Przepisy na świąteczny stół 🎄

Zazwyczaj zahaczam o 2 Wigilie :smiley: jedną mamy wcześniej i spędzamy z teściami, a potem szybki pakunek i jedziemy z mężem w moje rodzinne strony :smiley: w tym roku będzie bez wycieczek, chyba że na porodówkę, ciekawe, co tam serwują z okazji świąt :sweat_smile:
W tym roku odpuszczam jakiekolwiek większe szykowanie, ewentualne standardowo zrobię sernik i może jeszcze jakieś ciasto :>
W tamtym roku pamiętam że robiłam sporo rzeczy, jakieś śledzie, sałatki, ciasta, obowiązkowo kompot z suszu i ryba po grecku. Resztę ogarnia teściowa. Natomiast moja mama to ma taki rozmach jeżeli chodzi o gotowanie na święta, że do niej przywoże zazwyczaj tylko ciasto a i tak stół się ugina :slight_smile:

Czyli makiełki ? U nas mama robi z bułką ale u męża w rodzinie robi się z makaronu i dla mnie ta wersja jest okropna

U mnie takie gęste i większe kawałki jak lane ciasto na zupę, mąka, woda, jajko. Do tego mak ucierany , przepisy są z bakaliami ale my dajemy sam mak :smiling_face: Rodzynki fuj , a przyznać się kto tak psuje sernik?:rofl:

To idealny moment na stworzenie ankiety :sweat_smile: jeszcze nigdy nie robiłam także to mój ankietowy debiut tu :sweat_smile:

Jak sernik to :

• Z rodzynkami!
  • Oczywiście, że bez!
0 głosujących

To ja u teściów też zawsze nie wiem co mam jeść, wtedy zjem coś „bo musze” żeby nie było że mi nie smakuje i wtedy jak jedziemy do moich rodziców to tam najem się za cały wieczór . A w tym roku chyba zrobię jakąś potrawę też i wezmę do teściów i będę ja tylko jadła , bo ona nigdy nie chce pomocy, bo jej syn przyjeżdża z daleka i on lubi gotować więc on jej we wszystkim pomaga a ja swojej mamie :sweat_smile::see_no_evil: a macie mięso na stole w wigilie ?

U mnie są uszka z mięsem ale na BN , ewentualnie w wigilię dla dzieci albo tych wybrednych co grzybów nie jedzą. Chociaż ja w tym roku chyba do barszczu też będę miała mięsne, przy kp chyba nie powinno się jeść grzybów :thinking:

Nie wiedziałam że można taką ankietę zrobić. Ale bajer
@Magdallenka0897 nie, w wigilię nie ma mięsa. U teściów nawet ciasto się je po pasterce dopiero. U mnie skoro jest post tego dnia to cały dzień się je placki :smile:

Tu u moich teściów jest mięso . O ja cię, czemu dopiero po pasterce ? :see_no_evil: a jest jeszcze taki bajer ”znikające wiadomości”

O matkooo jak to się robi?
Bo oni mają taką tradycje, że wracają z pasterki, to piją kakao/alkohol i jedzą ciasto haha może ciasto jest zbyt rozpustne, bo oni są bardzo pobożni

My w tym roku chyba wybierzemy się do teściów , więc nic nie gotuje wszystko dostaniemy na wynos :rofl:

To moi teście są też bardzo pobożni ale mają mięso i ciasto jedzą, ale 2 h po kolacji :sweat_smile: a te znikające wiadomości to klikasz w ustawienia jak odpisujesz i tam jest spoiler rozmycia i ankieta :wink:

1 polubienie

A co jeśli jestem pomiędzy ?:rofl: zjem taki i taki

Przewidziałam to i można zaznaczyć dwie opcje :sweat_smile::sweat_smile::hugs:

Tak, tak, u nas zawsze są na wigilijnym stole :star_struck: i jeszcze babcia zawsze powtarzała nam, że “jedzcie, jedzcie, bo to na pieniądze”, taka wróżba na kolejny rok :grin: więc od razu każdy chętnie łapał przy stole po dokładkę, a nawet jeśli ktoś nie przepadał to się kusił i troszkę ale zjadł :joy:

@daga1271 tak tak, dokładnie taki, zawsze moja mama robi :star_struck: u teściowej takiego nie ma :sweat_smile:
Oo nie znałam smażonych ziemniaków na Wigilię :smiley: u nas się gotuje w mundurkach, pozniej zdejmujemy skórkę i takie zajadamy ten raz w roku :smiley:

@Magdallenka0897 u nas też bez mięsa, mięso jemy dopiero w pierwszy dzień Świąt, Wigilia to zawsze postna :blush:

1 polubienie

Nie wiem czy dziewczyny pisały wyżej- ale ja jestem z wielkopolski i u nas tradycją jest zupa śledziowa :grin: Może nie być każdej innej potrawy, ale ta musi być :sweat_smile: Powiem Wam, że najlepsze jest to, że ja śledzia nie lubię- to chyba jedyna ryba, której nie zjem. Ale zupę śledziową uwielbiam. Jej wyjątkowość chyba polega na tym, że jemy ją tylko raz w roku i dlatego tak dobrze smakuje.

1 polubienie

To u nas nie ma żadnych ziemniaków w wigilie , a mięsa tak samo też nie tylko u teściów. @Mika1 ja jeszcze nigdy nie jadłam takie zupy :sweat_smile: u nas to zawsze są krokiety z grzybami i kapustą i karp :smiley:

1 polubienie

Ja nawet nie słyszałam o takiej zupie. Jak ona smakuje? Jak zupa rybna czy ma jakiś specyficzny smak

o takiej to nie słyszałam, u nas jest za to zupa rybna - chociaż ją poznałam dopiero jak poznałam męża, bo tak to u nas w domu rodzinny tylko standardowo był barszcz :smiley:

@Magdallenka0897 haha jakie czary mary z tym ukrytym tekstem :smiley:

@daga1271 niestety ankieta nie cieszy się dużym powodzeniem :rofl: :sweat_smile:

My zupę rybną to jemy tylko w restauracji a w wigilie też barszcz z uszkami :smiley:

Na wigilię barszcz z uszkami, ryba i oczywiście kasza ze śliwkami a w święta to jeszcze szczerze nie myślałam co robić. Pewnie jakaś sałatka :rofl: