A wiesz może czy te rossmanowskie spełniają te wymagania?![]()
Tego nie wiem bo ja nigdy nie kupowałam okularów dla dzieci. Powinny mieć na metce CE jeśli mają certyfikat naci do UV to zawsze można z nimi podejść do optyka i poprosić o sprawdzenie. Teraz okulary mają ten filtr 400 bo to standard ale ja zawsze się upewniam czy tak jest bo wolę sobie i dziecku nie szkodzić
@Wesola95 tak pisała Madzia ![]()
A ten certyfikat chyba też był na metce zaznaczony ![]()
Ale filtry są różne pytanie czy to jest ten pełny 400
Bardzo fajna promocja. Super cena jak za taki laktator. Z chęcią bym przetestowała lecz u mnie już wykupiony ![]()
poczytałam, poczytałam i już nawet dokonałam zakupu
nie trzeba mnie długo namawiać haha
Już pędze z odpowiedzią ![]()
Okulary Izi Pizi to okulary przeciwsłoneczne z wykorzystaniem soczewek polaryzacyjnych. Takie okulary są lepszym wyborem dla wszystkich niezależnie od wieku. Polaryzacja blokuje nie tylko promieniowanie ale też odbicia i tu najprostszym przykładem jest odbicie promieni słonecznych od tafli wody. Takie odbicie bardzo mocno razi.
Dla nas jako dorosłych też polecam okulary przeciwsłoneczne z polaryzacją. Jak dla mnie must have gdy prowadzimy samochód w okularach bo wtedy one eliminują oślepienie przez odbicie od asfaltu, wody czy też innych samochodów lub elementów metalowych. Komfort jazdy w takich okularach jest bardzo duży.
Jeśli aktywnie spedzamy czas czyli dużo jeździmy nad morze, jeziora czy uprawiamy sport to też bym polecała polaryzacje.
Zwykłe okulary przeciwsłoneczne jedynie z filtrem to takie typowe miejskie okulary na spacerki żeby oczy nie łzawiły.
Te z rossmanna są okularami przeciwsłonecznymi bez polaryzacji ale za to z filtrem i atestem więc nie będą szkodzić przy zwykłym używaniu.
U takiego malucha okulary przeciwsłoneczne to raczej gadżet i nie traktowałabym ich jako jedyną ochronę przed słońcem. Taki maluch nie powie nam czy powieszchnia soczewki i wyprofilowanie jest odpowiednio duże i nic w jakimś miejscu nie razi. Czapka z daszkiem, parasolka do wózka czy daszek to konieczność.
Ja dla synka kupiłam te z rossmanna i będę je używać ale na pewno nie za długo jednorazowo i nie na plaży czy nad jeziorem. Tylko na miejskie spacerki i to nie w pełnym słońcu.
Jeśli ktoś ma pieniążki albo wie że bedzie chciał używać takich okularków dla dziecka wiecej i typowo wakacyjnie to polecam droższy model z polaryzacją. Dla wiekszych dzieci to już nawet bym się pokusiła o zakup u dobrego optywa.
Kolejna sprawa oprócz soczewek to oprawki w sieciówkach mamy zwykły plastik a te droższe będą pewnie z lepszych materiałów ale też nie każde bo wszystko idzie z chin z jednej fabryki i zrobią tam taką oprawkę jaką tylko chcesz.
Ja czytałam o okularach w polaryzacja do prowadzenia auta na przykład. Ja sobie właśnie takie kupiłam i w nich prowadzę auto, ale też w nich jeździłam w Alpach czy Pirenejach na nartach o super się sprawdzały ![]()
Czyli kupienie okularkow z rossmana na probe , zeby zobaczyc czy w ogole dziexku podpasuja to dobra opcja, narazie mała mi ich nie sciaga wiec chyba sie skusze na te “porzadne”
Dla dorosłych to polecam, żeby każdy miał jedną pare polaryzacyjnych i najlepiej u optyka kupowanych bo różnie z osią polaryzacji też bywa. Dobra polaryzacja zaciemnia ekran telefonu jak sie na niego patrzy przez okulary.
@asiam1 na próbę to super opcja bo nie każde dziecko chce okulary. Myślę, że zaszkodzić nie powinny patrząc na to co deklaruje producent ![]()
Dziękuję Ci bardzo za tą wyczerpująca odpowiedź
kupimy w rossmanie na próbę, jak będzie akceptacja to kupię jakieś porządniejsze ![]()
Oooo to ta kupowałam w sklepie z okularami takim specjalnym ale nie u optyka skrojonymi ze tak powiem na mnie
O to ciekawostka, a ja się denerwowałam, że muszę okulary zdejmować jak chcę na telefon spojrzeć albo zdjęcie zrobić ![]()
My w zeszłym roku kupiliśmy na wyprzedaży w hm, ale syn nawet na sekundę nie założył ![]()
Skrojone na Ciebie muszą byc tylko okulary jesli są to korkecyjne przeciwsłoneczne
ważne aby były kupowane z pewnego źródła
Aaaaa no to ja kupowała w specjalnym sklepu z okularami i pewnie są właściwe
ja staram się nie kupować okularów na bazarkach lub niepewnego źródła. Chodź kiedyś mi się zdarzyło kupić na Aliexpress ale sprawdzałam to filtry mają 400…… polaryzacji nie mają ale też nie miały mieć
@magdap_96 i ja bardzo dziękuję za rozbudowaną , wielowatkową odpowiedź ![]()
![]()
bardzo mi rozjaśniłaś temat letnich okularów. Tez często gęsto pojawiają mi się np na ig z firmy Dooki bądź Ki ET LA ![]()
Świetnie wyjaśnione! Dziękujemy ![]()
Super to wyjaśniłaś
🩷