Poszukaj w swojej okolicy dobrego fizjoterapeuty i umów się z nim na wizytę (zwykle przychodzą też do domu, także nawet nigdzie nie musiałabyś iść). Poza tym odpoczywaj i oszczędzaj się.
Kobietki potrzebuje pomocy … nie mogę chodzić ciągam za sobą nogę lewy pośladek tak mnie boli że mam ochotę wyć z bólu , mam problem z wstaniem nawet z kanapy a o założeniu nogi na nogę to już nawet niema mowy … dziś zaczynam 26 tc pomocy macie jakieś sprawdzone sposoby patenty aby ulżyć sobie choć odrobinę w bólu ???
Emmka nie zawsze się tak da mąż pracuje w delegacji ja sama w domku z 4 letnią córeczką buuuuuu o masażach już myślała makabra ,ciągle coś
Jeżeli to rwa kulszowa to ja nie polecam fizjoterapeuty, na pewno nie jeżeli nie masz sprawdzonego… Moja mama miała często problem z rwą kulszową - przede wszystkim wygrzewaj bolące miejsce np. termoforem, a później przykładaj wełnę (może masz koc wełniany, czy nawet sweter - złóż i bolące miejsce zakryj). Są takie specjalne pasy wełniane, kupiłam taki mamie i dobrze rozgrzewa.
Maści rozgrzewające pomagają, ale w ciąży skonsultuj to z lekarzem.
mi się tak robi wieczorami, mówiłam o tym z gin i powiedział że jak będę mieć tak cały czas to żeby zgłosić się do szpitala
0202Oliwcia najlepiej będzie jak skonsultujesz te dolegliwości ze swoim ginekologiem, on na pewno doradzi ci co masz robić, czy zastosować jakieś maści czy masaże. Jak masz do niego telefon, zadzwoń i zapytaj co masz robić.
Kochana taki ból może być niebezpieczny dla ciąży, ja bym pojechała do szpitala. Przyjmą Cię, zrobią niezbędne badania i podadzą bezpieczne ewentualne lekarstwa. Ze szpitala zawsze możesz wyjść na własne życzenie, a przynajmniej będziesz pewna, że zrobiłaś co mogłaś dla siebie i dziecka. Mój ginekolog zawsze powtarza, że jak dzieje się coś co mnie niepokoi, a on akurat nie może mnie przyjąć to mam jechac do szpitala.
Trzymam kciuki!
Ja bym skonsultowala się z dobrym fizjoterapeuta i ortopedą. Wiem co to rwa kulszowa, i wiem ze moze naprawde zepsuć ten wspanialy czas jakim jest ciaza. Co do sposobow, ja radzilam sobie chodząc na basen, bo nie ma nic lepszego niz basen na problemy z kregosłupem. Dodatkowo duzo odpoczywalam i staralam sie nienadwyrężać w czasie kiedy rwa mnie łapała. Myśle ze fozjoterapeuta powinien przepisać Ci odpowiednie ćwiczenia któe pomogą w bólu
Najlepsze rozwiązanie udać się do lekarza może zleci jakieś masaże … ja miałam twe kulszowa gdy byłam nastolatką i miałam zastrzyki i pamiętam że ciepło mi pomagało ale w stanie odmiennym proszę uważać może lepiej pójść lekarz zawsze zna się lepsze to niż nasze rady choć wiadomo chcemy pomóc jak potrafimy
Safcia niestety masaże na nic sie tu zdadzą. Po 1 w ciąży możemy miec masaże tylko i wyłacznie przenzcazone dla kobiet w ciazy, wykonywane przez specjalnie przeszkolonych masażystów czy fizjoterapeutów.
Po 2 ogolnie masaże na rwe nie pomogą, gdyż jest to ucisk kregów na nerwy, a na to niestety potrzebujemy cieższych dział…tak jak napisalas…np zastrzyki, czy leki przeciwzapalne dosc mocne.
