Zazwyczaj zahaczam o 2 Wigilie
jedną mamy wcześniej i spędzamy z teściami, a potem szybki pakunek i jedziemy z mężem w moje rodzinne strony
w tym roku będzie bez wycieczek, chyba że na porodówkę, ciekawe, co tam serwują z okazji świąt ![]()
W tym roku odpuszczam jakiekolwiek większe szykowanie, ewentualne standardowo zrobię sernik i może jeszcze jakieś ciasto :>
W tamtym roku pamiętam że robiłam sporo rzeczy, jakieś śledzie, sałatki, ciasta, obowiązkowo kompot z suszu i ryba po grecku. Resztę ogarnia teściowa. Natomiast moja mama to ma taki rozmach jeżeli chodzi o gotowanie na święta, że do niej przywoże zazwyczaj tylko ciasto a i tak stół się ugina ![]()
Czyli makiełki ? U nas mama robi z bułką ale u męża w rodzinie robi się z makaronu i dla mnie ta wersja jest okropna
U mnie takie gęste i większe kawałki jak lane ciasto na zupę, mąka, woda, jajko. Do tego mak ucierany , przepisy są z bakaliami ale my dajemy sam mak
Rodzynki fuj , a przyznać się kto tak psuje sernik?![]()
To idealny moment na stworzenie ankiety
jeszcze nigdy nie robiłam także to mój ankietowy debiut tu ![]()
Jak sernik to :
- Z rodzynkami!
- Oczywiście, że bez!
To ja u teściów też zawsze nie wiem co mam jeść, wtedy zjem coś „bo musze” żeby nie było że mi nie smakuje i wtedy jak jedziemy do moich rodziców to tam najem się za cały wieczór . A w tym roku chyba zrobię jakąś potrawę też i wezmę do teściów i będę ja tylko jadła , bo ona nigdy nie chce pomocy, bo jej syn przyjeżdża z daleka i on lubi gotować więc on jej we wszystkim pomaga a ja swojej mamie ![]()
a macie mięso na stole w wigilie ?
U mnie są uszka z mięsem ale na BN , ewentualnie w wigilię dla dzieci albo tych wybrednych co grzybów nie jedzą. Chociaż ja w tym roku chyba do barszczu też będę miała mięsne, przy kp chyba nie powinno się jeść grzybów ![]()
Nie wiedziałam że można taką ankietę zrobić. Ale bajer
@Magdallenka0897 nie, w wigilię nie ma mięsa. U teściów nawet ciasto się je po pasterce dopiero. U mnie skoro jest post tego dnia to cały dzień się je placki ![]()
Tu u moich teściów jest mięso . O ja cię, czemu dopiero po pasterce ?
a jest jeszcze taki bajer ”znikające wiadomości”
O matkooo jak to się robi?
Bo oni mają taką tradycje, że wracają z pasterki, to piją kakao/alkohol i jedzą ciasto haha może ciasto jest zbyt rozpustne, bo oni są bardzo pobożni
My w tym roku chyba wybierzemy się do teściów , więc nic nie gotuje wszystko dostaniemy na wynos ![]()
To moi teście są też bardzo pobożni ale mają mięso i ciasto jedzą, ale 2 h po kolacji
a te znikające wiadomości to klikasz w ustawienia jak odpisujesz i tam jest spoiler rozmycia i ankieta ![]()
A co jeśli jestem pomiędzy ?
zjem taki i taki
Przewidziałam to i można zaznaczyć dwie opcje ![]()
![]()
![]()
Tak, tak, u nas zawsze są na wigilijnym stole
i jeszcze babcia zawsze powtarzała nam, że “jedzcie, jedzcie, bo to na pieniądze”, taka wróżba na kolejny rok
więc od razu każdy chętnie łapał przy stole po dokładkę, a nawet jeśli ktoś nie przepadał to się kusił i troszkę ale zjadł ![]()
@daga1271 tak tak, dokładnie taki, zawsze moja mama robi
u teściowej takiego nie ma ![]()
Oo nie znałam smażonych ziemniaków na Wigilię
u nas się gotuje w mundurkach, pozniej zdejmujemy skórkę i takie zajadamy ten raz w roku ![]()
@Magdallenka0897 u nas też bez mięsa, mięso jemy dopiero w pierwszy dzień Świąt, Wigilia to zawsze postna ![]()
Nie wiem czy dziewczyny pisały wyżej- ale ja jestem z wielkopolski i u nas tradycją jest zupa śledziowa
Może nie być każdej innej potrawy, ale ta musi być
Powiem Wam, że najlepsze jest to, że ja śledzia nie lubię- to chyba jedyna ryba, której nie zjem. Ale zupę śledziową uwielbiam. Jej wyjątkowość chyba polega na tym, że jemy ją tylko raz w roku i dlatego tak dobrze smakuje.
To u nas nie ma żadnych ziemniaków w wigilie , a mięsa tak samo też nie tylko u teściów. @Mika1 ja jeszcze nigdy nie jadłam takie zupy
u nas to zawsze są krokiety z grzybami i kapustą i karp ![]()
Ja nawet nie słyszałam o takiej zupie. Jak ona smakuje? Jak zupa rybna czy ma jakiś specyficzny smak
o takiej to nie słyszałam, u nas jest za to zupa rybna - chociaż ją poznałam dopiero jak poznałam męża, bo tak to u nas w domu rodzinny tylko standardowo był barszcz ![]()
@Magdallenka0897 haha jakie czary mary z tym ukrytym tekstem ![]()
@daga1271 niestety ankieta nie cieszy się dużym powodzeniem
![]()
My zupę rybną to jemy tylko w restauracji a w wigilie też barszcz z uszkami ![]()
Na wigilię barszcz z uszkami, ryba i oczywiście kasza ze śliwkami a w święta to jeszcze szczerze nie myślałam co robić. Pewnie jakaś sałatka ![]()