Dziewczyny, od kilku dni męczę się ze skurczami w lydkach, najczęściej łapią mnie w nocy i nad ranem, doprowadza mnie ten ból do płaczu! Macie jakieś sprawdzone sposoby, czy to normalne? Dodam że jestem w 32 tyg.ciąży i kolejną noc nie mogę spać z bólu. Jakieś ćwiczenia, witaminy? Pomóżcie!
Magnez? Powiedz lekarzowi, powinien przepisać Ci odpowiednią dawkę magnezu
A co do cwiczen to może jakieś rozciąganie czy coś? Nie mam pojęcia ale wiem że za skurcze mięśni odpowiedzialny jest wlasnie magnez tylko nie wiem jak to jest z braniem go w ciąży, dlatego najlepiej uzgodnij z ginem
Tak to normalne w tym okresie ciąży i problem takich skurczy w nogach pojawią się u wielu kobiet. Moja siostra miała ten sam kłopot. Staraj się urozmaicić swoją dietę w składniki, które zawierają dużo potasu, wapnia oraz magnezu. Mojej siostrze lekarz zalecił dodatkowo przyjmować magnez, więc idź do lekarza i on powinien Ci przepisać odpowiednią suplementację magnezu. Oczywiście ważne też są witaminy i tak jak wspomniałam wcześniej urozmaicona i zdrowa dieta.
Przede wszystkim magnez. Skurcze często spowodowane są brakiem magnezu i przemęczeniem
To jest normalne w ciąży. Jak Cię złapie to spróbuj rozmasować, ewentualnie niech partner pomoże. Wyprostuj nogę i połóż wyżej niż poziom ciała. Dobrze jest przyjmować produkty bogate w potas, magnez i wapń, ewentalnie ich suplementacja. Moge polecić aspargin (magnez z potasem) który jest lekiem.
Dziewczyny dobrze radzą, magnez przede wszystkim.
Ja również miewałam skurcze.Moja gin przy każdej wizycie pytała o dolegliwości i zawsze jakieś wyjście jest tylko musisz o tym powiedzieć:)Na początek dostaniesz pewnie większą dawkę a później mniej.
W razie skurczu niech ktoś pomoże rozmasować delikatnie
Widocznie masz spore niedobory magnezu, uzupełniłabym też potas. Radziłabym brać 3x2tabletki, biorę taką dawkę od początku ciąży i ze skurczami nóg nie mam problemu, biorę głównie żeby nie dopuszczać do skurczy macicy, więc w 32tc to jak najbardziej wskazane.Możesz też trochę poćwiczyć nogi, wykonywać ruchy okrężne zapobiegnie to również opuchliźnie z którą możesz mieć problemy na tym etapie ciąży i przy takich temperaturach.
Pod koniec ciąży to 'normalne', zdecydowanie magnez (dziwne, że lekarz jeszcze Ci nie zalecił).
Jak byłam w ciąży, lekarz przepisał mi magne B6. Skurcze łydek po tym zniknęły.
Też tak miałam, okazało się, że mam duży niedobór magnezu.
Jak już wapomnialy dziewczyny masz za pewne spore niedobory magnezu , raczej żadne ćwiczenia Ci nie pomogą . Też łapały mnie skurcze zwłaszcza po nocy jak się rozciągałam i ból był nie do zniesienia . Porozmawiaj ze swoim lekarzem prowadzącym na pewno przepisze Ci magnez żebyś zaczęła suplementowac . Ja w 33tc brałam 6 tabletek dziennie 2x3 . Polecam magnella typowo dla kobiet w ciąży daj znać jak się uporasz z problem
Magnez przyjmuj, tylko dawkowanie to indywidualnie w zależności od preparatu. Przez kilka dni każdego bym proponowała dawkę uderzeniową, aby wysycić organizm, potem można już trochę zejść. W ciąży zdecyduj się tylko na leki: Aspargin (jak wspominałam z potasem dodatkowo), Magne B6, Magne B6 forte (podwójna dawka z porównaniu z Magne B6), Maglek, czy Slow-Mag. Ja lubię Maglek, bo ma stosunkowo lepszą cenę w porównaniu z MagneB6, dawka praktycznie ta sama, tylko tabletki też duże, ale niepowlekane, więc nie można mieć kłopotów z przełykaniem. To ich przez kilka dni trzeba z 6, a nawet do 8, potem można zmniejszyć do przynajmniej 3 na dobę.
Masz pewnie braki magnezu jak to dziewczyny Wczensiej pisały może być też tak że brakuje Ci przy okazji potasu lekarz mówił że to może też mieć związek z tak wielkimi nieznosmymi skurczami
W tym czasie brałam 3 razy po 2 tabletki asparginu to jest bez recepty magnez z potasem właśnie I często w ciąży to lekarz przypisuje
ale myślę że warto zadzwonić do przychodni i zapytać co w takiej sytuacji przyjmować a może na wizytę trzeba będzie pójść i lekarz sam przepisze odpowiednią dawkę
U mnie pomógł magnez na skurcze łydek
Mi w sumie też wystarczył sam magnez. Kilka dni pobrałam i juz czuję ulgę, bo zdarzały mi sie ostatnio w nocy straszne skurcze łydek, ale już opanowalam sytuację.
To dobrze dziewczyny że problem znikł ją pamiętam w ciąży to też jak brałam tabletki z magnesem o których pisałam to problem znikł
Ja również miałam skurcze łydek szczególnie w trzecim trymestrze. Pomagał odpoczynek i regularne branie magnezu.
U mnie skurcze w stopie nawet występowaly i ogólnie bardzo mi z tym było źle i skurcz na skurczu żyć się nie dało szczególnie w nocy ale magnez z potasem pomógł:)
Również miałam ten problem w ciąży. Problem zmniejszył się, kiedy zaczęłam przyjmować witaminy dedykowane dla kobiet w ciąży. Dodatkowo brałam też magnez
Ja witaminy przyjmuję, ale moje nie zawierają magnezu. Konieczna była dodatkowa suplementacja. Bo skurcze były jakbym wypijała z 3 mocne kawy dziennie, a nie piję teraz.