Przygoda z odstawieniem od piersi

Aiisa wiem że nie jest łatwo..podobniea miałam z synkiem tylko z ssaniem kciuka a z piersią może być trudniejsze bo to jeszcze jedzenie i picie.  Moja siostra poszła na zabieg przepukliny pępkowej a córka miała ok. Pultorej roku to mąż mówił że myślał że w jedną noc zwariuje , strasznie się rzucała itd...a siostra miała nawał piersi ale nic nie robiła nie odciągała i jak siostra wróciła po 2dniach to jej córka nie chciała ale po ok. 3tyg przerwie dla żartów dała córce..i zrobiła błąd bo teraz córka częste chce possać cycka i do spania a ma 2,5roku.

Ewciaos zdarza się tak że dziecko mimo przerwy chce dalej jeść mój syn mówiłam ponad tydzień bez piersi a o tak dzień w dzień o piers histeria była. Więc niektóre dzieci są nie do podrobienia i ytzeba czekać ja wlansie tak robię bo mob syn nie chce odpuścić a jak mam mieć go Wrzeszczacego i wiszacego na mojej bluzce to wolę poczekać może zrozumie i sam postanowi się pożegnać z cucusiem. 

Dominika i jak tam udało się odstawić? 

Aiisa jeśli masz możliwość jeszcze to faktycznie nie ma co na siłe oduczać, gorzej jakby miał 5 lat :) 3 to jeszcze nie jest źle 

Natinka wiadomo ja myślę że do 4 lat już będzie po laktacji bo więcej to już nawey nie zamierzam karmic tak myślę 3.5 roku jeszcze jeszcze w miarę ale ponad 4 lata to już myślę że karmic warto już przestać zobaczymy jak wyjdzie. 

Ja chciałabym karmić tak z 2, 5 roku ake jak to wyjdzie to nie wiadomo. Mie chciałabym za długo karmić żeby później nie było problemu z wada zgryzu itd ake rok to dla mnie minimum bo dziecko wtedy potrzebuje bliskości 

Natinka bliskość nie tylko karmieniem piersi się zaspakaja ;)

Nasza córeczka ma 10 miesięcy i też mnie czeka ta przygoda z odstawieniem od piersi, bo niebawem powrót do pracy. Macie jakieś sprawdzone sposoby jak tą przygodę z odstawianiem rozpocząć?

To juz najwyzszy czas odstawiac dziecko. Od 3 roku zycia dziecko zaczyna pamietac i zapisywac w pamieci niektore zdarzenia. 

Dziecko w tym wieku już spokojnie powinno zrozumieć że mama nie może podawać piersi.

Ja uwazam, ze to juz czas na odstawienie. Dziecko duzo rozumie i nie trzeba kobinowac tylko tlumaczyc. Ja uwazam, ze dziecko powinno byc na piersi rok poltora. Ale to moje osobiste zdanie. Choc moje dzieci tyle na piersi nie byly. Zuzia sama sie odstawila, a przy jasiu pokarm mi zaginol. Ale kazdy robi jak uwaza za stosowne. 

Natinka, od samego kp dziecko nie nabawi się wady zgryzu ;) nie musisz się o to martwić.

Moim zdaniem to ile dziecko jest kp to indywidualna sprawa mymy oraz dziecka i nikogo więcej bez względu na to czy to jest pół roku rok czy dwa lub więcej 

Wade zgryzu moze spowodowac smoczek. 

Ja też uważam, że o odstawieniu decydować powinna mama biorąc pod uwagę potrzeby dziecka. Opinie innych, że to już czas na odstawienie można włożyć między bajki.

Megg oczywiscie, ze decyduje mama. Ale kiedys i tak trzeba odstawic dziecko od piersi. Niektorzy karmia piersia jeszcze jak dziecko zaczyna do zerowki chodzic. 

To kiedy się odstawi dziecko, to sprawa tylko matki i dziecka i takie taksty, że 3 lata to już pora to dla mnie nie na miejscu. Ja owszem tak długo bym nie chciała, ale to tylko moje zdanie. Jak ktoś ma ochotę to proszę bardzo.

A smoczki też przyczyniają się do wad zgryzu i powinno się je odstawiać, przynajmniej zrobić pierwsze podejście pomiędzy 4-5 miesiącem życia. I co ile osób tak zrobiło? 

Moja teściowa najmłodszą córkę kp jeszcze  jak szwagierka  chodziła do zerówki :) Da się?da się ! Na tamten czas nikt tego nie krytykował. 

Wow, do zerówki to ostro. Jednak to jej wybór. I powiedzmy szczerze, pewnie te karmienie było z raz czy 2 razy dziennie. Takie bardziej przytulenie się na dobranoc. 

No dokładnie,to było bardziej na zasadzie chyba takiego dopieszczenia najmłodszej.Wtedy nie było internetu, nikt nie hejtował i nie krytykował.