Sposoby na nudę w podróży

Kilkugodzinna jazda samochodem czy pociągem jest męcząca nawet dla dorosłych, a co dopiero dla pełnych energii dzieci. Aby podróż minęła w miarę bezproblemowo, przedstwiam nasze sprawdzone rady na nudę w podróży. 

u nas chyba tylko ostatnia zabawa by sie udaa , ale jeszcze mo żna pośpiewać

kilka zabaw mozna wykorzystac podczas jazdy samochodem

u nas to pewno podczas podruzy beda spiewy i grzechotki

generalnie jak wyjeżdżamy gdzies dalej to wybieram taka porę by dziecko spało w samochodzie spalo

tak najlepiej, bo nie marudzi ci przez pewien czas, ale to zależne też od wieku

anusia ja to bym chyba nie mogła skupić się na prowadzeniu przy grzechotkach i śpiewach no cóż ale nie jestem najlepszym kierowcą…

Ja w samochodzie płytki mam juz przygotowane

bajki na płytach narazie synka nie interesują ale ulubione piosenki bardzo

Żeby tylko dzieci chciały słuchać te płytki

W podróży sprawdzaja sie piosenki czy są takie organizery z kredkami i kartkami, lub takie tablice z magnesami.

ja dopiero jestem w trakcie robienia prawo jazdy, ale mi by to nie przeszkadzaalo gdybym miała pewność ze dziecko przez to spokojnie bedzie siedzieć

ja prawo jazdy zdawałam już w ciąży
ale z dzieckiem sama nie będę póki co jeździć

mój maż wyjeżdża więc z Majusią często same podróżujemy

w krótkie trasy można spokojnie jechać z dzieckiem gorzej w te dlugie

w długie najlepiej jak dziecko śpi

ja jak wybieramy się gdzieś dalej to jedziemy na noc - jak synek spi

nas w tym roku czeka dłuższa droga nad morze i zobaczymy jak to będzie - już mam kilka pomysłów na zabawę w czasie podróży ale zobaczymy może synek będzie spał :smiley:

no moja siostrzenica w tym roku już jechała nad morze. ma 2,5 roku i mogę powiedzieć , że 4 godziny podróży były ok . Jak podróż by dłużej trwała to już płakała.

ostatnio w którejś z gazet dla dzieci czytałam o super zabawach w podrózy np machanie do ludzi przejeżdzających, zabawa pacynkami, zgadywanie co ciężarówka wiezie