Mój syn też bardzo mało spał w ciągu dnia. Ale za to noce przesypiał pięknie. Niektóre dzieci już tak mają i nic się nie poradzi. Ważne żeby dziecko było szczęśliwe a jeśli nie widać zmęczenia to nic na siłę. Ja tam się cieszyłam, że śpi w nocy i to dla mnie było najważniejsze.
Przespane noce są wane dla mamy i dziecka. Dziecko jest szczesliwe, a i mama jest wypoczeta to też lepiej funkcjonuje w ciągu dnia.
To jak i ile spoa nasze dzieci to chyba juz od nas nie zalezy…mojej siostry córka od ok. 6mc miala tylko 2drzenki w dzien i również bardziej przy cycku i nawet zasypiac musiała przy cycku, a jak skonczyla roczek to ma tylko 1drzenko ok. 15 i czasem spi pul godz czasem 1-2godz…zalezy kiedy. A moj synek ma 7mc no dop 8.04.
a drzenki ma 4 -3po ok. 20min a jedna ok. 1-2godz. Na stary czas wstawal po 5a chodził spac o 20 a teraz od kad czas sie zmienił to przez te dwa dni…wogole malo spi…non stop sie budzi bo ma katarek, w nocy ma goraczke i jeszcze ciągle purka jakbu go b
Brzuszek bolal;-( o
I odsypia rano i spi do 7:30 na nowy czas.
Moja 2,5 miesięczna córa to jest śpioch. Zasypia ok. 21-22 i śpi do 5-6, po czym daje jej pierś i śpi do 10. W ciągu dnia ma 2-3 drzemki nie za długie, no chyba, że na świeżym powietrzu to potrafi spać godzinami.
Momjulki ale Ci zazdroszcze a moj synek 7mc i tak od urodzenia pobudki do jedzenia wcześniej były nawet co 2godz teraz co 2-3max godz i juz 5:30-6pobudka potem zasypia o 8na 20min potem idzie spac przed 11na ok. 20-40min zalezy potem ok. 14-15i spo godzinę i o 17 na pul godz i później spi od 20:30-21 i pobudka po 23, 2,5 i pospi 30min max godzine i juz wstaje.ja czasem czuje sie jakbym wogole nie spala…niestety…masz super tylko pozazdrościć jakbys dziecka nie miała;)
Czasami bardzo pomocne są otulacze. Dziecko czuje się jak w łonie matki - otulone, jest cieplutko, czuje się bezpiecznie. Warto wypróbować na małych niemowlakach i noworodkach.
Kasia nie każde dziecko lubi być otulane zależy od dziecka np mój syn od razu płakał jak oparzony jak był w rozku czy innym czymś co krępuje swobodne ruchy jedynie kocyk się sprawdzał
Dokładnie zgodzę się z tym że nie każde dziecko lubi otulacz i zalecane jest w pierwszych tygodniach kiedy dziecko jest zdezorientowane i potrzebuje ciasnoty żeby poczuło się bezpiecznie później to jest ograniczenie ruchów dziecku a powinno miec taka swobodę .
Dziewczyny ile drzemek mniej więcej powinno mieć 5miesieczne dziecko
Nasza córeczka w dzień śpi od około 8 do 10, potem zasypia około 13 i śpi z godzinkę i zasypia około 16-17 też z dobrą godzinkę. Jeśli jesteśmy na spacerze to śpi na dworze zdecydowanie dłużej. Nawet i 3 h.
Moja córeczka ma 7 miesięcy. Śpi w nocy od 20 do 5.30-6. w dzień sobie robi parę krótkich dżemek. W zależności od tego co robimy czy jesteśmy w domu na spacerze czy w gościach
Tak właśnie jest, że im dalej tym Maluch w ciągu dnia śpi niewiele. Drzemki są w ciagu dnia krótsze.;/;/ Ja staram się na chwilkę odłożyć maluszka na matę edukacyjną, zająć karuzelą, zabawkami bym mogła w międzyczasie coś jeszcze w domku zrobić.
Ciężko jest się przestawić na ten czas. 3,5 miesięczny synek ma już te drzemki zdecydowanie krótsze. Dbam o to by byle regularne, jednak kiedy coś przeszkodzi mu we śnie pomija drzemkę, jest marudny i wypełnianie domowych obowiązków jest trudne. U nas mata edukacyjna też się sprawdza jednak tylko w sytuacji kiedy dziecko jest nakarmione i wyspane.
U mnie nie ma problemu z tym. Jak nie ma dzemki to czasami sama się pobawi
U mnie od początku jest problem z drzemkami. W nocy synek śpi cudownie. Od ok 22 do 6-7. Ale w dzień to bardzo rzadko ma normalną drzemkę. Czasami uda się na spacerze. A tak to śpi tylko przy piersi, jak odkładam to się budzi od razu, albo po 5 minutach. Od początku tak było, że w dzień nie spał.
Rena to masz ciężko. Bo na spacerze nic nie zrobisz a w domu nie masz jak
rena_cz mam podobnie niestety.
Moja córcia potrafi spać pół godziny w dzień i to wszystko + czasem pół godziny na spacerze i iść spać o 22 dopiero. Czasem się dziwię, dlaczego niektóre takie maluszki nie potrzebują tego snu. Synek np. spał dużo i był bardzo grzeczny. Córka jest jego przeciwieństwem.
Moja nadal śpioch. Ma 10 miesięcy a ma w dzień 2-3 dzemki i spi w nocy od 20 do 7-8
Rena pamietam jak pisałaś o tym że synek nie śpi, wtedy bardzo mnie to dziwiło że tak małe dziecko nie potrzebuje snu. Mój pieciomiesięczniak ma w ciągu dnia trzy max półgodzinne drzemki i tez przy piersi, jak odkładam to się wybudza. W nocy śpi różnie, przed zmianą czasu było lepiej.
Moja teraz raz w nocy się budzi przez zęby. Ale jak o 20 położę to do 7 śpi. Nie licząc tej jednej pobudki ok 2
Mój synek niestety jeszcze kilka razy wstaje w nocy na jedzenie, już próbuję mu podawać wodę ale nie ma poprawy. Czasami po 2 w nocy stwierdzi, że jest wyspany i bawi się w najlepsze około 1.5 godziny, albo przez 1.5 godziny płacze i krzyczy :/ W dzień została już tylko jedna drzemka 30 minutowa, czasem nawet jej nie ma. Jestem ciekawa, kiedy w końcu zacznie przesypiać noce. Bo on od zawsze budził się co 2 godziny na jedzenie, teraz trochę rzadziej ale jednak dużo zjada w nocy.