Moja córka jeszcze nie przespała ani jednej całej nocki. Zawsze się przebudzi przynajmniej z dwa razy. Tak jak wy uważam, że dzieci budzą się w nocy nie tyle na karmienie ale z przyzwyczajenia. Szczególnie jak już tylko trzymają pierś a nie ssą z niej mleko. U nas córka raz czy dwa obudzi się na karmienie, reszta pobudek to chęć bliskości.
Silver współczuję Ci bardzo bo wiem jakie nocne pobudki są męczące szczególnie w ciąży. Chciałam napisać czy sprawdzałaś czy nie chodzi o bliskość ale już wiesz że nie. Ale próbuj może co jakiś czas może córka jednak nie będzie chciała jeść.
U nas noce nie są jeszcze unormowane. Córka ma 2,5 m-ca. Raz zje o 20.00 i dopiero o 3.00, kilka dni temu były częste pobudki a dzisiaj: 20.00 i 05.00. Jestem przerażona ![]()
U mnie zuza od samego początku przesypiala całe noce. Na siłę przez sen nic jeść nie chciała tylko krecila głową i dałam sobie spokój. Ale do córki i tak wstaję w nocy po kilkanaście razy. Ciekawe jak to będzie z synkiem. Czy tak samo jak jest z córką czy zupełnie inaczej.
Justyna może być zupełnie inaczej a może być tak samo. Nie ma reguły. U mnie sun spał w nocy do pewnego momentu czyli aż zaczęły wychodzić mu ząbki. Wtedy wstawał na prawdę często. Nocne pobudki trwały aż go momentu kiedy syn budził się w nocy na pierś. Po skończeniu nocnego karmienia zaczął przesypia noce. Teraz owszem budzi się ale to na prawdę bardzo rzadko i wtedy napije się i idzie spać dalej.
Córka ma 5,5 miesiąca i budzi się o 5 maksymalnie 6 rano a śpi od około19. Z tym, że oma wtedy zaczyna już dzień.
Kasiu jest to męczące:/ też mam taką nadzieję, że jeszcze przed porodem skończę ją karmić w nocy. Niektórzy śmieją się ze mnie że z dwójką nie dam rady wykarmić. U Ciebie to teraz luksus, wszyscy ładnie śpią w nocy i każdy jest wyspany:)
U nas teraz nie budzi się na jedzenie, ale popłakuje przez sen i parę razy muszę do niego wstawać, wystarczy np. podanie smoka czy posmarowanie dziąseł żelem albo przełożenie go bo wędruje po całym łóżeczku. Czasem jak płacz jest nie do zatrzymania to podaję ibuprom i jak zaczyna działać to jest cisza na parę godzin. Niestety idzie ostatnia dwójka na dole i go męczy. Jak nie idą zęby to pobudek jest mało i już raczej nie na jedzenie
Jak już widać, że to tylko przyzwyczajenie, nie głód, to warto powalczyć z odstawieniem karmienia. A z czasem i łatwiej będzie o przespane noce.
Silver, oby Ci się udało, to na pewno dla Ciebie będzie dużym ułatwieniem. Co innego sporadyczne pobudki, a co innego regularne i to wstawanie do dwójki.
Pierwsza córa długo nie przesypiała nocy, to mam nadzieję, że druga mi to wynagrodzi ![]()
Sylwia oby Nadia zrezygnowała z nocnego karmienia będzie Ci o wiele lżej i jeszcze będziesz miała czas żeby chwilę odpocząć przed drugimi pobudkami chociaż życzę Ci żeby nocne pobudki z drugim dzidziusiem nie trwały długo.
Dzięki dziewczyny za otuchę:) Mój łobuziak powoli się odzwyczaja i jak się przebudzi to nie daję jej od razu piersi tylko przytulam, jeszcze jakiś czas temu to by nie przeszło. Najgorzej jest nad ranem, ale myślę że to kwestia czasu:)
czasem to nie przyzwyczajenie a potrzeba np mój syn kiedy zabkuje to wstaje na mleko i nie ma mowy żeby nie dostał bo krzyk jest i walka o mleko więc dostaje ale jak jest spokój z zabkami to ładnie śpi i nie potrzebuje zjeść w nocy już bylo ładnie w nocy spał cała noc ale teraz znów ząbki idą i znów są pobudki.
Sylwunia trzymam kciuki. Skoro od razu nie dajesz już cycusia to na pewno jest to kwestia chwilki i będzie po wszystkim.
Kasiu mam taką nadzieję:)
Aiisa a które teraz ząbki idą? Mojej niedawno wyszły wszystkie trójki, praktycznie wszystkie na raz. Cycuś cały czas był w nocy.
U nas córka od jakichś 2 miesięcy budzi się dość często i bywa, ze dopiero jedzenie pomaga. Wcześniej spała dużo lepiej, więc może to kwestia ząbkowania?
Lady bardzo możliwe. Bolące dziąsła często wybudzają dzieci ze snu i nie pozwalają na odpowiendi odpoczynek. Sprawdź dziąsełka, czy są miękkie, czy dziecko przynosi ulgę masowanie, kup żel na ząbkowanie i życze powodzenia.
Lady Pinka u nas właśnie tak było, córka wybudzała się częściej i tylko pierś pomagała po czym zasypiała. Po jakimś czasie zauważaliśmy wychodzące ząbki. Jak są spuchnięte, obolałe to pewnie jest to przyczyną.
Silver u nas 2 piątki i 3 jak to wyjdzie to już koniec z zębami mam nadzieję że wyjda wszytskie i spokój będzie bo zapowiada się na wszystkie niby
A mój synek po skończeniu 5 mies. przesypia całe noce ![]()
Je kolację o 20 i śpi smacznie sobie do 6-7 rano ![]()
Olimama to tylko pozazdroscić takiego śpioszka ;]
Możesz poodpoczywać wieczorkiem i zrelaksować się przed kolejnym ciężkim dniem ![]()
olimama super tylko pozazdrościć u nas spał ładnie od 2 miesiąca w sumie do prawie 5 później ząbki i koniec z pięknie przespanymi nocami później znów jakoś na 13 miesięcy ładnie zaczął spać a ostatnio znów ząbki i ciężko z tym i na dodatek jak się obudzi ciężko go odlozyc bo niestety przy zabkach tak ma ![]()