Ponowne zamrazanie

Jako ze na tym forum można się poradzić w każdym temacie to mam do Was pytanie kulinarne. Chodzi o ponowne mrożenie wcześniej rozmrożonego i przetworzonego miesa. Mam zamrożony duzy kawałek mięsa (ok 2 kg) muszę go rozmrozić w całości i zrobic z niego klopsy i kotlety mielone ale wiem ze nie przejemy takiej ilości wiec pytanie czy te ugotowane klopsy i usmażone kotlety z rozmrożonego już mięsa mogę ponownie zamrozić? Teściowa twierdzi ze tak, moja mama ze absolutnie nie i sama już nie wiem. Niby powstaje z tego nowy produkt, mięso jest poddane obróbce termicznej ale jednak mimo wszystko bylo już raz mrożone ... 

ewe123 ja mroze mielone jak zrobie - czy jest ono z rozmrozonego miesia czy nie :) jedyne czego byl NIE zrobila to np. rozmorzila kawalek miesa, uzyla troche i niewykorzystana czesc zamrozila :) moja mama tez mrozi wg. mnie nie masz sie czego obawiac

Ewę,ja podobnie jak Joanna mroże kotlety czy kolopsy bez względu czy były robione z mięsa świeżego czy rozmrożonego. Już od bardzo dawna tak robię i nic złego się nie dzieje. Pamiętaj , aby później te mrożonki najlepiej spożyć w ciągu 6 miesięcy, lepiej dłużej nie czekać bo robią się takie dziwne według mnie. 

I potwierdzę też to samo co napisała już Joasia ,że rozmrożonego mięsa absolutnie nie mrozimy ponownie , ale to właśnie dotyczy tego nieprzetworzonego.

ja podpisuje woreczki zeby wiedziec kiedy mrozilam bo czasem mi sie zapomina ze cos wogole wrzucalam do zamrazarki

Bez problemu można ponownie zamrozić jeśli mięso po rozmrożeniu było poddane obróbce termicznej.

Tak jak dziewczyny piszą, jeśli zostało poddane obróbce termicznej to można mrozić, surowego rozmrożonego nie.

Jak jest przetworzone pod wpływem temperatury to jak najbardziej można ponownie zamrozić 

Jak poddasz obróbce to można. Dlatego ja przed zamrożeniem porcjuje jak wiem że całości na raz nie zużyje 

Tak można.  ja też zawsze przed zamrożeniem porcjuje

Jeżeli mięso odmrozisz to już raczej musisz je wykorzystać raczej nie należy ponownie zamrazac surowego mięsa które przed chwila zostało odmrożone

Nati ale nikt tu nie wspominał o mrożeniu ponownym surowego mięsa tylko już przetworzonego 

A jak przetworzysz to jak najbardziej możesz zamrozić ☺

Ja co prawda tak nie robię, bo u mnie mięso szybko schodzi (mąż to urodzony mięsożerca), ale jak najbardziej można zamrozić ponownie mięso po obróbce termicznej.

wydaje mi sie  że tak ;) no ja bym pewnie tak zrobiła, no ale u mnie to takie rzeczy szybko ida;p

Ja żeby uniknąć ponownego mrożenia porcjuje przed zamrożeniem. Wolę dwa kawałki wyjąć jak więcej potrzebuje niż cały a później się martwić co zrobić jeszcze 

Aneczka tez tak robię choć mąż raz kupił i zagroził wszystko razem i musiałam tez kombinować ale coś tam porobilam i zamrozilam juz przetworzone ☺

aneczka, ja też tak robię, ale nawet jak zapomnę i muszę zrobić z tego np. 10 kotletów, to już potem nie mam czego ponownie zamrażać :)

Ja to zawsze jak przyniosę ze sklepu to juz porcjuję by nie było potem kombinowania 

Takie rozwiązanie jest najlepsze i najwygodniejsze 

Ja zawsze tez porcjuje, cześć miele w maszynie, cześć kroje w plastry, w kostke itd. Wkładam do woreczków strunowych opisuje i zamrażam. No ale nie upilnowała meza ;D zanim wróciłam do domu ze spaceru z dziećmi to kawał miecha siedział już w zamrażalniku i byl już mocno zamrożony ... ale zrobiłam jak radziliście. Przerobilam na masowa ilość kotlevikow z różnymi dodatkami, cześć zjedliśmy a resztę zamrozilam i mam nadzieje ze beda ok