Pralka i suszarka jaką wybrać jakie polecacie?

Jeśli masz miejsce to nie polecam pralko suszarki. Mają mniej programów suszenie w pralko suszarce jest o wiele dłuższe. Mi to przeszkadzało jak chciałam włączyć kolejne pranie i nie mogłam.

Przy kupnie pralki i suszarki zwracałam uwagę na to żeby suszarka miała pompę ciepła, wygodny filtr do usuwania kłaczków, były z tej samej firmy - korzystam z aplikacji, często uruchamiam zdalnie i dostaje powiadomienia o zakończeniu, mogę też wgrać więcej programów przez aplikację. Fajnym dodatkiem jest też stojak do suszarki na którym mogę suszyć buty i nie obijają się o bęben.
Wybierając pralkę patrzyłam żeby miała program szybkiego prania i duży wsad.
Zwróć też uwagę na wielkość samego bębna z drzwiami, jak będzie za mały to nie wsadzisz kołdry czy jakiś większych rzeczy jak np legowisko zwierzaka.

My mamy z LG i jesteśmy bardzo zadowoleni

My mamy taki komplet i użytkujemy średnio 3-4 razy w tygodniu od 5 lat. Nigdy nic się nie zepsuło ipt. Trzeba paiętać, że należy czyścić suszarkę po
Każdym suszeniu

Kilka miesięcy temu pytałam właśnie o suszarki lub pralko -suszarki w pytaniu które podesłała @Karcia i rzeczywiście uznałam jak większość że kupuję dwa sprzęty osobno. Stara pralka Bosch (3letnia) wylądowała u teściowej a ja byłam zdecydowana własnie na zestaw z Boscha, Elektroluxa lub Samsunga, najważniejsze kryterium to było dla mnie, aby posiadała pompę ciepła i była z wsadem 8-9kg​:+1:t2: i uwaga: od razu odpadło z wyboru Elektrolux oraz Samsung bo cenowo mnie poprostu powaliło :hear_no_evil: oczywiście najpierw przechodziłam po sieciowkach typu Mediaexpert,RTV euro AGD, Neonet itp…niestety nawet jak sprzęty były w promocji to za bardzo sprzedający nie byli w stanie odpowiedzieć mi na najważniejsze dla mnie pytania i odsyłali mnie na stronę internetową,a w zestawieniu w sklepie zawsze wybierali dla mnie najdroższe modele. No więc trochę mi to zajęło, przejrzałam całe internety i z rozpiską postanowiłam skorzystać z ostatniej szansy i wejść do sklepu takiego prywatnego małego w którym kiedyś z mężem kupiliśmy odkurzacz pionowy,za grosze i jesteśmy mega zadowoleni :ok_hand:t2:
I trafił mi się super gościu sprzedający z głową na karku i wiedzą niczym encyklopedia sprzętów które są na rynku :grin: i nareszcie się dowiedziałam, że już praktycznie większość suszarek na rynku posiada pompę ciepła, ale za to producenci chcą zaoszczędzić na elementach wymiennych i mamy coraz mniej modeli na rynku z wymiennymi łożyskami, cały bęben jest klejony,a nie skręcany przez co sprzęt zużywa się szybciej,gwarancja 2-3letnia mija i pod wpływem wilgoci klej puszcza i mega naprawa nas czeka rzędu kilkuset lub czasami kilku tysięcy złotych,czyli najprawdopodobniej opcją będzie zakup nowej…a więc warto wybrać sprzęt, który takie łożyska wymienne posiada przez co naprawa zamknie nam się w duuuuuużo mniejszej kwocie :wink:a sprzęt posłuży na lata :+1:t2:
Braliśmy kilka firm pod uwagę, ostatecznie padło na firmę Gorenje, która cenowo wyszła dość przystępnie i były programy które mnie najbardziej interesowały. Zarówno pralka jak i suszarka mają opcje inteligentne które same ważą zawartość i dostosowują sobie czas jaki zajmie pranie/suszenie. Wsad nawet jak będzie pełny w suszarce to ubrania dzięki opcji “stóp zagnieceniom” wychodzą cieplutkie, gładkie,nie trzeba prasować,wystarczy poskładać i do szafy👍🏻
Zależało mi na programach “dziecięcy” oraz “extra hygiene” które po wypraniu stosują parę aby oczyścić dogłębnie odzież z bakterii,roztoczy, grzybów i tak samo jest w suszarce, która pod wpływem wysokiej temperatury suszenia i delikatnym obrotom usuwa z tych ciuchów wszelkie niedoskonałości alergiczne. Mam w domu przedszkolaka i zaraz urodzę kolejne dziecko stąd troska o to aby pozbywać się z ubran tych szkodników. Testuję oba sprzęty od miesiąca, ubrania są w świetnym stanie,nic się nie kurczy,a suszę naprawdę wszystko :sweat_smile: suszarka oprócz pojemnika na zbierająca się wodę ma też wężyk do podpięcia do syfonu,przez to od razu spływa do odpływu tak jak pralka więc montujemy to tak jak chcemy :+1:t2: filtr na kłaczki czyści się ekspresowo, więc jestem mega zadowolona z wyboru :clap:t2::muscle:t2::heart:
Sprzęty można ustawić jeden na drugi łącząc specjalną przegrodą, natomiast u mnie stoją pod skosem, więc jest jedna obok drugiej.

