Przespać calą noc?

Ja karmię piersią. Synek skończył pół roku i budzi jest tak około trzech - czterech razy na jedzenie, zależy od dnia. Ogólnie przesypia tak trzy godziny i się budzi :stuck_out_tongue: Parę raxy tylko spał pięć godzin :stuck_out_tongue:

Dziewczyny, czy możliwe żeby tygodniowe dziecko w nocy jadło dwa razy po Ok 20 ml? Wieczorem wypiła 70 i rano tez. Tak jakby najadła się na kolacje i sniadanie

tak jest to możliwe. niektóre dzieci w nocy dużo nie potrzebują a i później szybko przesypiaja całe nocki bez potrzeby jedzenia i często dopiero jak ząbki wychodzą zaczynają się budzic w nocy na mleko.

Dokładnie, maluszki są na prawdę różne i różne też mają potrzeby. Jak ładnie Ci przybiera na wadze to nie musisz się martwić nocnym karmieniem. Widocznie tyle potrzebuje i ładnie później sobie śpi.

Zdradzę Wam sekret naszych przespanych nocek, codziennie daje małemu przed snem, mleczko z kaszką, odkąd tak robimy Marcelek przesypia całe nocki, jednak zawsze przezorny ubezpieczony i woda stoi w podgrzewaczu hihi, gdyby maluszek miał gorszą nockę szybko dosypuje łyżeczkę herbatki i maluszek śpi dalej . Sprobujecie własnie dawać piciu w nocy, a nie mleczko, moj zwykle wypije kilka łyków i dalej drzemie. Pamietajcie tylko, ze kazde dziecko jest inne, pozdrawiam Weronika

nie na wszystkie maluchy to działa i ja próbowałam kaszke dawać i dużo to nie zmieniło wszytsko zależy od dziecka.

Madzia za drugim razem może być zupełnie inaczej. Czego Ci życzę. Moja młoda je około 1819 i śpi do 5-6 rano. Jest tylko na piersi więc jest super. Ale o 5 wstaje i pierwsza godzina dnia upływa nam na śpiewaniu. :slight_smile: Najpierw oczywiście ona się naje a później zaczyna nam pięknie śpiewać. :slight_smile: Po czym idzie spać dalej.

Mama jeśli cóka przybiera na wadze i moczy normalnie pieluszki nie masz powodów do zmartwień. Być może córka wcale nie była w nocy głodna tylko chciało Ci się pić.

Kaszka wcale nie musi spowodować, że dziecko prześpi noc. Wczoraj rozmawiałam z mamy sąsiadką i ona mówiła, że jej córka budziła się w nocy co 2 godziny na kaszę aż do skończenia 3 lat. Więc wszystko zależy od dziecka jedne przesypiają noc szybko a inne nie. Moja córka ma niecałe 4 miesiące jest karmiona piersią i przesypia całe noce. Syn jednak budził się w nocy często ale ja należę do osób które nie będą zabraniały dziecku jeść. Skoro jest głodne to niech je. Ja też jak jestem głodna to jem a nie pije wodę.

Mamy mam do was pytanie odnośnie butelki.
Przy pierwszym dziecku używałam butelek avent, tych owalnych :slight_smile: teraz kusi mnie nowa butelka canpola HABERMAN, ta z filtrem która napełnia smoczek mlekiem.
Czy któraś z was, mam, miała, testowała i może się wypowiedzieć czy warta jest zakupu? Cenowo nie jest źle a niestety pierwszy maluch miał kłopoty z kolkami. Oczywiście bez kropelek się nie obyło ale przy drugim maluchu chcę zminimalizować ryzyko kolek do minimum :wink:

Moje dzieci są piersiowe ale córka mojej koleżanki miała duże kolki i jej udało się je zminimalizować kolki od kiedy przeszła na tą butelkę. Ona poleca więc może warto spróbować. Żadna butelka nie wyeliminuje kolek bo kolki wynikają z nie dojrzałości układu pokarmowego. Dziecko przestanie mieć kolki w momencie kiedy jego układ pokarmowy dojrzeje ale warto oczywiście ratować się wsysystkim co może to kolki zminimalizować.

ja karmilam ja kuzynki syna też mieli problemy brzuszkowe i właśnie ta butelka pomagała maluch nie lykal powietrza tylko trzeba pilnować by jak mleka już w smoczku nie ma napełnić :slight_smile: jak dla mnie warta swojej ceny :slight_smile:

