Refluks u dziecka problemy z laktacja dylemat z butelką jak sobie z tym poradzić

A moze przeplyw 0+
Moja mala ma 8 miesiecy a dalej uzywamy smoczkow w butelkach 3+
Moze warto sprobowac

2 polubienia

A nie myślałaś może nad tym, żeby odezwać się na jakieś osiedlowej/miastowej grupie czy ktoś przypadkiem nie ma laktatora do oddania ? :wink:
Tak naprawdę jakby się tak udało to wtedy mogłabyś dokupić jedynie te części wymienne, a to już jest o wiele mniejszy koszt :wink:

Co do butelki - tu musisz próbować z mniejszym przepływem, mój maluch do miesiąca pił jedynie z aventa z najmniejszy przepływem bo przy innych się krztusił

1 polubienie

Najlepiej skonsultuj z pefiatra. Mój synek po moim mleku miał straszne bóle brzuszka, dokarmiałam go też przez pewnien czas jednym mlekiem, później przeszliśmy na inne - z częściowo hydrolizowanym białkiem, ale dopiero zmiana na mleko na receptę pomogła. Okazało się że winna jest alergia na BMK. Miałam wrażenie że po moim mleku synek ma refluks, nie ulewał dużo

1 polubienie

Spróbuj butelki antykolkowe i tu niestety metoda prób i błędów, ale warto szukać takich z wolnym przepływem (dzieci z refluksem często lepiej je tolerują) moja mała też mocno ulewała i się krztusiła przy butelkach z szybkim przepływem Jeśli czujesz, że to Cię już przerasta, to myślę że karmienie mieszane albo nawet przejście na mm to nie jest porażka tylko dostosowanie się do trudnej sytuacji nie ma co też na siłę . Bo najważniejsze aby dziecko było najedzone , nie cierpiało przy kupce , a i ty żebyś mogła dobrze funkcjonować bo teraz próbujesz robisz wszystko na raz i to cię wykańcza :pleading_face::pleading_face::pleading_face:

1 polubienie

Po tym na refluks jest naprawdę ok tylko tylko na nim problem z kupą . Ona na laktozę raczej ma problem jo wypiłam z laktozą i była gechnna

O dziękuję nie wiedziałam że takie coś jest

Mój skopie miał bóle brzuszka jak dokarmiałam go mm. Wtedy zawsze miał kolki jak pił moje mleko to nic mu się nie działo.

1 polubienie

No moja jak piję moje mleko w dużej ilości nasila się ulewanie ale obecnie prawie nie mam mleka :neutral_face: ale jak piła trochę i reszta mm było dobrze

Jeżeli chodzi o laktację to polecam ci kolektor pokarmu. Karmisz z jednej piersi a na drugą zakładasz kolektor. Jak zmieniasz pierś to z tej co dziecko jadło jeszcze coś wyleci. Z laktatorem możesz tak samo na jedną laktator, na drugą kolektor. On kosztuje grosze a naprawdę jest pomocny. Ka miałam taki bajer że zakładałam na niego zawiązany sznureczek czy gumkę i dowiadywałam do stanika że w razie czego jak spadnie to nic się nie wyleje.

1 polubienie

Ja do tej pory używam kolektora o karmie już rok. U mnie kolektor muszlowy się nie sprawdził bo mi to mleko wyciekało z niego ale teraz używam ten i jestem bardzo zadowolona

2 polubienia

@Mamuska357 dużo udaje Ci sue w nim uzbierac mleka?

Był okres że udawało mi się cały pojemnik to jest 100ml i byłam w szoku :joy::grin: teraz jak
Ma już ustabilizowaną to tak po 10-20ml Javo potem z jednego dnia zlewam i robię na tym kaszki małemu

1 polubienie

Kurczę a ja miałam ten z neno i było mi niewygodnie, często synek zaczepiał nóżka podczas karmienia i musiałam łapać żeby się nie rozlało. Żałowałam że nie kupiłam muszlowego bo jego przytrzymuje biustonosz

1 polubienie

A tego kiedy używasz ? Jak ci nie ściągnie z piersi czy jak ? Zastanawia mnie do czego tego się używa bo ja ten muszlowy to sobie wkładałam i mi kapało w nawale a teraz nie używam już

A próbowałaś chustonoszenia? Nie wiem w jakim wieku masz dziecko, ale skoro potrzebuje tyle bliskości, to chusta może chociaż troszkę zwolni ci ręce, a jednocześnie zapewni poczucie bezpieczeństwa maluchowi. Maluch w chuście może spokojnie nawet spać, a ty masz zawsze wolną rękę na kawę, czy śniadanie

Zawsze bałam się chust , bo bałam się że za bardzo się przyzwyczai dziecko i wtedy już wgl nie odłożę tylko nosić będę musiała :face_with_hand_over_mouth:

Wow że nadal udaje Ci się zebrać mleko w ten kolektor, ja to tylko na początku kiedy rzeczywiście leciało samo cały czas, a teraz już przy stabilnej laktacji nie mam wycieków i nie używam tego kolektora :wink:

O tak , muszlowy kolektor jest super . Ja juz jakis czas temu kupilam kolektory muszlowe canpol . Akurat trafilam na promke w rossmanie . Byl taki czas , ze nawet w nich spalam :see_no_evil: ale sa mega wygodne . Teraz jak sciagam nleko to na dwie muszle smart sense i nakladam kolektor tylko czasem przy karmieniu

1 polubienie

@KaskaMaziejuk no to faktycznie długo trwa ulewanie :flushed: a jak z przybieraniem na wadze? Co do laktacji to uważam, że musisz sama pomyśleć co jest dla Was najlepsze :heart:🩵 ja uważam, że nic na siłę 🩵:heart: czasami tak jest, że nasze plany weryfikuje życie i nic z tym nie zrobimy … ja też miałam na początku kryzys (jakoś mniej pokarmu) , ale szybko poratowałam :smiling_face_with_three_hearts: jakby się nie udało to karmiłabym mm bez wyrzutów sumienia 🩵

1 polubienie

Ja też chciałam bardzo karmić piersią pierwsze dziecko, ale wyszło jak wyszło. Nie byłam z tego zadowolona, bo po CC jak chciałam sn to chociaż to karmienie piersią. A teraz sama chciała CC i od początku się nastawiałam na kpi.

1 polubienie