Spuchnięte oko , ból lini rzęs

Sproboj tym wlasnie zlotem jak dziewczyny pisza i obserwuj :smiling_face:

Jak dla mnie to jęczmień, mówią żeby potrzeć złotą obrączką wiernej osoby :wink: mi zazwyczaj potarcie złotem pomagało. Jak nie miałam złota to robiłam ciepłe okłady z rumianku lub zwykłej herbaty i za kazdym razem kolejnego dnia było już dobrze ale faktycznie złoto działa najszybciej :blush:

Odruchowo sięgamy po rumianek, ale trzeba uważać, powiedziała mi to znajoma farmaceutka. Czasem można być uczulonym na rumianek i takim okładem na oko można sobie zaszkodzić (3 razy może być ok, a za 4 organizm może zareagować na alergeny, albo może wystąpić alergia krzyżowa) i zaleca się okład z czarnej herbaty, chyba, że wiesz na 100% że nie masz alergii. :blush:

Możliwe ze mozesz mieć jeczmień ja na jęczmień zawsze pocieram powieke gorną lub dolną złotą obraczką zawsze mi schodzi. Ale jezeli boli to umów sie do okulisty lub lekarza rodzinnego. Jak narazie mozesz ten trik z obraczką przetestowac albo tez zakropić oko kroplami do oczu. Chociaż jeszcze moja teściowa mówi zeby ugotowac jajko i takie ciepłe przylożyć

Ja tak leczylam kolezanke na studiach :joy: polozylam jej torebke z herbatki ruminku na oko. Skonczylo sie na oddziale okulistycznym bo dostala ostrej alergii. Od tego czasu rumianku unikam jak ognia :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 polubienie

Najlepszy sposób to złota obrączka , można też przyłożyć rumiankiem

Z jajkiem sposobu nie znam, też ciekawe

Ja zawsze brałam mamy obrączkę i mi pomagało :smiling_face:

Faktycznie takie objawy to może być początek pojawiania się jęczmienia. :pensive: Tak jak większość z Dziewczyn tu pisze, pocieranie/masowanie np. obrączką powinno przynieść ulgę :blush: też niejednokrotnie ten sposób stosowałam i pomagało :smiley: tylko z tą obrączką to nie chodzi o złoto, ani że jest od ukochanej osoby itd :stuck_out_tongue_winking_eye: tylko chodzi o to że masujemy tę powiekę, bo tu o masaż chodzi i to przynosi efekt. Możesz nawet delikatnie opuszkiem palca to wykonać, też będzie działało. Tylko obrączka jest twardsza i jeśli jest szersza to po prostu łatwiej osiągnąć efekt tego masażu, a przy okazji tworzywo, z którego jest dodatkowo chłodzi powiekę i daje dodatkowe uczucie ulgi.:blush:

Ojej. :face_with_peeking_eye: Nawet nie wiedziałam, że rumianek aż tak potrafi uczulić :grimacing::face_with_open_eyes_and_hand_over_mouth:
To może bezpieczniejsze być użycie torebki z czarną herbatą :blush: choć tak naprawdę to nigdy nie wiadomo na co może się człowiek okazać uczulony :face_with_peeking_eye::sweat_smile:

Dokładnie,lepiej darować sobie rumianek,a zaparzyć zwykłą czarną herbatę i takie ciepłe,nie gorące okłady przykładać na powiekę. Ja bym z tym przyciskaniem powieki złotą obrączką uważała,bo możemy ropień rozlać w inne miejsce,u mnie się tak zrobiło niestety, ale w ciągu 3 dni od pierwszego objawu poszłam do lekarza,bo mi przeszkadzało w widzeniu,a noszę okulary. Okulista przepisze odpowiednie krople z antybiotykiem lub sterydem jeśli będzie taka potrzeba.

1 polubienie

To nie jęczmień , rzęsa wywinęła się do środka oka i ją to dotknęłam przez co uszkodziło mi się oko w środku . Już jest lepiej . Oko okładałam ciepłą solą fizjologiczną . I miałam zaklejone oko na dworze żeby nie wiało mi na to

2 polubienia

Ojej :disappointed: to w takim przypadku może wacik z ciepłym rumiankiem byłby też pomocny

No to super,że tylko tak się skończyło :+1:t2:
Obserwuj mimo wszystko i uważaj na oczko, żeby nie wdało się zakażenie :heart:

1 polubienie

Najważniejsze, że już masz diagnozę :blush: zdrówka

Ja bym powiedziała, że to jęczmień, rób sobie ciepłe okłady a jak nie przejdzie to okulista, duża zdrówka :kissing_heart:

Jeśli to jęczmień to faktycznie złota obrączka sos sprawdza bo sama miałam i działało, jak się potrze i przyłoży jest to tak jakby parzyło/ przypalało.

Urazy przy oku są bardzo niebezpieczne, zdrówka życzę

Byłam u okulisty jakby uraz mechaniczny nie jęczmień

Trzymam kciuki żeby się szybko zagoiło :kissing_heart: