My jestesmy po pierwszym 6w1 … Pneumokoki za jakis miesiac moze nic na hura jestem dogadana z pediatra ze szczepie swoim systemem co do wyboru szczepionek ja biore platne a na rotawirusy nie szczepie chociazby ze wzgledu na to ze moj Piotrus ulewa caly czas hektolitrami i wedlug mnie niema sesnu … Co do reakcji po szczepiennej wszystko obeszlo sie bez kaplikacji … Teraz 25 ide na pierwsza dawke 6w1 z Malgosia i szczerze to o nia (chociaz ze jest starsza) boje sie bardziej niz o Piotrusia ![]()
0202oliwcia a czemu boisz się bardziej? Myślisz, że gorzej zniesie szczepienie?
My w ten wtorek mamy szczepienie
U nas po każdym szczepieniu około 3-4 godziny po podaniu córka płacze. Tym razem też tak było. Nózki miała opuchnięte po wkłuciach, podalismy pedicetamol i robiliśmy okłady z sody. Widocznie ją bolały te nózki, bo bardzo płakała. Po podaniu leku i okładach poszła spać.
Moja po szczepieniu nie płacze. Ale do tej pory po szczepieniach miała gorączkę. A ostatnio wszystko wporzadku bez jakichkolwiek objawów
U nas wczoraj było szczepienie i Mała niestety ma gorączkę (do 38,4), jest marudna i zmęczona. Starsza nigdy nie gorączkowała po szczepieniu, więc trochę się deneruję
Synek też miał wczoraj szczepienie, na szczęście nie było ani obrzęku, ani gorączki, ani zmiany nastroju
Nawet nie płakał przy kłuciu. Dla niego najgorsze jest przytrzymanie w jednej pozycji.
U nas ostatnio był obrzęk. Jeszcze jest lekko wyczuwalny ale już dużo mniejszy
Po poprzednim szczepieniu bodajże na meningokoki, prawie przez 2 tygodnie synek miał obrzęk na nóżce.
Obrzęk pod skórą czyli tzw wyczuwalna kulka może długo się utrzymywać ale na to woda z soda pomaga
Robiłam okłady z sody cały i pomimo tego był obrzęk i zaczerwienienie. Na szczęście synkowi to nie przeszkadzało. Bo raz jak miał, to często sięgał rączka w to miejsce, ale wtedy też szybko zeszła ta opuchlizna.
Ja też robię non stop okłady z wody z soda to zaczerwienienie mija a wyczuwalna kulka długo się utrzymuje ale sama się wchłania
Trzeba pamiętać i jak najszybciej ściągnąć plaster. Często to zaczerwienienie nie jest po szczepieniu a np.reakcją alergiczną na plaster.
No nie wiem ja od razu jak wracam do domu (mam 5 min drogi) to zdejmuje i mimo wszystko jest zaczerwienienie ale tylko na jednej nóżce mimo że w dany dzień miała dwa klocia w jedną i drugi nóżkę… i tak za każdym razem jest kiedy ma dwa klocia. Że tylko na jed ej nóżce zaczerwienienie
Widosznie w tą jedną nóżkę za każdym razem dostaje tą samą szczepionkę, albo z tamtej strony inaczej trzyma się dziecko i mocniej się tą nóżkę ściska.
Qazz nie dostaje tej samej szczepionki w ta samo nóżkę
U mnie najczęściej na lewej nożce miał opuchlizne i zaczerwienienie.
U nas już dwa tygodnie po szczepieniu i jeszcze synek ma obrzęk ale jest już bardzo mały.
A u mnie na zmianę raz na prawej raz na lewej. Ale dziś nie zaszczepili bo przeziębienie dopadło ![]()
U nas (4,5 msce) szczepionki nierefundowane brak gorączki czy jakiś obrzęków tylko dzień po szczepieniu Mały przesypia większość dnia :):)