Rośliny do ogrodu

Jestem w trakcie zakładania ogrodu. Orientujecie się jakie są kwiaty, które dobrze zimują bez konioeczności wykopytania cebulek? 

Przychodzi mi do głowy hibiskus ,rozwar i róża pustyni jedne z piękniejszych kwiatów :) ale na pewno jest dużo więcej roślin o których nie mam bladego pojęcia bo nie siedzę w temacie chociaż kiedyś robiłam kwiaciarkę 

Lilie ;) nie wiem czy lubisz floxy? Piwonia, rozanecznik  ;) co prawda z cebul to tylko lilie wymienilam:)

Ja bym chciała mieć właśnie na balkonie taki mini ogródek ale więcej roślin to są zioła albo jakieś warzywa co przetrwają trudne warunki 

Tulipan narcyz 

Właśnie tulipan ale chyba nie wszystkie odmiany tak coś kiedys czytałam na ten temat 

No właśnie zależy ile chcesz przeznaczyć pieniędzy ,jaka przestrzeń zagospodarować wtedy było by łatwiej ci coś doradzić 

Liliowce  chyba tak nie pqchna? No i bardziej sie rozrastaja ale ten kwiat ;) uwielbiam;) 

A zmacie kwiaty dlugo kwitnace? Nie drogie i trwale?

Lilak i hertensja jest trwała i nie drogą a także kwitną długo odmian jest cała masa

lilaki to bzy a one głównie wiosną kwitną;) 

hortensje ładne ale dużo miejsca zabierają porównałabym je z różanecznikami czyli rododendronami;) 

No dużo  miejsca dlatego pytałam wcześniej o teren jaki ma być zagospodarowany bo można kilka większych albo masę mniejszych zależy od preferencji

Prawda ;) 

Ja sie ostatnio zakochałam w daliach mialam tak piekny krzew bo to juz ciezko bylo nawet powiedziec ze kwiat ;) dostałam piekle bulwy ktore posadzilam wiosna do gruntuni cale lato kwitly kwiaty wielkosci deserowego talerzyka ;) ale niesetty zle przechowalam na zime i bulwy wymarzły;( szkoda ze z nimi tyle zachodu ;(

a ja nadal nie wiem jak zaaranzowac ogród,jakie kwiaty wybrac...ogólnie podobaja mi sie krzewy rożnego koloru ale tez bym chciała kwiaty.

Mi się podobają powojniki, glicynie l, no i oczywiście trawy, ja będę miała ich na pewno dużo w ogrodzie. 

A no i kochan krokusy jak wychodzą po zimie 😍

Pamiętaj że te rośliny szybko się rozrastają i czasami nie warto gęsto je sadzić 

donive to mzoę własnie hortensje;) jak chcesz sie pobawić w wykopywanie to polecam dalie sa mega piękne kwitną całe lato, ja też bede o nich myślała jak juz bede miała gdzie przechowywać bulwy na zimę;) bo garaż sie nie sprawdził i wszystkie wymarzły;(

jaśminowiec jest też fajny pieknie pachnie ale podobnie jak bez typowo wiosenny krzak;( 

Lepsze sa krzewy  nie musisz ich wykopywać , wiadomo niektóre trzeba ochraniać przed mrozami 

Ja jestem zakochana w magnolii 😁

Oj tak jest piękna jak kwitnie 

Magnolie piekne, ake szkoda,ze to krótko kwitnie:(