Robot koszący do trawy

Cześć Mamusie, czy posiadacie robota koszacego do trawy ? Jesli tak to czy jestescie zadowolone?
Zastanawiam sie nad zakupem ale mam wiele watpliwosci.
Ps. Widzialam na insta taki filmik ze kobieta prezentuje swojego robota rocznik 1989 :smiley: czyli meza :smiley:

1 polubienie

Nie posiadam, ale ja nie mam wielkiego ogródka więc u mnie mąż z kosiarka co trzy dni lata :grinning::sweat_smile:

Ja tez nie posiadam , zwykla kosiarka daje rade ale mam mala dzialke wiec bezproblemu maz kosi sam :wink:

Mąż uwlbia kosić trawę , nie zrobiłambym mu takiej przykrości kupując robota :face_holding_back_tears:

Nie posiadam . Chłopak lubi kosić trawę i zawsze się cieszy , że przy tym może się opalić :smiley:

To zależy jaki masz teren i jaki metraż. My mamy około 800 m2 samego trawnika i planujemy zmniejszyć trawnik, bo jednak z trawa jest najwięcej roboty.
Robót super się sprawdza u sąsiada, codziennie kosi więc trawa jest gęsta i nie rozsiewają się chwasty. Jak będziemy mieli mniej wydatków to pewnie kupimy, a póki co mamy pełno rzeczy do wykończenia :see_no_evil:
Póki co to kosimy trawę 2-3 razy w tygodniu :slight_smile: ale raczej 3 razy

Nam by się przydał, ale nasz ogród nie nadaje się dla takiego robota :frowning: musielibyśmy przekopać cały trawnik, wyrownać teren bo część ogrodu jest tragiczna i zwykła kosiarka tam ledwo daje radę

Przypomniało mi się że koleżanka z pracy sobie kupiła ! I z tego co slyszlam to sobie go chwaliła , wyjeżdża codziennie albo co dwa dni i ścina sobie tam po ileś mm czy cm :face_with_peeking_eye: dojeżdża do stacji ładującej i się ładuje . Mają dużo drzewek i najpierw musili go zaprogramować jak ma jeździć . Nie zużywa dużo energii a nie muszą co dwa tygodnie ścinać i wywozić trawy a tak to on sam sobie trochę zetnie , nie trzeba grabić i dodatkowo się trawnik zagęszcza

Ja nie mam ogródka więc nie mam. Moja tesciowa ma ogród ale kosi zwykłą klasyczna kosiarka. Natomiast kiedyś widziałam takiego robota jak kosił na dużej przestrzeni o fajnie to wyglądało ale nie wiem jak to długo wytrzymuje pod kątem baterii.

A jest bardzo krzywo? Nam po założeniu trawnika i pierwszej zimie zrobiły się spore nierówności i piaskowaliamy trawnik rok temu i teraz jest super :slight_smile:

Ja nie posiadam bo na mój ogród jeden by nie wystarczył bo musiał by chodzić na okrągło :face_with_diagonal_mouth: mam traktorek kosiarkę i bardzo chętnie sama kosze nim trawę bo wszystko jest obsadzone tak żeby bez problemów wjechać

A jaki masz ogród ? :smiley: my chcieliśmy traktorek bo sąsiad ma i poleca, tylko on ma trochę większy trawnik, a przy naszym by się nie opłacał traktorek no i zajmuje trochę miejsca

Mój ogród ma 23 lata, jak kiedyś tata posiał trawę to do dziś jest i nie wiem czy nie ma więcej chwastów niż trawy :see_no_evil: a ta wyjątkowo wyboista część to zaniedbanie przez lata jak mamie padła kosiarka i została sezon bez i trawa urosła jak na polu, Kretowiny itd potem jak my się wprowadziliśmy to po prostu mąż kosi ale nie korzystamy z tej części w ogóle, nazywamy ją sadem bo tam rosną akurat drzewa

Duży :rofl::rofl: tak wstępnie takie zdjęcia ale to z zeszłego roku teraz jest już trochę inaczej bo mamy drogę i garaż o ziemia już za domem jest gotowa do posiania trawy takiej nie łąkowej tylko ogrodowej sąsiad mi zdjęcie z dachu swojego zrobił hihi :grin::grin:

3 polubienia

Ja tez nie mam , kiedys ogladalam zeby kupic z ale z tym tez troxhe roboty, bo trzeba te linki wkopac , teren oznaczyc , za duzo nie może byc na tym ogordku zeby robot sobie spokojnie popylał po trwaniku wiec odpuscilam

Wow no to masz co kosić. Traktorek jest idealny na taką wielkość :slight_smile:

@asiam1 teraz już chyba są takie co nie trzeba wkopywać linek i działają na GPS

1 polubienie

No taki robót to raczej na jakiś większy teraz ale też wtedy nienwiem czy nie lepiej mieć traktorek

Ja nawet nie zastanawiałabym się nad traktorkiem gdybym miała trawnik większy niż 1500 m2. Mój tato ma ale przy metrażu chyba 600m2 a to dla mnie nieopłacalne i przy takiej wielkości zwykła kosiarka można szybko skosić. Tym bardziej że kosi tylko raz w tygodniu

Ooo to dobrze , ze mnie uswiadamiasz :sweat_smile: ja jak ogladalam to z linkami wlasnie byly . Czyli duzo ulatwiona sprawa

No jest co kosić. Bez traktorka ani rusz niestety