A mała pełza? mozesz próbować ćwiczeń ale nic na siłę, przyjdzie wszystko z czasem, to że na tr czy insta jedne dziecko robi coś szybciej to nie oznacza że nasze też już musi. Ja też w sumie panikowałam i szukałam sposobu czemu moja córka nie robi tego czy tamtego a mąż fizjo uspokajał że przyjdzie czas, dałam na luz i tak oto młoda robi wysoki podpór pozycję niedźwiadka, próby podniesienia się do siadu, a pełzać zaczęła 2 dni temu dopiero bo tak to przesuwała się na brzuchu i było dla niej okej z tym
Jeszcze nie pełza, podnosi dupsko i nóżki podkurcza pod brzuszek ale rączkami sięga póki co po zabawki ![]()
Jak to fajnie jest mieć bliską osobę, która ma profesjonalną wiedzę i potrafi uspokoić, że wszystko jest w porządku! ![]()
U nas też tak jest i póki co nie panikuję, tylko daję małemu czas ![]()
Daj jej czas
pewnie za chwilę będą nowe umiejętności
Dam , dam , ale jak to przy pierwszym dziecku, wolę dopytać i mniej więcej mieć porównanie ![]()
Ja też panikuje z każdą umiejętnością, która nie pojawia się na początku „widełek”, a okazuje się, że i tak o czasie wszystko się pojawia. Musimy trochę wyluzować i dać maluchom czas ![]()
Dokładnie, ja też panikowałam przez długi czas jak maluch z czymś się spóźniał, ale teraz już po prostu daję mu czas, bo widzę że sam dochodzi do wszystkich umiejętności ![]()
Myślę żeby dać czas na spokojnie . Ale jeśli cię nie pokoi to wizyta u fizjo ![]()
Już mnie uspokoiłyście, dzięki ![]()
Najgorzej jak ogląda się konta fizjo na insta, i ich dzieci robią wszystko przed czasem i są fenomenalne we wszystkim
syn mieścił się ze wszystkim w widełkach, ale rzeczywiście raczej później niż wcześniej. Moja szwagierka się kiedyś śmiała, że jak dziecko się nauczy tabliczki mnożenia to już nikt się nie chwali
Tak, na Instagramie wszystko wygląda jakby dzieci robiły wszystko przed czasem
Tak, dokładnie, kiedyś się mogłam zmartwić ale teraz dzięki Wam wiem, że czasem po prostu potrzeba więcej czasu ![]()
Dokładnie, czasem to już nawet nie chce się oglądać
To prawda
Dlatego stopniowo przestaję obserwować te wszystkie konta fizjo
Mam dwa ulubione i ich rolki oglądam, a poza tym już mam dosyć tylnego porównywania ![]()
No i tak chyba najlepiej ![]()
Słusznie, ja już jedno zablokowałam w ciąży. Przez ciągłe gadanie o sids zaczynałam się bardzo źle czuć w ciąży. Rozumiem przekazanie wytycznych bezpiecznego snu itp ale nie radziłam sobie dobrze z tym straszeniem.
Ja jeszcze przestałam obserwować kilka kont położnych, które zachwalają karmienie piersią. Oczywiście zgadzam się z tym, że karmienie piersią to najlepsze co można dać dziecku. Ale będąc w sytuacji kiedy nie mogłam karmić piersią czułam, że wpadam w depresję i że jestem beznadziejną matką, bo nie karmię piersią. Dopiero gdy się od tego odcięłam przestałam mieć wyrzuty sumienia.
Moznaby dużo wymieniać. Mnie też stresuje nacisk na blw ze strony logopedów
Ogólnie przy pierwszym dziecku dobrą opcją jest wrzucić na luz ![]()
wiem że tak się nie dam przy drugim już to zupełnie inaczej przebiega