Jak RD przypada w okresie letnim to latwiej o świeże warzywa i owoce. Ja jak mialam okazje kupowalam na ryneczku. Jak nie bylo to po prostu w markecie. Mam tez ten plus ze tesciowa ma jeszxze trochę pola i latem mamy od niej czasem ziemniaki ogorki i pomidory
Jajek nigdy nie kupuje w markecie. Tutaj szukam sprawdzonych osob.
Mieso - troche w miesnym. Troche w lokalnych sklepach Tylko krolika mialam od znajomego bo hoduje.
Też uważam, że słoiczki są ok
Do tej pory czasem podaję, chociaż synek ma już 1,5 roku. Przez to, że ma alergię na nabiał i jajka to nie wszystko mogę mu podać, więc taki słoiczek na wyjścia czy nawet w domu od czasu do czasu, gdy nie zdążę zrobić obiadu to super sprawa.
My też przecież czasami sobie zamawiamy obiad, więc taki słoiczek czasami naprawdę potrafi uratować dzień ![]()
Ja starszej córeczce też nie raz podawałam słoiczki. Nie tylko wtedy kiedy byliśmy poza domem lub dla wygody, ale szczególnie kiedy nie miałam dostęp do świeżych, sezonowych produktów a zależało mi na p po dawaniu różnych smaków. Teraz przy maluchu też bez wyrzutów sumienia będę sięgała po słoiczki tym bardziej że rozszerzanie diety będziemy zaczynać w listopadzie.
A zakupy dla malucha staram się robić raczej lokalnie na ryneczku lub bezpośrednio od rolnika - trochę pocztą pantoflową
a dziadek już hoduje królika…
my najczęściej zabieraliśmy słoiczki jak jechaliśmy gdzieś na gościnę lub na dłuższy wyjazd
To bardzo ważne pytania, zwłaszcza przy rozszerzaniu diety u niemowlaka — to czas, kiedy organizm dziecka jest szczególnie wrażliwy, a jakość jedzenia naprawdę ma znaczenie.
Produkty z certyfikatem ekologicznym są kontrolowane i zazwyczaj bezpieczne (np. z unijnym znaczkiem zielonego listka). Upewnij się tylko, że faktycznie mają certyfikat, a nie tylko marketingową etykietkę “eko”.
Lokalni rolnicy mogą mieć super produkty, ale to niestety loteria. Jeśli masz zaufanego dostawcę, który nie pryska nadmiernie, to super opcja.
Z mięsa i produktów mięsnych polecam firmę dolina dobra to w marketach oraz lokalne sklepy mięsne.
my tez podawaliśmy ze względu na wygodę , często mamy które są tak bardzo przeciwne słoiczków tez zdarzy im się podać , a jeszcze jak widzę jak dają słodycze te same co są anty słoiczki to trochę śmieszne
Na samą sądzę warzywa a mięso mam od teściowej ale królika kupowałam u pana na wsi ekologicznie chowany może najlepiej zapytać kogoś ze wsi napewno bardziej zdrowe
No tak, bo na wyjeździe to jest dużo wygodniejsze, żeby mieć już coś gotowego
mi to nawet te owocowe deserki czy słoiczki to smakowały ;p
Mnie zależy jaki smak, ale niektóre faktycznie są dobre.
Jedna moja koleżanka nosiła ze sobą na studia i mówiła, że naprawdę dobrze jej się to sprawdza, jako taka szybka, zdrowa przekąska między zajęciami
Też znam takie osoby, które chwalą te deserki jako szybkie i zdrowe rozwiązanie, zwłaszcza gdy brak czasu
Super, że masz dostęp do świeżych warzyw z pola to ogromny plus! Ja też staram się kupować jajka od sprawdzonych osób, a warzywa i owoce latem najlepiej smakują właśnie z ryneczku.
Mam podobnie! Słoiczki to świetne wsparcie. Ważne, że maluch poznaje nowe smaki, a my mamy mniej stresu bez wyrzutów sumienia
Jestem jeszcze przed rozszerzaniem… ammy 3,5 miesiaca ale mojego pierwszego synka wychowalam na sloiczkach… dlaczego? Bo balam sie ze cos zrobie nie tak… a sloiczki sa pod restrykcyjnyni przepisami i badaniami… ale teraz planuje odpuscic i gotowac
chcoc wracam do pracy od 20 tygodnia ;p mam naxzieje ze znajde czas ![]()
Najważniejsze aby zdrowo i bez presji ![]()
Tak to prawda nie zawsze mamy wszystkie smaki w domu aby dać dziecku a w tych słoiczkach jest duży wybór np dynia u nas nigdy nie ma w słoiczkach mają
Czasem na pewno warto ugotować też coś samemu, ostatnio wyświetlilo mi się na tt jak dziewczyna pokazywała że gotuje warzywa do RD dziecku a później z reszty robi coś obiadowego dla siebie i męża np. zupa krem z marchwi, zapiekanka ziemniaczana itd.
Też super patent to woreczki z Ikea albo zamykane pojemniki na lód i mrożenie mini porcji. Potem do garnka i masz ta jedną porcję na spróbowanie nowych rzeczy dla dziecka
Woreczki czy pojemniki do mrożenia to mega wygoda, zwłaszcza przy próbowaniu nowych smaków