Reakcja niemowlaka na szczepienie

My jestesmy po pierwszym 6w1 … Pneumokoki za jakis miesiac moze nic na hura jestem dogadana z pediatra ze szczepie swoim systemem co do wyboru szczepionek ja biore platne a na rotawirusy nie szczepie chociazby ze wzgledu na to ze moj Piotrus ulewa caly czas hektolitrami i wedlug mnie niema sesnu … Co do reakcji po szczepiennej wszystko obeszlo sie bez kaplikacji … Teraz 25 ide na pierwsza dawke 6w1 z Malgosia i szczerze to o nia (chociaz ze jest starsza) boje sie bardziej niz o Piotrusia :frowning:

0202oliwcia a czemu boisz się bardziej? Myślisz, że gorzej zniesie szczepienie?

My w ten wtorek mamy szczepienie

U nas po każdym szczepieniu około 3-4 godziny po podaniu córka płacze. Tym razem też tak było. Nózki miała opuchnięte po wkłuciach, podalismy pedicetamol i robiliśmy okłady z sody. Widocznie ją bolały te nózki, bo bardzo płakała. Po podaniu leku i okładach poszła spać.

Moja po szczepieniu nie płacze. Ale do tej pory po szczepieniach miała gorączkę. A ostatnio wszystko wporzadku bez jakichkolwiek objawów

U nas wczoraj było szczepienie i Mała niestety ma gorączkę (do 38,4), jest marudna i zmęczona. Starsza nigdy nie gorączkowała po szczepieniu, więc trochę się deneruję

Synek też miał wczoraj szczepienie, na szczęście nie było ani obrzęku, ani gorączki, ani zmiany nastroju :slight_smile: Nawet nie płakał przy kłuciu. Dla niego najgorsze jest przytrzymanie w jednej pozycji.

U nas ostatnio był obrzęk. Jeszcze jest lekko wyczuwalny ale już dużo mniejszy

Po poprzednim szczepieniu bodajże na meningokoki, prawie przez 2 tygodnie synek miał obrzęk na nóżce.

Obrzęk pod skórą czyli tzw wyczuwalna kulka może długo się utrzymywać ale na to woda z soda pomaga

Robiłam okłady z sody cały i pomimo tego był obrzęk i zaczerwienienie. Na szczęście synkowi to nie przeszkadzało. Bo raz jak miał, to często sięgał rączka w to miejsce, ale wtedy też szybko zeszła ta opuchlizna.

Ja też robię non stop okłady z wody z soda to zaczerwienienie mija a wyczuwalna kulka długo się utrzymuje ale sama się wchłania

Trzeba pamiętać i jak najszybciej ściągnąć plaster. Często to zaczerwienienie nie jest po szczepieniu a np.reakcją alergiczną na plaster.

No nie wiem ja od razu jak wracam do domu (mam 5 min drogi) to zdejmuje i mimo wszystko jest zaczerwienienie ale tylko na jednej nóżce mimo że w dany dzień miała dwa klocia w jedną i drugi nóżkę… i tak za każdym razem jest kiedy ma dwa klocia. Że tylko na jed ej nóżce zaczerwienienie

Widosznie w tą jedną nóżkę za każdym razem dostaje tą samą szczepionkę, albo z tamtej strony inaczej trzyma się dziecko i mocniej się tą nóżkę ściska.

Qazz nie dostaje tej samej szczepionki w ta samo nóżkę

U mnie najczęściej na lewej nożce miał opuchlizne i zaczerwienienie.

U nas już dwa tygodnie po szczepieniu i jeszcze synek ma obrzęk ale jest już bardzo mały.

A u mnie na zmianę raz na prawej raz na lewej. Ale dziś nie zaszczepili bo przeziębienie dopadło :frowning:

U nas (4,5 msce) szczepionki nierefundowane brak gorączki czy jakiś obrzęków tylko dzień po szczepieniu Mały przesypia większość dnia :):)