Nasz synek miał także kolki zazwyczaj między 17, a 23… budzić na jedzenie przestał się budzić w okolicy roku. Zjadał o 21 i później butla koło 5-6 :slight_smile:
Teraz ma półtoraroku i już wcale nie zjada w nocy. Ostatni posiłek je między 20/21, a póżniej rano jak wstanie koło 8-9.
Budzi sie jednak w nocy na picie, albo jak boli go brzuszek.

zamarancza mój syn w podobnym wieku brakuje mu 2 miesięcy do półtora roku w każdym razie spał już ładnie ale zeby za to go budzą i wtedy domaga się mleka koniecznie i ciężko go jak już zaśnie odłożyć bo krzyczy i nic nie pasuje on by mleko pil w takich momentach na potęgę ile się da

Butelka habermann ma bardzo dobre opinie wśród mam, warto spróbować na pewno. Zupełnie kolek nie wyeliminuje, ale zawsze jak tylko można zminimalizować ból to trzeba próbować.

Aissa nasz przesypiał calutkie noce mając 4 miesiące, a później przyszły ząbki i też się wybudzął często. Teraz mamy wszystkie ząbki do czwórek wiec chwilowo spokój i śpi ładnie, chyba, ze coś go pobolewa. Jak skończą sie ząbki to fajnie by było jak by już odszedł od nocnego karmienia, bo jest juz dość duży ;] Póki co podawaj jak chce, byle ulżyć maluchowi w bólu. Oby zabki szybciorem wyszły ;]

Mój młody też zaczął się budzić w nocy w momencie kiedy zaczęły wychodzić ząbki. Teraz tak jak u Zamaranczy zęby do czwórek jest spokój ale czekamy jeszcze na piątki.
No i jak zaczęły wychodzić zęby zaczął częściej ssać pierś ale to dla poczucia bliskości a pierś i ssanie działa na nie uspokajająca.

Oj pozazdrościć takim co dzieci juz ma ok. 4mc przesypiaja nocki…moj synek jadł z piersi tylko 4mc budzil sie co 2-3godz jak w zegarku…później przeszlam na mm z braku laktacji…mimo dlugo walczyłam żeby ja miec…ale sie nie udało, chyba ze za szybko sie poddalam a synek budzil sie co 3godz ale w dzien jadl mniej i pewnie dlatego nadrabial w nocy…i tak jadl do 2roku potem budzil sie do picia do 2,5roczku po 2-3razy w nocy …nie mówiąc jak budzil sie czasem z płaczem i tak plakal po pare godzin w nocy…jak nylo ząbkowanie…także synek tak naprawdę pierwszy raz spal cala noc dop na 2,5roczku, mam nadzieję ze drugi synek będzie spal więcej…oby;)

zamarancza moj od 2 miesiąca ładnie spał w nocy praktycznie cała pobudka była o 6 czy 7 na jedzenie i dalej spał jeszvze godzinkę bądź dwie a później jakoś na jakoś a jakoś po 4 zeby i zaczął się budzic. niedawno znów ładnie mi spał a teraz znów kilka pobudek w nocy

U nas to jak tylko zaczęły się zęby tak nie było mowy o przespaniu nocy, a wcześniej i tak się córa budziła na jedzenie. Także dopiero w okolicy 2 lat zaczęła przesypiać je w całości, jak piątki wyszły. Gdy nam zostało jedno karmienie piersią nad ranem, to po jego ostawieniu też córa lepiej spała, ale budziła się z przyzwyczajenia, bo już ciumkała bardziej niż jadła.

Jak odstawi się nocne karmienie dzieci też wtedy zaczynaja lepiej spać bo już nie budzą się właśnie z przyzwyczajenia.

To fakt. My od kiedy nie jemy w nocy to czasem mały sie wybudzi z płączem, weźmie smoka do buzi odwraca sie i idzie spać, ale teraz kiedy jest gorąco często pokazuje, że chce pić. PO wypiciu także usypia, wiec ten odruch jedzenia w nocy zanika i jest dużo łatwiej.
Widzę nie tylko ja jestem szczęściarą dziecka łądnie śpiącego ;] Nie mogą narzekać, bo mogłam pospać, a do 4 miesiaca budził się cyklicznie o stałych porach więc i ja się budziłąm sama z siebie z przyzwyczajenia ;]