5 msc to juz kawał czasu, z lanolina jak to ze wszystkim czasem pomaga, czasem nie. Konsultowałaś to z doradcą albo z Polozna? Jeżeli nie to polecam, pokażę Ci jakieś inne techniki przystawiania może poleci jakieś produkty warte uwagi albo zdradzi jakiś dobry patent ![]()
Dokładnie
W ogóle laktator z Canpolu HandsFree ma tryb stymulacji brodawki i to jest fajne, żeby przed właściwym odciąganiem je tylko postymulować to wtedy mniej boli.
Szarpisuty ![]()
jesteś the best
używam oczywiście Canpol Babies Hands Free
zawsze jak smarowałam lanoliną to właśnie wkładki laktacyjne były i w sumie lanolina na nich zostawała. Spróbuję z muszlami , mam kupione jeszcze przed porodem ale tak sobie leżą i leżą… Chyba czas je wyciągnąć… Też mam czasem dość tego odciągania zwłaszcza w nocy
ale tak jak Ty, jak widzę mleko przelewane do kubeczka i moją córcię śpiąca słodko jak aniołek, to wszystko przechodzi
dla niej przecierpię wszystko
Bardzo Ci dziękuję za przemiłe słowa
my kobiety to jednak potrafimy siebie nawzajem podbudować
wszystkie jesteśmy wspaniałe, bycie mamą to zaszczyt którego możemy doświadczyć tylko my kobiety ![]()
![]()
![]()
Oj tak, super laktator, polecam ![]()
Wietrz ile się da i smaruj własnym mlekiem. Mleko jest super na podrażnione brodawki
Smaruję ale rzadko wietrzę… Muszę to zmienić
No dokładnie tak , żeby od razu nie włączać najmocniejszego trybu odciągania bo to wcale nie znaczy że poleci więcej mleka , a po co się męczyć i robić sobie ból
Czy ja wiem czy to taka nowa metoda? Ja od zawsze słyszałam, że zęby laktator prawidłowo ściągał mleko, to lejek musi być dopasowany do brodawki.
Najczęściej zalecali dodać 2-3 mm do brodawki. Ja nawet na miarce od producenta do laktatora momcozy miałam że jak ma się brodawkę np 19mm to reduktor założyć 21mm. Od niedawna jest promowane dobór reduktora ciasno dopasowanego do brodawki i wiele kobiet dzięki temu ściąga więcej mleka
dziewczyny a po między odciagniem uzywacie kolektorow lub oslonek na piersi?
jezeli któreś używacie to jakie?
pomaga coś w ochronie brodawek lub w ilosci mleka ?
ja osobiscie nie moglabym miec 2-3 mm więcej bo juz byly za luzne i mnie denerwowalo. mniek to tez obcieralo. musialam tragic tak by byly niczym idealne
Ja jeszcze w ciąży, ale mam już w wyprawce i kolektor i te osłonki, ale słyszałam, że jak nie ma mocnego wypływu, to kolektor może się w ogóle nie przydać. Zobaczę, jak to będzie u mnie po porodzie najwyżej się przyda, a jak nie, to trudno, kosztował mniej niż 20 zł więc nie ma tragedii, a te osłonki to kupiłam takie z medeli - i one pełnią funkcję ochrony brodawki, ale też właśnie jakby coś tam pociekło trochę to one też to zbierają ![]()
Warto mieć mi z początku się przydał nie długo ale zawsze to cos
Ja miałam słaby wypływ, właściwie to mój nawał to nie był nawał, mleko jakoś mocno się nie lało samoistnie. Kilka razy użyłam kolektora to raz faktycznie mi się udało uzbierać 70 ml ale to tylko raz
z reguły 20-30 ml. Mnie podczepiony kolektor bolał, dosyć mocno on zaciąga cyca. Ale dużo kobiet chwali że to takie darmowe mleko bo karmią jednym cycem, a przy okazji zbiera się z drugiego. Ja jakos wolałam normalnie laktatorem odciągnąć ![]()
Pewnie wiele mam się zniechęciło do kp lub kpi przez źle dobrany osprzęt do laktatora lub sam laktator
Ja kolektora nie mialam. Ani tych muszli. Ale przy 2 dziecku bede juz madrzejsza i bedę walczyc o swoje mleko. Takze mam juzna liscie wyprawkowej.
Widziałam właśnie jak położna laktacyjna właśnie pokazywała że źle dobrany lejek i mleka co kot napłakał a jak dobrały idealnie to od razu było więcej i to mleczko leciało, także wszystko ma istotny wpływ na efektywność odciągania mleka.
Tak też było u mnie ![]()
Zostawiłam laktator bo szybciej i wiecęcej odciągałam mleka ręcznie niż za pomocą sprzętu
Ja właśnie tak mam, że na ciasno o wiele więcej ściągnę ,niż tak jak producenci zalecają . Odciągam na ciasno już dwa miesiące a ogólnie kpi jestem już 6 miesięcy . I widzę tę różnicę.