Rena tak są tacy ludzie którzy nie wiedzą po co stoi szczotka koło kibelka ja jednak tak małemu dziecku nie odmówiłam i nie odmówię.
To prawda w takim sklepie jak biedronka czy lidl WC nie ma a powinno być. W Kauflandzie czy mrówce jest bo zdarzyło mi się skorzystać ale zawsze siusiam na "małysza" :D
Jeśli dziecko jest przyzwyczajone do nocnika a ma blokadę żeby zrobić siusiu za krzaczkiem, to chyba najlepszym rozwiązaniem będzie nocniczek turystyczny. Jest parę ciekawych modeli, które nie zajmują aż tak dużo miejsca w torbie.
Ja nawet nie wiem.jak to robiłam przy pierwszym synku ale.jaknjiz synek w domu robił siku do nocniczka to i tak na zakupy zakładałam pampersa bo sie bałam ale wiem z synek protestował i płakał ze on nie chce, więc stwierdziłam że trudni a było to lato, że może się uda że nie będzie chciał siku a majtusie i spodnie ja przebranie zawsze miałam przy sobie i zawsze naszczescie wolał Sisi to ja wybiegłam gdzieś na pole, raz była taka sytuacja że mówiłam synkowi że musi wytrzymać i naszczescie się nie posikal;-) i też staralam się przed wyjściem żeby się wysikał i mniej pił aż do momentu jak zrobię zakupy ;-)
U mnie naszczescie zawsze jakoś starałam się żeby synek się wysikał przed samym wyjściem i naszczescie nigdy się nie zesikal jak byl malutki aż do czasu mnie bardzo zdziwił , synek miał 5lat i poszłam z nim na pocztę , ja uzupełniam dane na kopercie a synek do mnie ze chce siku nieraz tak było , mówiłam że za chwilkę to pójdziemy na pole bo było lato i tam były drzewka i myślałam że jak zawsze wytrzyma bo synek powiedział tylko raz i tak spokojnie i oglądał jakaś książeczkę a za chwilę do mnie pul głosem mama jak sikam.. patrzę a on sika na poczcie odrazu szybki wyszłam z nim na pole i zaraz wróciłam żeby wytrzeć to chusteczkami naszczescie było nie wiele bo szybko zareagowałam i pani na poczcie to przetarła mopem a mi było tak głupio i bylam w wielkim szoku, że synek 5lat i nie mogł wytrzymac, ale być może przez to że zajął się książeczka ..nie wiem... naszczescie już nie nadarzyła się taka sytuacja a synek skończył 6lat :-)
ewciaos14 to też zależy, jak bardzo się dziecku chce... Bo nieraz się chce,małe idzie wytrzymać, a nieraz jest tak, że muszą natychmiast, bo trzymają do ostatniej chwili :)
Mojej siostry synek to znów nie ma żadnych oporów i jak mu się chce sikać na zewnątrz to nawet nie zwraca uwagi czy to na ulicy ,czy na targu czy gdzieś przed urzędem nagle wyciąga siuśka i sika a siostra panikuje ze wstydu.W pomieszczeniach nie ma z tym problemów bo mały mówi,że chce do toalety a na zewnątrz jest poprostu szok ;)
Moniczka mój synus w pewnym momencie też tak robił jak byl na powietrzu ale to minie teraz już jest starszy więc najpierw mi powie chyba że bawi się na podwórku to sam robi siku i tak już od dawna.
Maluchy trzymają do ostatniej chwili a później panika.Ja z córką to pamiętam,że z czasem nauczyłam się ,że mniej więcej systematycznie o typowych porach przypominałam o siusiu :) Czas i cierpliwość w tych sprawach to podstawa.
rena_cz śmiem twierdzić, że 99% małych dzieci tak ma, że jak zawoła siku to musi być tu i teraz. Ile razy musiałam zatrzymywać się gdzieś na poboczu, jak jechałam z synkiem samochodem, bo musiał już, natychmiast. Chociaż zdarzały nam się takie sytuacje, że wołał siku, a po chwili słyszę tekst: "Siusiak mnie oszukał" :D
Moniczka, też bym wpadła w panikę ze wstydu:-D ale agent.
Pamiętam, że jak byłam dzieckiem i jak chciałam siusiu, to też trzymałam tą informację do końca, więc musiało być tu i teraz. Szukaliśmy najbliższych krzaków i tyle.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.