Ruchy dziecka w ciąży

Hej dziewczyny 

Pytanie mam dość nietypowe 🙂 jestem w 35 tyg ciąży i moja dzidzia bardzo często ma czkawkę i wykonuje dziwne ruchy w brzuchu. Czy też tak miałyście ??

To normalne ?

Tak jak najbardziej ! Na tym etapie wszystko jest już bardziej odczuwalne niz wcześniej :) . Ciekawie moje chłopaki miały codziennie w brzuszku :)

W sumie nie pamiętam... spróbuj zmienić pozycję , napić się więcej wody ...

Czucie ruchów dziecka n tym wtapie jest mega ważne :) . Wiec nie widzę problemu do niepokoju :)

Z czkawka u nas bylo podobnie codziennie o tej samej porE podkakowala w brzuchu;) ale ja zazwyczaj wczesniej jadlam kolacje a potem sie kładlam  byc moze to bylo powodem ;) co do ruchow? Jesli czujesz niepokojace ruchy trzeba reagowac szybko ale to pewnie da sie wyczuc ze cos jest nie tak, u nas mala ciagle sie krecila kppała nóżkami machala raczkami i w sumie tak ma do dzis ;) jest energicznym dzieckiem;)

Jasne, że tak! Przy pierwszej ciąży czkawka była srednio trzy razy dziennie, z tego co pamietam szczególnie po pomarańczach ;p Kopniaki dostawałam takie, że moje żebra bardzo cierpiały a czasem jak dostałam w pęcherz to zdarzyło się uronić kropelkę :D  Nie przejmuj się tylko ciesz z ruchów, to tylko pozytywne reakcje :)

Moj syn był bardzo ruchliwy przez cały 3 trymestr co bardzo mnie niepokoiło ale robiłam ktg co 2tyg i było wszystko w porządku;) jeżeli masz wątpliwości to spytaj się lekarza i pewnie też zleci zrobienie ktg;)

Dziękuję wam za odpowiedzi ☺️💞

Dokładnie ktg na thm wtapie możesz zrobic dla pewnosci :)

Ja obecnie 38tc, ale mniej więcej od 34tc czkawka to był codzienny standard- po kilka razy :) A ruchy z każdym tygodniem mam wrażenie coraz bardziej intensywne- ale co się dziwić jak Maluszek ma coraz mniej miejsca- czuć takie mocne rozpychanie :)

Karolina to już czekasz na ten dzień ;)

Wszelkie takie niepokoje najlepiej skonsultować z ginekologiem lub położną, choćby telefonicznie :) nie będę po raz kolejny opisywać mojej historii, ale jak ruchy były inne niż zwykle pojechałam do szpitala i raz mnie uspokoili, drugim razem niestety nie. Mam nadzieję, że w Twoim przypadku wszystko jest dobrze, i tak jak dziewczyny piszą, dziecko już ma mało miejsca i przygotowuje się poniekąd do porodu :)

Mama Wojtusia- ojj tak :) Ale Małemu chyba się na razie nie spieszy :P 

oj tak ja miałam to dość często! I później też miała czkawkę jak już się urodziła;D

Mój synek zazwyczaj był najaktywniejszy w ciągu dnia a jak ja potrzebowałam chwili odpoczynku i się kładłam to zawsze się wiercił 

Jak ja lubiłam, gdy dzidzia miał czkawkę :) od razu wiedziałam, że to to :) 

Ja to nawet nie wiedziałam,  że można czuć czkawkę w czasie ciąży;)

Ojj można :)

Jak leżałam na patologii w 24tc to położna mierząc detektorem tętno nawet mówiła, że mały ma czkawkę. Wtedy nie czułam. Dopiero później :)

ja też nie wiedziałam dopóki nie doświadczyyłam tego:D

Moze to zalezy od ułozenia maluszka? Ja jak lezalam na boku to było widac jak delikatnie brzuch drgał;) a czulam ta czkawke nie tylko ja ;) bo nawet kiedyś corki rekw przyłożyłam do brzucha i tez mówila ze czuje ta czkawke;)