Problemy z nóżkami

Jak rozpoznać u malucha płaskostopie? Co robić, gdy dziecko skarży się na ból nóżek lub stópek? Dowiedz się, kiedy maluszek powinien zacząć nosić buciki.

Dobrym ćwiczeniem na płaskostopie też jest chwytanie woreczka z piaskiem, kaszą lub czymś takim paluszkami od stóp

Jak byłam mała, to miałam płaskostopie i ćwiczenia korekcyjne w szkole. Mam nadzieję, że dzieci moje tego miec nie będa

u mnie nikt z rodziny nie miał płaskostopia, ale też własnie wtedy można ćwiczyc paluszki u stópek przez podnoszenie różnych rzeczy

Dobre też jest na płaskostopie chodzenie na boso po piasku, np na plaży.

słyszałam że dla dziecka w pierwszych dwóch latach życia najzdrowiej jest chodzić na boso ale nie wiem ile prawdy jest w tym, pewnei przekonam się jak już urodzę

chodzenie na boso jest zdowe i powinno sie tak sie chodzic jak jest mozliwość. A nie tylko w butach

oczywiscie, jak tylko jest możliwośc to na boso
:slight_smile:

też słyszałam że warto pozwalać po chodzić maluszkowi boso po piasku czy trawie

po piasku synek biegał na boso jak byliśmy w zeszłym roku nad morzem natomiast na bosaka po trawce boję się go puścić

Ja ostatnio nawet usłyszałam od ortopedy ze dziecko powinno chodzić po piasku, trawie czy w lesie gdzie są szyszki. Za tą ostatnią opcją w ogóle nie jestem. Najbardziej jestem za piaskiem no ale nie zawsze dziecko moze chodzić po piachu gdy sie nie mieszka nad morzem czy nie ma swojego domku. W tych publicznych piaskownicach jakoś nie zawsze bym dziecko puszczała na bosaka. Tak wiec pozostają jeszcze chyba buciki firmy Naturino. Mówie o nich ponieważ oni chyba jako jedyna firma mają buciki z wkładką która ma sfekt piasku , usztywniane piętki i bardzo eleatyczne podeszwy dzieki którym dziecko sobie ćwiczy nóżki. Niestety te buciki są bardzo drogie.

Dlateg właśnei powinniśmy jak najczęściej dzieci puszczac na bosaka na dworze, tylko wczesniej sprawdzajac, czy nie ma szkła

ja pozwalam moim córeczka biegać po kostce przed domem to taki ich masarz

od słońca kostka jest ciepła więc nie mam oto obawy

moja corka biegala przed domem na boso ale po trawie, po kostce balabym sie

po piasku i trawie tak, ale tylko pod okiem dorosłego i w czystych miejscach

oczysiwcie ze tak , przed domem to bez obawy po trawie moze biegac w niesprawdzonych miejscach bym jej nie pozwolila

na boso najlepiej jak dzieci biegaja, ale faktyczniem iejsce musi byc pewne i sprawdzone, zeby nie trafić na jakieś szkło np

przed domem na boso fajnie sie biega.U nas sama buciki sciaga jak nie patrzymy

Chodzenie na boso bo różnych powierzchniach i fakturach kształtuje stópki