Niestety w ciązy z rwą kulszowa wiele zrobić nie można, ponieważ czesto to po prostu maluszki uciskają nam miejsca, które powodują ten przeszywający i promieniujący ból.
Tak jak napisalam wczesniej, dobrze jest udac się na basen, gdyz to chyba “jedyne” lekarstwo w ciazy na taką dolegliwosc
To nie rwa kulszowa a maleństwo na nerwy naciska. Ja od samego początku miałam mrowienie i napadowe bóle prawego pośladka, od połowy przerodziło się to w bardzo intensywny ból pośladka promieniujący przez udo prawie do kolana, a czasem jak wstaję z kanapy to mnie blokuje i idę zgięta w pół. Moja mama miała podobnie. To co na mnie działa to położenie się na boku, włożenie poduszki czy koca między nogi i delikatne masowanie pośladka. Trochę to zajmuje ale ból ustępuje na pewien czas. Zauważyłam że w dni bardziej intensywne ruchowo (sprzątanie, długie zakupy i spacery) ból jest intensywniejszy a w dni gdy się obijam potrafi nawet się nie pojawić. Rwa ponoć promieniuje od krzyża i kręgosłupa.
Aniam własnie jak coś-ktoś uciska na nerwy i zaczyna nam to promieniować do posladka, kolana czy całej nogi…to wlasnie rwa kulszowa Osoby które przzed ciążą zaznaly tego malo przyjemnego bólu, w ciązy są jeszcze bardziej narazone na wystąpienie rwy kulszowej, wlasne ze wzgledu na to, iż maluszki uciskajaa nas w roznych miejscach co powoduje bóle.
Aniam tak jak piszę MAMIK właśnie ten ucisk na na nerw to jest ucisk na nerw kulszowy dlatego nazywa się to Rwa kulszowa
Na szczęście od jakiegoś czasu już mnie puścił ten ból co mnie mega cieszy według ginekologa później może być gorzej skoro na tym etapie mnie tak przypiliło
Oliwcia super ze puścilo, ale musisz dbac o to zeby właśnie nie nawrocilo. Polecam basen, albo jeszcze lepiej fitnes w basenie dla kobiet w ciazy…naprawde super sprawa. Nie obciaza stawow dlatego to najlepsze co moze byc. Ewentualnie zwykly fitness lub joga dla ciezarnych lub zdrowy kregoslop. Wszystkie cwiczenia ktore będą sprawiały na utrzymanie prawidłowej sylwetki beda oddalaly Cie od bolu. A wiadomo ze w ciazy maluszki uciskaja nas tu i tam, wiec wazne aby do.konca miec prawidlowa postawe ciala i mocne zdrowe miesnie
Mamik nawet nie wiesz jak bym chciała tak sobie poćwiczyć czy pomachać na basenie ale niestety mam zakaz na wszelaką aktywność fizyczną z powodu na ciąże zagrożona od samego początku … Basen niby mogę ale oboje z mężem podjeliśmy decyzje że lepiej nie ryzykować i dotrwać już szczęśliwie do samego końca później sobie odbije jak będziemy jeździć z maluszkiem na basen
Oliwcia wspólczuje podwójnie. W takim razie musisz zadbać o prawidłową postawę ciała, o prawidłowe ułożenie do snu - polecam wyprofilowaną poduszkę, dzięki czemu kręgosłup znajduje sie w linii prostej i jest mniejsze ryzyko usickania na dolny odcinek kręgosłupa, oraz prawidową pozycję siedzenia. Dobrze gdybyś skorzystała z rad fizjoterapeuty, on pokazałby Ci jak prawidłowo układać biodra i odcinek lędźwiowy, aby uniknąć nadmiernego i tak juz obciążonego tego odcinka co wpłynie na mniejszy ucisk.
