Właśnie dużo rodziców poleca odpampersowanie w ciepłe miesiące :)
Mówią, że od 18 mc dziecko może już wykazywać tę gotowość. Ja zacznę robić próby jeszcze rano, bo wieczorem zawsze przed kąpanie siada sobie, raz jej się udało zrobić siusiu:D
Najpierw odrzucilismy smoczka, więc nie chcę od razu jej tak dużo zmian wprowadzać.
tak wszystko na raz to też nie za bardzo lepiej zrobić delikatny odstęp
Ja również latem :) Tak było najłatwiej :)
MamaEm To super, że wieczorem raz za czas się uda :)
Inaczej jak dziecko goni po tym polu może się zsikac pocieknie mu raz drugi po nogach i się nauczy :) lato jest najlepsze bo można ubrać majty i wystarczy jak ładna pogoda jest
Lato to najlepszy moment na odpieluchowanie puszczasz dziecko najlepiej w majtkach i jemu bedzie już to przeszkadzało ze sa mokre posiusiane
Dokładnie a jak jest jeszcze ciepłej to najlepiej bez niczego i zacznie sikać po nogach to się nauczy tak nam mówiła pediatra na wizycie kiedyś
My jesteśmy już po odpampersowaniu. Po 4 dniach uczenia się syn załapał:D
Zdradź jak to zrobiłaś bo ja naprawdę nie mam nerwów
U nas tydzień kupa czasem wpadnie bo na drzemiący jeszcze pampers !
U nas też tak bywało
Tłumaczyłam synowi , że jest już za duży na pampersy i nie może z nich korzystać. Dlatego powinien siadać na nocnik. Obiecała, że za siusiu dostanie żelki, a za kupę kinder niespodziankę. Za każde siusiu dostawał zelke , a kiedy zmoczyl majtki to tłumaczyłam, że nie dostanie bo powinien srobic siusiu do nocnika. W ciągu 2 dni to dużo razy nasikal w majtki ale także kilka razy do nocnika. Od 3 dnia było dużo lepiej ale wszyscy zwracali jemu uwagę i zaczął wstydzić się. W nocy ani razu nie zmoczył się, raz obudził tatę mówiąc ze chce siusiu. Jeżeli gdzie jesteśmy to siada normalnie na kibelek .
Ja sadzałam córkę często i sama później wolała
U nas pomogly książki tylu pucio i kocia kocia ;) syn mial
2.5roku. Ale dziecko tez musi być gotowe na odpieluchowanie. U nas syn sam zaczął siadać na nocnik , wcześniej go nawet z nim nie oswajałam. Czytaliśmy książeczki, sam sonie wybrał majteczki i powiedział , ze nie będzie nosił pampa ;)
Nam pomógł grający nocnik :D Zachęcał do korzystania ;)
A książek jest teraz mnóstwo bardzo fajnych ,które również zachęcają :)
Sama zastanawiałam się nad grającym nocnikiem i wydaje.mi się, że to najlepsza zachęta;)
No nie wiem.. mój siostrzeniec miał grający, zrobil siku, nocnik zaczął grać i tak się wystraszył, ze już nie chciał na niego usiąść... :/ Najważniejsze żeby dziecko było gotowe i -powinno pójść ok ;)
No potem zależy od dziecka :) Na szczęście można muzykę wyłączyć gdyby dziecko się wystraszyło :) A ten z fisher price jest zbliżony do zwykłej toalety :) Nawet papier można zawiesić :D Ale prawda jest taka ,że każde dziecko w swoim czasie :)
Patrycja No to było z 13 lat temu, także nie wiem czy się dalo wyłączyć wtedy ta muzyczkę hehe ;) mój siostrzeniec ma wlasnie taki nocnik toaletę ;) a mój syn już do toalety robi sam , bierze sobie schodki, nakladke i korzysta ;)