Bardzo fajnie że istnieją różnego rodzaju zamienniki jednak ciąża to jest jednak stan gdzie bywa tak iż kobieta ma różnego rodzaju smaki ochoty również właśnie i na słodkie także świetnie że jest jakaś alternatywa w kobieta może sobie pozwolić na jakiegoś rodzaju smakołyki i z powodu cukrzycy ciążowej nie musi tak totalnie i kompletnie tego rezygnować
Kiedy dowiadujemy się o cukrzycy ciążowej, od razu myślimy, że będą to ciężkie tygodnie czy miesiące bez słodkości, które tak lubimy, a musimy z nich zrezygnować. Wcale tak nie musi być. Istnieje mnóstwo zamienników dozwolonych przy cukrzycy, dzięki którym możemy sobie pozwolić na chwilę przyjemności, oczywiście nie przesądzając z porcjami.
Super są te przepisy, na pewno w ciąży bym z nich skorzystała, ale zapiszę sobie je, bo raz na jakiś czas można zjeść zdrowe zamienniki:)
Przepisy super, trzeba coś zrobić :)
Gofry też jadłam z płatków owsianych i miałam po nich dobry cukier. Po za tym omlet z płatków owsianych z gorzką czekoladą i wiórkami
Super przepisy i świetny pomysł z tą alternatywa dla cukrzyków w końcu każdej z nas należy się coś od życia a wiadomo że burza hormonów robi swoje i czasami po prostu jest to silniejsze od nas
Te przepisy to jest naprawdę fajna alternatywa dla kobiet które mają cukrzyca w ciąży ale również są to fajne przekąski które możemy zrobić sobie na co dzień gdy po prostu chcemy troszeczkę zadbać o naszą dietę No po co w ciągu dnia spożywamy aby mieć coś słodkiego ale zarazem żeby było to zdrowe
Gofry z owocami naleśniki tez można z owocami owsiankę z owocami
Ja miałam cukrzycę ciążową i wiem jak trudno obejść się wtedy bez słodyczy. Robiłam też gofry owsiane i nadal takie robię bo mi posmakowały ale gofry z jogurtem naturalnym to niestety nie to samo co gofry z serkiem waniliowym czy czekoladowym :) Właśnie warto podkreślić, że wystarczy do wypieków zamienić mąkę przenna na inny rodzaj mąki a cukier np. na ksylitol :)
Jest też parę fajnych ciast które można zrobić bez cukru i mąki :)
Osobiście nie miałam cukrzycy ciążowej , ale często zgłaszają się do mnie pacjentki z takim problemem.
Super, że został poruszony taki temat :)
ja również nie doświadczyłam cukrzycy ciążowej i na szczęście mogłam zjeść to na co miałam ochotę. oczywiście wszystko w granicach rozsądku, ale nie musiałam rygorystycznie podchodzić do diety.
ja na szczęście też nie miałam cukrzycy ciążowej ale nie zaszkodzi czasami coś zdrowego zjeść
Ja też nie miałam i dzięki Bogu bo panicznie boje się igieł nie wiem co bym zrobiła w takiej sytuacji ale wiadomo jak mus to mus :)) świetnie że są takie alternatywy dawniej ludzie chyba nawet nie myśleli żeby szukać sposobu tylko całkowicie rezygnowali z przyjemności
Dla mnie największą przyjemnością było gdy mąż zabrał mnie do cukierni zdrowe ciach :) tam był ogromny wybór deserów bez cukru i na chwilę mógł zapomnieć o tej cukrzycy :)
Też super opcja TerazMamma ale nie w każdym mieście jest chyba taka cukiernia przynajmniej ja o takiej w okolicy raczej nie wiem a najzdrowsze co można kupić u nas to owsiane ciastka albo ciasto leśny mech które nie do końca jest takie super z tego co wiem
ja o takiej nie słyszałam
Ja miałam podejrzenie, ale na szczęście w końcu wyszło, że nie miałam tej cukrzycy.
TerazMama to pewnie się mega cieszyłaś, jak zostałaś zabrana do takiej cukierni?
Teraz Mama ale jaki dobry mąż se wpadł na taki pomysł;)
Ja miałam cukrzycę ciążową i właśnie wtedy dowiedziałam się że w sumie takich produktów dla cukrzyków to jest spory wybór na rynku. Ok są słodzone tymi dziwnymi zamiennikami ale jak ktoś ma ogromną potrzebę to jest w czym wybierać. Druga sprawa że od cukru da się odzwyczaić. Po czasie mi go przestało brakować. Teraz też widzę że jak robię maluchowi jakieś babeczki czy placuszki to można je zrobić bez cukru i są pyszne ;)
Fakt faktem jak bardzo miałam ochotę na coś słodkiego to też jeździłam do cukierni Fit Cake gdzie jest ogromny wybór ciast i batonów bez cukru ;)
Madzia, fajnie że miałaś możłiwość podjechania i zakupienia takich produktów, u nas małe miasteczko, żeby zrobić coś bez cukru to jedynie w swojej kuchni.