2 polubienia

Nam jeszcze sprzedawca w sklepie mówił że nie warto brać pralek które same dozują płyny, bo często ta funkcja się psuje i zostaje albo naprawa albo używanie kapsułek. Przyznam szczerze że nigdy bym o tym w ten sposób nie pomyślała, a sprzęty lubią się psuć po skończeniu gwarancji

Oo akurat też jestem na etapie poszukiwania , ale chyba ja wybiorę pralkę osobnymi osobno suszarke

A to o tej opcji nie słyszałam, jednakże jestem z tych przezornych i uczulonych na produkty chemiczne więc u mnie one są stosowane w minimalnych ilościach i raczej nie zawierzyłabym maszynie że zastosuje mi odpowiednią ilość :wink:
Ale tak jak piszesz im więcej gadżetów/funkcji przy tych sprzętach to i większe prawdopodobieństwo na szybsze zużycie maszyny.

Ja mam Pralka Samsung AddWash WW70T552DAE i do kompletu suszarkę z tej samej firmy i też AI. Według mnie fantastyczny sprzęt. Dodatkowo wylosazone w AI, i przychodzą powiadamienia na telefon jak wypierze/wysuszy albo jak trzeba wyczyścić bęben albo wymiennik ciepła. :grinning:

1 polubienie

Moja jak już przejdzie na emeryturę to też chcę kupić z funkcją Al :smiling_face_with_three_hearts:

1 polubienie

Używałam pralko-suszarki w poprzednim mieszkaniu i powiem szczerze nie byłam zadowolona, bo:

1. Zamiast robić kolejne pranie to ubrania potrafiły suszyć się 3h;
  2. Dużo prądu pobierało.
    Z tego co czytałam na forach to lepiej oddzielnie kupić suszarkę z pompą ciepła.
    Ja używam teraz pralki marki LG i jestem zadowolona.

Mogę prosić linki albo jakie to są konkretnie modele, muszę poczytać jakie mają wymiary bo u mnie też jest to troszkę istotne

Ja odpuściłam suszarkę póki co, a nie chciałam 2w1. W moim odczuciu jak takie sprzęty są do wszystkiego, to są do niczego :sweat_smile::sweat_smile:
Ja mam Haier, ale mam ją dosłownie kilka dni, więc opinia nie jest 1000% rzetelna. Póki co sprawdza mi się świetnie, ma duży wsad, mnóstwo programów, ja też podłączyłam się przez aplikację, przez co mogę sobie wrzucić wieczorem pranie, a rano jak mi się przypomni jeszcze w łóżku to od razu je włączyć :sweat_smile::rofl:

1 polubienie

Suszarka Electrolux 800 UltraCare EW8H358SP 63,8cm 8kg - Opinie, Cena - RTV EURO AGD https://share.google/dxcukCxdkH0NQf961
Ja mam taką ale widzę że nie ma tego modelu już, pewnie są już lepsze i nowsze.

Hej kochana, jeśli szukasz pralki z suszarką i masz małą łazienkę, to ja bym patrzyła przede wszystkim na rozmiar, pojemność i prostotę obsługi. Ja akurat mam Bosch WNA144VSPL i jestem bardzo zadowolona. Taki sprzęt super sprawdza się, gdy nie masz miejsca na osobną suszarkę, tylko pamiętaj, że suszenie w pralko-suszarce trwa trochę dłużej niż w klasycznej suszarce. Ważne też, żeby dopasować pojemność do ilości prania w Waszej rodzinie.

My zdecydowaliśmy sie na taka suszarke :slight_smile:

Używana na razie.kilka.razy i daję rade. Ale zobaczymy jak bedzie po dłuższym użytkowaniu

Koniecznie szukaj wersji slim :smiling_face_with_three_hearts: one są jednak o wiele smuklejsze

Przesyłam Ci zdjęcie z podpisanymi modelami pralki oraz suszarki,ja mam akurat wielkość 9kg wsadu, ale są też na pewno mniejsze :wink: przesyłam Ci też linka z ich strony z opisem tej suszarki którą zakupiłam, wiem że nie są wszędzie dostępne, jeśli chodzi o zakup stacjonarny to trzeba w ich wyszukiwarce wyszukać najbliższy dostępny sklep/przedstawiciela ich marki (dostępne na samym dole linku który podsyłam na końcu posta),bo tak to chyba tylko internetowo, w sieciowkach Mediaexpert czy RTV euro AGD ich nie ma​:wink: