Prace, których nie powinna wykonywać kobieta w ciąży

ja niestety wylądowałam na L4 w 13tc z powodów zdrowotnych a chciałam pracować maksymalnie długo jak tylko było to możliwe

czuje mrowienie lewej nogi od czasu do czasu co to moze byc

kiedy sie moze i chce mozna pracowac w ciazy ja niestety lezec musze

Zamierzam pracować do końca ciąży, Łatwo nie jest bo mdłości i osłabienie bardzo dokuczają - jednak jestem w tej dobrej sytuacji, że mam własną działalność i pracuje głównie przy komputerze i na szczęście dużą część pracy mogę wykonywać w domu kiedy się lepiej poczuje. Rozumiem niektóre kobiety, że wybierają L4 . Sama na początku ciąży okropnie się czułam i na myśl o pracy w pełnym wymiarze godzin np. w sklepie szczerze współczułam kobietą, które muszą to robić bo lekarz miga się od wystawienia l4.

Ciąża to nie choroba to fakt ale jeśli przyszła mama chcąc udowodnić innym za wszelką cenę że da radę i pracuje nadwyrężając się to to nie jest nic dobrego. Pamiętajcie spokojna mama to spokojne dziecko :slight_smile: i jeśli nie czujecie się na siłach to idzie na l4 - można przecież iść na miesiąc i później nie kontynuować. Nie patrzcie na inne mamy bo każda z nas przechodzi to inaczej i same wiemy najlepiej jak się czujemy i czy jesteśmy w stanie pracować :slight_smile: i nikt nie może nas za naszą decyzję potępiać.

ja zrezygnowałam z pracy ze względu na ciąże , mojej pracy często musze coś dźwigać , i troszke sie bałam

U mnie to lekarz zadecydował, że powinnam więcej odpoczywać. Może dlatego, że mam daleko do pracy i codziennie dojeżdżałam samochodem ok. godzinę w jedną stronę.

ja tam nie naezekam choc wiem ze trzeba odpoczywac w ciazy ale ja tak nie moge musze cos robic?

w ciąży trzeba na siebie szczególnie uważać i brac pod uwagę szkodliwość różnych urządzen

Ja nie pracowalam w ciazy

W okresie ciąży pracowałam 8h dziennie przed komputerem w pozycji siedzącej. Pracowałam do połowy 7 miesiąca ciąży, niestety potem odczuwałam duży dyskomfort przez ilość godzin siedzących, bolało mnie pod brzuchem, musiałam często wstawać, zmuszona byłam do zwolnienia lekarskiego i pozostania w domu. Jednak nie żałuję, że tak długo pracowałam, byłam czynna zawodowa, wychodziłam do ludzi, żyłam normalnie - w miarę możliwości mojego zdrowia. Mój pracodawca to bardzo dobry i uczciwy człowiek, dlatego i ja zbytnio nie narzekałam. Jednak przyszłe mamy, które pracują w typowo nieodpowiednich warunkach powinny pamiętać, że DZIECIĄTKO I MAMA są najważniejsze i trzeba upominać się o swoje dobro.

Niestety moja praca była zbyt ciężka przy maszynie i musialam isc na zwolnienie gdy tylko się dowiedziałam i ciazy

Ja zrezygnowałam z pracy w 4 miesiącu ciąży. Pracowałam jako kelnerka po 12-14h. Nie chciałam, by ciąża zagroziła dziecku. Toć moja Fasolka jest teraz dla mnie najważniejsza :slight_smile:

Mojej koleżance kończymy sie badania z medycyny pracy w ciąży i lekarka jej powiedziala ze w ciąży nie powinna wiedzieć 8h przed komputerem

ja zrezygnowałam z pracy na poczatku ciąży, mimo że była to praca biurowa, jedna 8h przed komputerem było zbyt meczące.

Wg mnie trzeba pamiętać o swoich prawach i robić wszystko, żeby naszemu maluchowi nic się nie stało.
Pracodawca powinien wiedzieć jakie prawo ma pracownik.

praca praca zależy na jakiego szefa jeszcze trafimy

Czasami niby prca lekka wszystko dobrze ale atmosfera w pracy nie pozwala jej kontynuować

Mi się wydaje, że każda kobieta powinna sama wiedzieć kiedy przejść na zwolnienie lekarskie z powodu ciąży. Każda przechodzi ten czas inaczej, jedne gorzej a jedne panie lepiej. Najważniejsze jest przecież zdrowie i bezpieczeństwo tego małego szkraba :slight_smile:

kinga - popieram, madrze napisane