Problemy z tarczycą w ciąży

Ciąża to czas, w którym organizm kobiety przechodzi całkowitą rewolucję. Wahania hormonów, zmiany nastroju, senność, uczucie nadmiernego ciepła i zimna nie zawsze są charakterystyczne tylko dla ciąży.Bywają też symptomem chorób tarczycy. Dowiedz się, czy zaburzenia tarczycy wpływają na dziecko, poznaj podstawowe objawy oraz przeczytaj o diagnostyce i leczeniu chorób tarczycy w ciąży.

przed ciążą nigdy nie miałam problemów z tarczycą, natomiast w ciąży okazało się że mam niedoczynność tarczycy. Na badania skierował mnie mój lekarz ginekolog, który prowadził ciąże. Pytał się jak się czuję, ja powiedziałam, że strasznie chce mi się ciągle spać. Kładę się spać o 22:00 wstaję o 8:00 rano, a już rano jestem zmęczona i nie do życia…to był dla niego znak, że coś jest nie tak. Sprawdził od razu stan mojej skóry i po krótkiej rozmowie stwierdził że mam przesuszone łokcie i ręce od zewnętrznej strony. Dla pewności zlecił mi zrobienie badań TSH, ft3,ft4. Przepisał mi tabletki euthyrox. Brałam je przez całą ciążę i jeszcze przez jakieś 4 tygodnie po ciąży. Teraz już nie muszę wszystko z tarczycą jest ok.

Robiłam te badania przed ciążą i w 8tygodniu ciąży i narazie jest ok. Chociaż miałam pewne obawy właśnie zwiazane głównie ze zmęczeniem, ledwo wstałem i zaraz kładłam się zmeczona. Ale lekarz mówi, że to organizm potrzebuje większej ilości energii a że mam lekką anemie wszystko się na siebie nakłada. Mam nadzieję że niedługo będzie lepiej bo aż mi z tym źle

Ja dowiedziałam się o problemach z tarczycą przy staraniach o pierwsze dziecko. Generalnie gdy jest się pod opieką endokrynologa i przyjmuje się leki nic się nie dzieje. Ja na stałe muszę przyjmować leki na tarczycę. W ciąży w kolejnych trymestrach zwiększała się dawka,a po porodzie wracała dawka z przed ciąży.

O mojej niedoczynności tarczycy dowiedziałąm się zaraz na początku zajścia w ciążę,juz pierwsze badania wykazały za duże TSH. Na szczescie trafiłąm na dobrego lekarza ,juz pierwsze leki które mi przepisał okazały się strzałem w 10 i poprawiły mi wynik na idealny.Po czterech wizytach miałam dobraną dawke idealnie, lekarz dał mi wytyczne do robienia badań krwi co 2 miesiące i jak kontrolować spadek lub zawyżenie TSH kolejna wizyta juz po urodzeniu.Na szczęście wszystko jest w porządku.

Ja też robiłam takie badania przed ciążą bo miałam wiele objawów nadczynności tarczycy, jednak okazało się że wszystko jest w porządku.

w obu ciążach regularnie badam tarczycę, w poprzedniej po porodzie przechodziłam poporodowe zapalenie tarczycy - wystarczyły regularne badania i czas i wszystko się unormowało samo