Potówki - przyczyny, objawy, leczenie

podczas takich upałów nie trudno o potówki, trzeba zwracać na to szczególną uwagę

Potówki to jedna z najczęstszych dolegliwości skórnych wieku niemowlęcego. Zwykle powstają u dziecka na skutek przegrzania organizmu. Dowiedz się, jak można im zapobiec i co robić, gdy już się pojawią.

U nas walka z potówkami wiecznie trwa gdyż syn strasznie się poci-odziedziczył to po dziadku. Ale dajemy radę. W upały jest kąpany 2-3 razy dziennie , śpi w samym pampersie i oczywiście nie zakładamy mu miliona ubranek tylko wszystko odpowiednio do pogody

A u mojego synka zrobiło sie azs

Fajny i przydatny artykuł

przy takich upalach potowki to nic dziwnego, jednak trzeba dbac aby dziecko nie bylo zbyt grubo ubrane, dbac o higiene dziecka oraz wietrzyc mieszkanie.

U nas nigdy niewystąpiły gdy są upały kąpiemy się częściej i zmieniamy ubranko jak tylko dziecko się spoci.

Aby zapobiegać zmianom skórnym warto dodawać do codziennej kąpieli odrobiny emolientu - ja dodaję emulsję do kąpieli Eloderm - nawilża i natłuszcza skórę a jednocześnie chroni przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Jak się już potówki zrobią, warto wykąpać dziecko w nadmanganianie potasu, ale dodajemy go tylko tyle, żeby woda zrobiła się lekko różowa

Moj synek nigdy nie miał potowek na szczescie

U nas synek strasznie się poci więc jest wieczna walka z potówkami

U mojeg synka na stopach wystapiły potówki

U nas potowek nie było

nie znam maluszka ktory by ich nie mial…

Czasami i nas odpadają potówki jednak szybko udaje nam się ich pozbyć.

Moj synek miał kilka potowek ale szybko zniknęły

najgorsze jest przegrzewanie maluchów i ubieranie jak na Syberię :stuck_out_tongue: niestety zjawisko powszechne w naszym społeczeństwie…

Po pierwsze nie przegrzewać. Czasem jak widzę maleństwa w 30 stopniowy upał ubrane jakby było -10 to mam ochotę potrząsnąć taką mamusią i poprosić żeby wróciła do domu po kurtkę puchową dla siebie.

podobnie jak w artykule u nas w szkole rodzenia na potówki polecali kąpiel z nadmanganianem potasu (2-3 kryształki) lub w krochmalu i nie przegrzewanie dziecka!

Należy pamiętać, że przegrzanie jest gorsze, niż za lekki ubiór

Synek miał je w szczególności gdy jest upał