Moje dzieci mają refluks
Ogólnie teraz się słyszy że co 3 dziecko ma refluks czo 4 Alergię na BMK a co 5 AZS
moze dlatego ze to modne, a moze dlatego ze medycyna poszla do przodu i szybciej sie wykrywa te schorzenia. nie wiem, moja corka nie ma na szczescie
Refluks to całkiem normalna rzecz u maluchów, jeśli przybiera na wadze i nie ma innych niepokojących objawów to nic się z tym nie robi.
askap7 - tak tylko ciężko patrzeć jak maluszek się męczy…
Przy każdym niepokojącym objawie u dziecka wybrałabym się od razu z dzieckiem do lekarza
To musi być straszne dla takiego maluszka
Nie jest prawdą,że nic się z tym nie robi. Mieliśmy i się leczyliśmy bo dla malucha to bardzo nieprzyjemne
jejku ile tych przypadlosci może spotkać nasze dzieci…az strach
Corka mocno ulewa, ale refluks to chyba jeszcze nie jest
Mała moja mało ulewa .
u nas nie ma, ale mojej koleżanki córeczka i to nic fajnego, mała musi się namęczyć, wiele rzeczy nie możej jest,ciągle ulewała, wymiotowała,przykre, szkoda dzieci
Mojej córeczce zalecono z powodu refluksu mleko na receptę, do tego zagęszczacz i jest nieco lepiej. Pediatra zaleciła konsultację gastrologiczną, jednak po wizycie na patologii noworodka zrezygnowaliśmy z gastrologa. Pani doktor powiedziała, iż refluksu fizjologicznego się nie leczy, z tym się po prostu żyje (ale uwaga: u nas jest prawidłowy przyrost masy ciała). Powiedziała też, że będzie lepiej, gdy nasza Stokrotka zacznie siedzieć. Obecnie córeczka jest na etapie siadania i widzę już jakąś poprawę, pewnie jeszcze długa droga przed nami, ale się po prostu przyzwyczailiśmy…
moja siostra mówiła ze jak dziecko ma nieprzyjemny zapach w buzi to jest refluks
Córka ulewała na początku , dokarmiałam ją mm po zmianie mleka mm to ustąpiło
Kasiulinda1983 to dobrze, ze przybywała na wadze,u tej mojej koleżanki było niestety słabo z tą wagą, pamietam, ze koleżanka bardzo się żaliła (była już tym po prostu wykończona)bo jej córeczka po każdym piciu mleka (bo nic innego nie chciała jej jeść prawie do dwóch lat) ulewała, a właściwie chlustała tym mlekiem więc mało co tego pokarmu zostawało. Teraz dziewczynka ma 3 lata z jedzeniem lepiej, ale refluks jest nadal
Z czasem oczywiście może minąć ale jest to bardzo nieprzyjemne dla dziecka
my sie z tym nie spotkalismy
nie mielismy takich objawow ale warto przeczytac teraz bede miala 2 dziecko
Do 6 tygodnia życia dziecko ma rozwarty tzw kąt Hisa, W tym czasie ulewanie jest jak najbardzier prawidłowąsprawą. Nie można nazwać tego refluksem. Refluks jest nieprawidłowością zaś tu mamy doczynienia z prawidłową fizjologią.