Problemy z pępuszkiem

nam bardzo szybko odpadł po 5 dniach

8 tyg to bardzo długo … ciekawe czemu … i chirurg go wyciął :?

chirurg po prostu odcina pępuszek, moja znajoma też była z dzieckiem u chirurga bo pępuszek bardzo długo się goił

U moich znajomych po 8 tygodnisch pępuszek dopiero odpadł.

to dziwne 8 tygodni to rzeczywiscie dlugo ja bym sie martwila juz po 2

u nas okolo 8 dni, psikany byl octeniseptem, nic sie nie papralo, wazne by utrzymac w suchosci pepek

mojej odpadl po 3 tygodniach,ale to dlatego,ze wczesniej lekarka zakazala smarowac czymkolwiem,ja sama w domy tym fioletowym smarowalam i dopiero odpadł :slight_smile:

ja jednak jestem za czyszczeniem pępuszka np aseptem, nie zostawiłabym go myjąc tylko wodą i susząc bo myślę że wtedy utrzymuje się dłużej

U nas 2 tyg a to podobno długo
Ja staram sie czyścić pępek ale kąpielą i pielegnacja od narodzin zajmuje sie mąż więc ja juz go nie kontroluje

U nas po tygodniu odpadł. czyściłam tymi wacikami nasączonymi środkiem dezynfekującym. nic się nie paprało

u nas 2 tygodnie, troche się babrało

ja czyszczę do tej pory ale już teraz tylko solą fizjologiczną i wacikiem

u nas po 5 dniach odpadl a u starszej po 10 dniach takze nie ma reguly

A u nas się nie paprało ale odpadło dopiero po 29 dniach.

Z odpadnieciem pepka u nas nie było problemu za to później mieliśmy przepukline.

u mas tylko roche sie paprało

u nas po ok 10 dniach bylo juz po pepuszku ktory gdzies nam zaginal :slight_smile: kazali myc tylko woda i trzymac w suchosci ale dobrze jest psikac Octeniseptem, spirytus podraznia i juz po prostu wypada z obiegu

Czasem octenisept jest za słaby i spirytus rozrobiony lepiej się sprawdza.

mi w szpitalu nie kazali niczym smarować, szybko się zagoiło

octanisept czy spirytus ??? chyba nie ma jednego zdania na ten temat. W szpitalu promowali tylko octanisept a w domu jak przyszla polozna kazala przmywac spirytusem, bo powiedziala ze jak bede uzywac octaniseptu to taki brzydki pepek bede miala jeszcze kilka miescy :////