Przy rwie kulszowej bardzo ważne jest w jaki sposób podnosimy “cięzary”. Nie ważne czy to zakupy, odkurzacz itd… należy pamiętać aby cięzar przenosić na kończyny dolne i utrzymywać proste plecy przy każdym podnoszeniu. Dodatkowo zawsze uginamy kolana (troche jakbyśmy chciały zrobić prawidłowy przysiad). Cięzar zawsze podnosimy spod naszych rozstawionych nóg, aby mogł rozłożyc się równo po każdej stronie naszego kregosłupa.
Bardzo ważne jest też odpowiednia postawa. Zawsze trzymamy plecy prosto i pilnujemy tego za wszelką cenę. Musimy też zwrócić uwagę na to na jakich wysokościach znajdują się nasze krzesla, stoły czy blaty kuchenne. Wszystko to powinno być dostosowane do wzrostu osoby, która przy nich siedzi lub pracuje. Krzesła powinny zapewniać odpowiednie oparcie dla odcinka lędźwiowego. Dobrze by było aby takie krzeslo podsiadało ruchome siedzisko, które ograniczy zginanie kręgosłupa zbyt wiele razy. Dobre przy rwie kulszowej są krzesła typu siodło.
Wazna kwestia to również dość czeste przerwy w siedzeniu, należy udac się choć na chwilkę na spacer aby odciązyć odcinek lędźwiowy który przy siedzeniu jest bardzo obciążony. Dodatkowo aby pomóc sobie w bólu, nalezy wykonywac odpowiednie ćwiczenia rozciągające, ale nie tylko odcinka lędźwiowego, ale równiez całych pleców oraz kończyn dolnych.
Wiem przez co przechodzisz. Rwa kluszowa towarzyszyła mi od około 20 tyg do samego porodu, przy czym przy porodzie w jego pierwszej fazie miałam mocny napad bólowy a później już sama nie wiedziałam co mnie bardziej boli czy plecy, pośladek czy też brzuch…
Sama rwa nie jest niczym nadzwyczajnym podczas ciąży, maluszek który rozpycha się w brzuszku bardzo często naciska na sploty nerwów, przez co my odczuwamy ból. Ponadto przez duży brzuszek ograniczamy naszą aktywność fizyczną co również nie sprzyja naszemu kręgosłupowi i stawom.
Na to nie ma skutecznego lekarstwa ale można sobie ulżyć profilaktyką.
- Pamiętajmy o prawidłowym podnoszeniu ciężarów. Zawsze uginając kolana przy prostym kręgosłupie, nigdy nachylając się.
- Ćwiczenia rozluźniające. Myślę że każdemu, także kobiecie w ciąży przyda się trochę gimnastyki bezpiecznej dla niej i maluszka. Stań prosto, ręce połóż na biodrach, nogi na szerokość bioder i delikatnie kołysz się. Jeśli nie masz problemów z równowagą to wyprostowana podnoś najpierw jedną nogę, później drugą ugiętą w kolanie.
- Prawidłowa dieta, która ograniczy nadmierny przyrost masy. Nadwaga to także obciążenie dla naszego kręgosłupa i stawów.
- W okolicach bólowych przyłóż ciepły kompres np termoforek z pestek wiśni. Świetnie rozluźni mięśnie i ścięgna. Nigdy nie stosuj maści przeciwbólowych czy rozgrzewających np. końska maść.
Niestety ale mnie to dopadło w każdej ciąży i co w tym wszystkim najgorsze to to, że tak naprawdę nie mogłam nic wziąć. Tylko odpoczynek i masaże, które nie przynosiły zbyt wielkiej ulgi. Lekarz mi powiedział, że może to mieć związek ze skrzywieniem kręgosłupa.
W ciąży często zdarza się chyba problem z rwą kulszową. Niestety też mało można z tym zrobić. Mnie tak złapało, że ledwo mogłam się ruszać, dosłownie jak żółw się wlekłam do łazienki. Na szczęście w końcu przeszło. Zimne lub ciepłe kompresy powinny pomóc trochę na ból. Masaż pod prysznicem też powinien trochę złagodzić. No i odpoczynek jeśli jest taka możliwość. Gdy nie przechodzi najlepiej podejść do lekarza.