też tylko rampersy i nawet nie przykrywam a i tak jest mokry czasami . Chociaż ja śpię pod grubą kołdra to dziecka nie przykrywam bo wiem że jest gorąco ale tak jestem nauczona że po szyję muszę być przykryta .
Ja właśnie po porodzie z Anglii gdzie wcale nie chorowałam przeszłam w Polsce maraton wirusów który trwał półtorej miesiąca. I była chora od anginy, grupy po grupę rzołądkową
Wystarczy samemu wsiąść do nagrzanego auta to zanim się otworzy okno czy Klima zacznie dobrze chłodzić to robi się słabo.
Na pełne słońce cienka, przewiewna czapeczka jest ok, ale taka z zakrytymi uszami i ścisło zawiązana pod brodą żeby się nie przekrzywiła to dramat. My na pełnym słońcu staramy się tą czapkę z daszkiem założyć ale synek zaraz ściąga. O wiązanej nawet nie myślę bo jeszcze sobie krzywdę zrobi próbując ją ściągać. Dziecku parę promieni słońca nie zaszkodzi, ale warto pamiętać o kremie z filtrem jak ma to być dłuższy pobyt na słońcu.
W Anglii klimat jest inaczej odczuwalny, ale jednak dużo wynika też z “tradycyjnych” metod ubierania. U nas dzieci notorycznie są przegrzewane, co nawet widać po temperaturach w mieszkaniach zimą, gdzie wiele osób ma 23-25 stopni i dzieci w bluzach. Starsze osoby też inaczej odczuwają temperaturę, bo słabsze krążenie powoduje, że im zimno kiedy innym jest ciepło. I mierzą innych swoją miarą, bo o tym nie wiedzą.
Mój synek kiedy był mały dostał od znajomej z Włoch czapeczke z muślinowej tkaniny, pamiętam, że byłam nią zachwycona i nie pocił się w niej, a z reguły głowkę mial mokrą. Zauważyłam,że teraz dużo jest muslinowych ubranek dla dzieci,ale czapeczek nie spotkałam, jednak jak ktoś trafi to polecam.
Ja kupuje polskie czapko chusty. Świetnie się sprawdzają u zuzi i jasia. Są fajne i przewiewne. Dzieci nie mają mokrej glowy i się nie poca. Dzieci przegrzewac nie należy. Więc też trzeba wiedzieć kiedy taką nawet czapko chustę założyć. Teraz w samochodach jest puszka i nawet mówią w telewizji by dzieci nie zostawiać, a jak już ktoś widzi dziecko w aucie to wybić szybę. Dobrze jest mieć w samochodzie klimatyzację i przed wsadzeniem dziecka do auta wywietrzyc samochód. Wtedy nie czuć puszki w aucie tylko jest tak fajnie przyjemnie. Ale trzeba pamiętać by dziecko zawsze zabierać ze sobą nawet jak tylko się idzie zapłacić za paliwo.
Nie spotkałam się jeszcze z 23 /25 stopniami w domu i żeby były tam dzieci w bluzie. Bo tak naprawdę taka temperaturę w pokoju w zimową porę odczuwa się upalnie.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.