Dziewczyny, jestem w 12 tygodniu ciąży, brzuszek jest delikatnie zaokrąglony. Wczoraj zauważyłam u siebie rozstępy na brzuchu. Nigdy ich nie miałam, są świeże. Jak to możliwe, że stało się to tak szybko. Dzidzia tak szybko rośnie? Już pobiegłam po olejki na rozstępy
To kwestia wydaje mi się genetyki ale jak najbardziej mozesz spróbować olejkami ale moze byc tez tak ze sie juz nie usuna a tylko nawilza i splycą niestety takie uroki ciazy a w sumie nie wiem czemu jakby to nasze cialo nie moglo po ciazy zostac takie jak przed i bez skaz ale nawet jezeli zostana to ciesz sie z nich bo to taka pamiataka po tym ze roslo w tobie kiedys nowe zycie
Bardzo szybko pojawiły się rozstępy.. oby smarowanie pomogło.. Ja osobiście nie miałam rozstępów i niczym skóry nie smarowałam wiec nic konkretnego nie doradzę.
Dziewczyny! Zwracam się do Was z wielką prośbą o wsparcie badań studentek Wydziału Psychologii UAM. Badania dotyczą poczucia atrakcyjności w ciąży. Wypełnienie ankiety nie zajmie dłużej niż 5 minut. Badanie skierowane jest do kobiet, które oczekują pierwszego dziecka, w wieku od 25 do 35 roku życia, które pozostają w związku. Bardzo dziękuję za Wasz wkład i pozdrawiam jako opiekunka projektu i mama :) https://forms.gle/MaiPHeYoUER5Ro3r5
Tak jak piszą dziewczyny, duże znaczenie mają geny. Ani ja ani moja mama po ciazy nie miałyśmy ani jednego rozstępu, a mialam spory brzuch. Znam tez kobiety które mimo pielęgnacji niestety mają rozstępy i ciężko z tym coś zdziałać. Chyba trzeba po prostu się z tym pogodzić ze ciaza zawsze zmienia ciało, u mnie nie na rozstępów ale mam inne pamiątki po ciazy. To normalne.
U mnie pomimo smarowania kremami przeciw rozstępom pojawiły się one nagle tak naprawdę i w ilość kosmicznej gdzieś między 7-8 miesiącem gdy brzuch zrobił się duży. Niestety na to mają wpływ geny. Ja mam bardzo duże, szerokie i głębokie rozstępy jeszcze czerwone. Smaruje teraz razem z blizna po CC maścią z silikonem i aloesem ale nie widzę różnicy.. mam je od pępka w dół + uda. Są różne zabiegi, lasery.. drogie ale może kiedyś. Pamiętaj że rozstępy błędną nie będą aż tak widoczne.
Dziewczyny mają rację i tutaj duże znaczenie ma genetyka. Ja mam skłonność do powstawania rozstępów ale wiem też że moja mama i siostry je mają. Częste smarowanie nie tylko kremamai na rozstępy pomoże, skóra nie będzie tak mocno pękać będzie nawilżona i skutki mogą być mniejsze, polecam również szczotkę do masażu wygładzi Ci je troszeczkę i nie będą tak bardzo widoczne
Niestety jak mają być rozstępy to cuda możesz robić a one i tak będą. Biooil jest dobry albo zwykła oliwka dla dzieci można dodać nawet do kąpieli jeżeli masz wannę
Niestety genetyki nie oszukamy, ale zawsze możemy zapobiegać. Zawsze będzie ich mniej. Ja polecam oliwkę z olejkiem migdałowym. Ja osobiście używałam tej z beabydream z rossmana i świetnie mi się sprawdziła w tej poprzedniej ciąży. Teraz jeszcze dorzuciłam serię Yope Mama Cica :)
Niestety tak może być, geny tutaj zdecydowanie odgrywają chyba największą rolę. Koleżanka przytyła w ciąży 26 kg i nawet jednego rozstępa, zaś ja nigdy ponad 10 kg w ciąży nie przytyłam ,a rozstępów mam sporo na brzuchu. Na pewno warto smarować brzuszek kremami ,bo być może zapobiegnie to powstawaniu większej ich ilości.
Tak jak dziewczyny piszą - wszystko to kwestia genetyki - czy są tendencje do rozstępów czy nie. W jednej ciąży przytyłam 24 kg, w drugiej 17 kg - brzuch miałam duży a nie mam żadnych rozstępów. Jednak zawsze warto zadbać o odpowiednie nawodnienie i nawilżanie skóry - są specjalne olejki lub balsamy przeciwko rozstępom dla kobiet w ciąży. Nie sprawią może one, ze rozstępy znikną, ale chociaż trochę je rozjaśnią czy sprawią, że skóra nie będzie tak swędziała.
O tak, nie będzie tak swędziała. Warto nawilżyć,bo skóra z pewnością stanie się bardziej miękka i ciut plastyczniejsza ,być może takie ( regularne- to bardzo ważne)smarowanie zapobiegnie powstawaniu nowych rozstępów .
Ja aż tak szybko nie miałam. Może była Pani bd szczupła i jak brzuch zaczął szybko rosnąć niestety się pojawiły. Nic na to nie poradzisz oprócz masowania i smarowania brzucha.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.