I mnie nic nie pomogło musiał być kocyk i koniec kropka. Żadna maskotka i nawet żadna pieluszka i czasem to az mi głupio było ja synek miał koło siebie w lecie pieluszkę do spania , ale jak tylko zasnął to ja zabierałam zeby ktoś nie pomyślał że ja jeszcze nim przykrywam synka latem;)
Właśnie też miała proponować tą maskotkę co Femka, ona będzie najbardziej przypominać pieluszkę a jednocześnie będzie bezpieczna. Może da radę taka zamiana?
Chociaż wydaje mi się że 16 miesięcy to już jest spore dziecko i ta pieluszka nie stanowi dla niego takiego dużego zagrożenia. Dzieci czasem mają takie swoje widzi mi się. Moja ma swojego ukochanego misia który jest poprostu nad wszystkie misie, tylko z nim zasypia, idzie do żłobka, na wyjazdy nawet jednodniowe musi być. Także wiem że gdybym chciała go jej zastąpić innym misiem to w naszym przypadku było by to nierealne. Wcześniej jak była malutka to miała taką grzechotkę z pluszową pandą i to bez niej się nigdzie nie ruszła. Z dnia na dzień odrzuciła pandę na rzecz misia.
Może u Ciebie też sam odrzuci pieluszkę jeśli zobaczy jakąś alternatywę,
Hejka. Nic nie pomaga, kupiliśmy misia, nic nie dało. Przytulankę jak zarzuciła pomysł Femka, wyrzuca z łóżeczka. Młody jak zobaczył brak pieluszki zaczął płakać, skakać po łóżeczku, wpadał w histerie,wymuszał. Kupiliśmy mu pluszaka z jego ulubionej bajki i też na nic. Mało tego, cwaniak zaczął chować pieluszkę pod poduszkę.chyba muszę czekać aż sam odrzuci tetrówkę.
1.5 roku duże nie duże ja bym jeszcze poczekała i nie zabierała pieluszki . A jeśli boisz się że przyrynek twarz to założyłabym monitor oddechu,
To jeszcze możesz spróbować przeciąć ta jego pieluszkę najpierw na pół żeby była mniejsza a później za jakiś czas znowu na pół jak będzie mniejsza to może szybciej przekona się do przytulanki z pieluszką
Hmm a może to chodzi o zapach? Może jakiś płyn, w którym wyprana jest pielucha sprawia że chce się przytulać?
ja byłam w szpitalu z babką, której dziecko pół roku spało z pieluchą na twarzy :D więc spokojnie jak widać dziecko się nie dusi, a mamusia tak mu jeszcze zakładała by go światło nie raziło :D 1.5 roczne dziecko jakby miało się dusić to samo to ściągnie z buzi , a po drugie będzie krzyczało itp, ale monitor oddechu to też dobry pomysł skoro pielucha musi być dla synka :)
Weszłam aby zobaczyć co u Was, ale widzę że dalej walczycie. Powodzenia
u mnie córka ma prawie 4 latka i zasypia z pieluszką od maleńkiego i się nigdy nic nie stało
amamwojtusia no i zobacz nic się nie stało :) na tyle dobrze, że ta pielucha ma jednak przewiew , wiec nie jest tak ryzykowna jak koc czy kołdra
Cienka muślinowa pieluszka powinna być ok, jedynie martwię się że może owinąć się w okół szyi, są różne szmatki do spania, przytulania, może kup bawełnianą chusteczke, mala sie nie owinie
Ja bym się nie przejmowała tą pieluchą. To dla dziecka forma przytulanki. Nie musisz się martwić tym, że się nią owinie czy nakryje - nie udusi się. Mój syn ma 13 miesięcy, a z pieluchą tetrową śpi odkąd skończył 5 miesięcy. Od początku składam mu na kilka części tak, aby była niewielkim prostokątem (przyzwyczajenie z podkładania pod pierś podczas karmienia na leżąco). Syn sobie ją przytula podczas zasypiania. W nocy zdarza mu się, że ją rozłoży, ale nigdy się nią nie owija, chociaż w nocy kręci się podczas snu niemiłosiernie ;) Nie mam zamiaru mu jej zabierać, bo wiem, że to jego "ukojenie". Nie chce spać z misiem, woli pieluszkę. Skoro śpi tyle miesięcy i nic się nigdy nie stało, ufam, że się nie stanie :) Dzieci w pewnym wieku mają już prawidłową reakcję zrzucania z siebie koca jeśli się przykryją, także na spokojnie. Skoro 12 miesięczniak może teoretycznie spać pod kołdrą, a jak wiadomo ta jest grubsza i cięższa, to taka pielucha tetrowa to dla niego przy tym pikuś! U nas syn śpi w śpiworku z nogawkami, przytula pieluszkę i zasypia sam.
u mnie córka kładzie sobie ją od malutkiego pod policzek, nigdy się nie obwiązała, nie przykryła to taka Przytulanka
jak widać strach ma wielkie oczy , ale jasne jest ryzyko, ale chyba większe u takiego maluszka niż dziecka, które potarfi juz chodzić
Racja to już duże dziecko samo będzie miało sobie ściągnąć buzi pieluchę jak by coś
U nas starszy zasypiał.przycisniety do pieluszki albo się nakrywał. Młodszy musiał się przyciskać do kocyka albo do mnie
MamaDwóchSłodziaków jak u Was postępy?
U nas to samo, albo pieluszka tetrowa albo kocyk przytulony do buźki. Bez tego ciężko zasnąć, ale ja wtedy pilnuję i jak zaśnie to delikatnie zabieram:).
Ja nie obawiałabym się spania z pieluszka, bardziej z kocykiem ;)