Choć w życiu różnie bywa i nie wszystko da się przewidzieć, to moim zdaniem, ciąża powinna być sprawą przemyślaną, zaplanowaną, przede wszystkim ze względu na rozwijające się Nowe Życie. Jesteśmy odpowiedzialni za nasze dziecko, nikt o nie nie zadba jeśli nie my. Dlatego postanowiłam przybliżyć jakie kroki według mnie należy podjąć, aby bez większego stresu czekać na przyjście Naszego Maluszka.
co do pkt pierwszego - to na prawdę nie jest mit. Przede wszystkim chodzi mi tu o przyszłego tatusia. Samym odpowiednim żywieniem można poprawić parametry nasienia, które w dzisiejszych czasach nasi panowie mają, nie okłamujmy się słabe. Nie chodzi mi tu o jakieś problemy, z którymi nawet medycyna nie może sobie poradzić. Z własnego doświadczenia polecam wszelkie produkty pszczele. przede wszystkim pierzgę - pyłek kwiatowy. Mężczyznę należy też suplementować (komplementować też można jeśli ktoś chce ) wit. E i C oraz cynkiem i selenem. Warto wyeliminować z diety kurczaki oraz wieprzowinę, gdyż są bardzo naszpikowane hormonami. Zamiast krowiego mleka polecam kozie, płatki owsiane, olej z pestek dyni, zwiększenie ilości warzyw i owoców w diecie (awokado, banany) oraz ilości wypijanej wody. Jak coś mi się jeszcze przypomni to dopiszę, a nóż widelec komuś się przyda i pomoże jak nam
Wizyta u stomatologa!!! Niby o tym pamiętamy, ale sporo moich znajomych miało duże problemy z zębami w trakcie ciąży. Ja umówiłam się na wizyte kontrolną i zabezpieczyłam wszytskie zęby nawet najdrobniejsze ubytki, które w normelnej sytuacji mogłyby jeszcze odczekać. Pamiętajcie o tym ze będąc w ciąży nie możecie zrobić zdjęcia rtg czy przyjąc znieczulenie, dlatego wizyta u stomatologa jest na prawdę wazna.
Ja piłam kwas foliowy na pół roku przed zajściem w ciążę.tak aby wzmocnić organizm,oczywiście nie piłam alkoholu i nie zaźywałam żadnych silnych leków.
Zaczęłam przygotowania do ciąży tak z pół roku wcześniej zanim zaczeliśmy się starać. Moja ginekolog poleciła mi zmiane diety, zrezygnowałam z kawy, alkoholu. Zaczęłam zwracać uwagę na to co jem żeby dostarczać organizmowi jak najwięcej wartości odżywczych. Dodatkowo brałam suplementy pregne plus wiadomo że nie wszytsko jestem w stanie dostarczyć przez jedzenie
Myślę, że przede wszystkim trzeba mieć odpowiednie pozytywne nastawienie i od początu budować więź z Maluszkiem. Konieczna jest również stała opieka ginekologiczna, jak i innych specjalistów jeśli cierpimy na jakieś choroby mogące zagrażać życiu Maluszka.
Ja drogie mamy podejrzewam że jestem w drugiej ciąży we wtorek idę do lekarza potwierdzić jaka jest różnica wieku między waszymi dziećmi? Dziś trafiłam.do was na forum jestem ciekawa.czy i tu uda mi się coś wygrać do tej pory tylko na lovi się udzielała i tam są super nagrody zobaczymy uczy tu też się uda
mamanorni, gratuluję ciąży jak się potwierdzi. Natomiast jak jesteś nowa radzę na początek zapoznać się z regulaminem i korzystać z wyszukiwarki. Niestety są jeszcze błędy, ale radzę próbować. Temat odnośnie odstępu między dziećmi już istnieje i tam powinnaś kontynuować dyskusję.
https://canpolbabies.com/pl_PL/forum/CB-1/CB-671
a tak poza tym to witamy :)
Mama Norbi gratulacje. My staraliśmy się 3 lata z mężem. Nie było łatwo zwłaszcza że mąż bardzo to przeżywał że dlaczego tak jest. pobadalismy się oboje szczegółowo i ja leczyłam się bo miałam Zbyt wysoką prolaktyne. Najsmiekszejsze jest to że po 2.latach brania ciągle leków zrezygnowana odstawiłam na chwilę i wtedy właśnie zaszłam w ciążę
Branie kwasu foliowego jest bardzo ważne, bo jednak w produktach żywnościowych nie jesteśmy w stanie go sobie tyle dostarczyć. Warto juz kilka miesięcy wczesniej rozpocząć suplementację.
Kwas foliowy brałam dawce 5mg, więc bardzo wysokiej. Lekarz zalecił tez wit D. Aby wyregulować cykl brałam też castagnus i wiesiołek. Nalezy jednak pamietać aby wiesiołek przyjmowac tylko w pierwszej fazie cyklu, czyli do owulacji.
Ja przed ciąża nie brałam kwasu foliowego, dopiero jak się dowiedziałam o ciąży
Natinka ja tam samo jak dowiedziałam się o ciąży a właściwie lekarz potwierdził to dopiero zaczęłam przyjmować kwas foliowy
W naszym przypadku obie ciąże były niespodzianka, ze względu na to że antykoncepcji w postaci tabletek co było najprostszym sposobem nie mogę używać że względow zdrowotnych. Z narzeczonym byliśmy 4lata zanim dowiedzieliśmy o tym że jestem w ciąży było to ogromne wyzwanie bo straciliśmy pracę oboje, wróciliśmy do rodziców, pozbieraliśmy się, psychicznie i materialnie. Córka urodziła się w 2015 roku, 3lata później znów niespodzianka urodził się syn. Postanowiliśmy otworzyć własną firme jesteśmy razem 10lat. Bardzo się kochamy i jesteśmy szczęśliwi. Ciąży nie da się zaplanowac, ona przychodzi sama, jedni się starają latami i nic drudzy zaś wgl i się udaje, tego jie da się zaplanować. To los pisze nasza historie co mamy w scenariuszu nikt tego nie wie..
My pierwszą ciążę planowaliśmy, musiałam się leczyć itd więc było trochę zachodu. Potem uznaliśmy, że nie mówimy nie drugiemu dziecku i może się uda, chociaż byłam pewna, że będę musiała znowu zadziałać hormonami. A tak chciałam żeby ciąża była niespodzianką jak u wielu "normalnych", zdrowych dziewczyn. To było wielkie zaskoczenie, że się udało! Najwyraźniej pierwsza ciąża coś w organizmie naprawiła ;)