Sposoby na wartościowe spędzanie czasu z dziećmi

Dlaczego warto czytać książki niemowlakowi? Czy spacer wpływa pozytywnie na sen maluszka? Sprawdź, jak wartościowy spędzać czas wspólnie z dzieckiem?

Mi brakuje długich spacerów i placu zabaw. Zima to kiepski czas na zabawy na świeżym powietrzu. W sezonie ciepłym jesteśmy ciągle w terenie:) Bierzemy jedzenie na wynos i jazda. Czasem wychodziłyśmy na cały dzień. Brałam tylko zestaw ciuszków pieluch itp rzeczy i mogłyśmy cały dzień śmigać na świeżym powietrzu…

muzykowania to ja na razie przy mojej malej az za duzo w domu ma tyle zabawek grajacych ze szok organki razy dwa cymbalki i jeszcze duzo innych grajacych rzeczy

ja właśnie planuje kupić cymbalki mojemu 8 miesięcznemu dziecku. myślicie, że to za wcześnie czy w sam raz?

mamutek mamy dzieci w takim samym wieku :slight_smile: myślę że cymbałki by zainteresowały je. Chociaż znając mojego synka to narazie wpakował by pałeczki do buzi :wink: ale zawsze można spróbować :slight_smile:

hehe ja jednak jak kupie cymbałki to mały raczej bedzie starszy, bo jak zacznie bebnić to mu nie zabiore i zwariuje chyba ze jak teściowa będzie przychodzić to bede mu dawać cymbałki :smiley:

mamutek moja ma cymbalki w ksztalcie samolotu i ma kolkch jest ten samolot jak sie znudzi granie to moze sobie je ciagnac za szmurek

zabawka 2 w 1 :slight_smile: pomysłowo :slight_smile: znalazłam sposób na mojego marudę dziś… rozebrałam go jest w samych bodach i zabawa na całego jaka radocha… obgryza sobie palce u stup i w końcu bawi sie na macie :slight_smile:

dzieci bez ubrania to bardzo szczęśliwe dzieci ;o)

oj tak mamutek :wink: A co do czytania książeczek to naprawdę warto zaczynać od samego początku. Brat mojego chrześniaka nie był przyzwyczajony do książeczek i bardzo szybko sie przy nich nudził

oska masz racje ja staram sie czytac mojej malej codziennie ksiazeczki bo dzieki temu rozwija sie wyobraznia malucha

Warto uczyć dzieci obcowania z książkami i interesowania się nimi od najmniejszego, wartościowe są też tak jak mówi kulcio, np. cymbałki

z golasami jest najwięcej frajdy, a i skóra oddycha

powinno się czytać maluszkom ksiązki codziennie przed snem, dzięki temu wpajamy dziecku od najmnielszych lat czytanie książek

zgadzam sie z wami dziewczyny ja tez chodz troszke jej czytam rano lub wieczorem

co do muzykowania to na początek dobre są tak jak pisałyście cymbałki i nie zapominajmy tez o tamburynie. Można też nabyć takie dziecięce fortepianki, zeby dziecko się wprawiało w muztykowanie

ja już nie mogę się doczekać malowania pisanek, ciekawe jak mój maluszek zareaguje na kolorowe jajeczka:)

mysmy ostatio kanape wysuneli na srodek pokoju i gonilismy sie z mala w kolko a poznie robilismy aku ,dziecko mialo fraje ze ho ho

Moja uwielbia słuchać gdy jej czytam. Robie to od samego początku ciąży więc to dla niej naturalne… A ja cieszę się, że dzięki temu poznaje słowa, zabarwienie głosu, historyjki… uwrażliwia się:)
Oczywiście w zabawach - bieganinach - tatus jest najlepszym kompanem:)

z tym wypadem na plac zabaw to tak różnie może być, bo niestety nie wszędzie sa zrobione. A jak juz sa to nieraz okupowane przez młodzież lub pijaczków. I niestety nikt tego nie kontroluje, ze matka z dzieckiem nie może skorzystać i sie pobawić z dzieckiem