Skąd wiedzieć że niemowlę się najada?

Wiesz co, mm możesz mieć zawsze w gotowości. Możesz spróbować. Pierwsze 2 dni może być gorzej bo piersi muszą dostać sygnał że dziecko potrzebuje więcej mleka i dziecko może faktycznie bardziej się złościć że ma trochę mniej mleka ale wcale się tak nie musi być :upside_down_face:

2 polubienia

Ja tak miałam z córką teraz. Musiałam po piersi dawać jej butelkę bo nie przybierała. widziałam że ona się już nauczyła przy piersi leniuchować, jak dostawała z butelki. Ale spontanicznie jak były lepsze karmienia piersią to nie dawałam potem butli i tak zmniejszało się to naturalnie az była na samej piersi, u nas na chwilę bo przeszłam na kpi

1 polubienie

To naturalne ze sie martwisz :green_heart: ale czasem tez warto wrzucic na luz i “sluchac” tego co pokazuje Ci maluszek.
To co napisze ci ponizej to wskazowki, ktore dostalam od doradczyni laktacyjnej.
-maluszek aktywnie ssie piers 10-15min. Pozniej zapakaja potrzebe bliskosci

• jesli chcesz rozkrecic laktacje to tak przy karmieniu staraj sie podac dwie piersi
  • jesli Bobas przysypia wyciagnij piers sproboj go poglaskac, pomasowac. Pamietaj tez ze dla Maluszka to ogromny wysilek
  • Jesli bobas przysypia, jest zrelaksowany, i wlasciwie sam sie odrywa od piersi to znak ze ma pelny brzunio.
    Pamietaj tez ze beda dni gdy bedzie wisial na piersi bo bedzie mial po prostu taka potrzebe. Im Maluszek bedzie starszy tym zauwazysz wszystkie syganly jakie Ci wysyla :slight_smile: a jesli odpowiednio przybiera na wadze to znak ze sie najada :slight_smile:
2 polubienia

Dziękuję bardzo za słowa wsparcia :heart:

1 polubienie

Wyluzować zdecydowanie, choć wiem, że to nie jest łatwe, tym bardziej, że tak jak pisałaś to pierwsze dziecko, a instrukcji “obsługi” niestety trzeba się nauczyć samemu :see_no_evil: im lepiej się poznacie, tym łatwiej będzie Ci odczytać potrzeby maluszka

1 polubienie

Problem bardzo dobrze mi znany. W czasie porodu dziecko zostało przestawione do piersi i od razu zaczęło ładnie jesc. Niestety później mała niedojadała i było to widać. Nie szlo jej uspokoic, ciągle szukała piersi, potrafiła w czasie odbijania ssokac mi koszulke. Wtedy 3 razy dokarmiłam mm.
Mialam wtedy kryzys laktacyjny i to jest normalne. Pamiętaj, że " popyt równa się podaż ". Moje dziecko do 2 miesiąca potrafilo jeść co chwile, od karmienia nie minęło 30 min, a córka już szukała piersi. Dzis mam ustabilizowaną laktacje.
Ale często pije karmi, odstawilam kawę i robię sobie inke z mlekiem owsianym. Jak czuje,że jest gorszy dzień potrafię sobie w ciagu dnia wypić femaltikier.
W trakcie kryzysu polecano mi bawarkę- jest to czarna herbata z mlekiem oraz słód jeczmienny.
Również polecam częste przystawianie i karmienie na dwie piersi. Wtedy organizm dostaje sygnał, że musi wytworzyć więcej mleka.
A jezeli chodzi czy się najada- będziesz widziała po nim. Jeżeli kończąc posilek nie płacze, tylko jest uśmiechnięte lub śpiące to znaczy,że jest dobrze.
Pamiętaj, że nie możesz się stresować, musisz duzo jeść- nie patrz na wagę i nie uzywaj zadnej diety. Pij baaaardzo dużo wody.
Mi również pomógł laktator z @CanpolBabies_Redakcja. Po kazdym karmieniu potrafilam odciągnąć resztki i okłamywać organizm,żeby produkował więcej mleka.