Stosunek w ciąży

Witam dziewczyny, nie wiem czy uzyskam odpowiedź na swoje pytanie bo z tego co slyszałam dużo kobiet nie uważa stosunku analnego za przyjemny ale jeżeli ktoś z was praktykuję to czy powstrzymaliście się na czas ciąży bo są różne zdania na ten temat a dodatkowo jedną z dolegliwości jakie mogą wystąpić w ciąży są hemoroidy i dlatego zastanawiam się czy to bezpieczne czy lepiej sobie odpuścić, ewentualnie jakie zachować środki ostrożności?

Niestety nie pomogę bo nie odczuwam żadnej przyjemności z tego ale faktycznie hemoroidy są częstą przypadłością w ciąży więc warto uważać

W ciazy stosunek analny nie jest zalecany, glownie ze wzgledu na pogorszenie hemoroidow, a takze mozliwosc przeniesienia bakterii do pochwy. Jesli juz sie zdecydujesz to wazna jest delikatnosc, odpowiednie nawilzenie i higiena. Warto tez wczesniej skonsultowac sie z ginekologiem, zeby miec pewnosc ze nie ma przeciwwskazan

1 polubienie

Ja bym nie ryzykowała ze względu na ryzyko infekcji bakteryjnej. Jest bardzo łatwo w ten sposob przenieść bakterie.
Ewentualnie porozmawialabym z lekarzem dla pewności.

Raczej w tym okresie bym sie wstrzymała… Hemoroidy, bakterie…

Czy są fizyczne przeciwskazania to nie wiem bo nie jest to mój typ przyjemności ale tak jak wskazują dziewczyny wszelkiego rodzaju infekcje a co za tym idzie leki na nie mogą uszkodzić lub wpłynąć negatywnie na płód, dodatkowo trzeba pamiętać o komforcie swoim i emocjach jakie sie przeżywa. Warto też zwrócić uwagę że nie wszystkie żele intymne (a wręcz większości z nich) nie można używać w czasie ciąży. Jedynie w miarę bezpieczne są te na bazie wody.

różne są opinie, ale ja bym w ciąży raczej sobie odpuściła bo bardzo latwo można sobie zaszkodzić. Jeżeli jednak się z partnerem na to decydujecie to ja bym to najpierw skonsultowała z ginekologiem, on dokładnie zna Twoją sytuację i na pewno Cię pokieruje :wink:

Przy odpowiednim zachowaniu higieny myślę, że nie musiałabyś się wstrzymywać, jeśli akurat w takich stosunkach gustujesz, aczkolwiek dopytałabym jeszcze ginekologa, jak on to widzi :sweat_smile:

Zawsze warto skonsultować takie kwestie z lekarzem, bo każda sytuacja jest inna.

Na Twoim miejscu zapytałbym lekarza na następnej wizycie. Ale biorąc pod uwagę, że jest w ciąży większe ryzyko hemoroidów to nie ryzykowałabym :face_with_diagonal_mouth:

Potwierdzę to co napisały wyżej dziewczyny,w każdej sytuacji czy to seks analny czy waginalny warto najpierw zapytać lekarza o możliwość jakiegokolwiek stosunku w ciąży, dlatego że nasza szyjka nagle może się skrócić i ryzyko przedwczesnego porodu bardzo rośnie,przy stosunku analnym to rzeczywiście największe ryzyko przeniesienia bakterii, natomiast w ciąży to i tak jesteśmy narażone nawet i bez stosunku na większy rozwój bakterii w moczu na przykład,przez ucisk rozrastającej się macicy na pęcherz,nie wypróżnienie go do końca i w badaniach wychodzą bakterie lub inne stany zapalne. Stąd też powstrzymała bym się, choć z mężem do tej pory nie odmawialiśmy sobie zbliżeń,tak obecnie przy 30tygodniu ciąży jestem już znacznie obolała,w moczu już kilka razy wyskoczyły bakterie,szyjka zaczyna się skracać, więc obydwoje ubolewamy, ale zdrowie dzidziusia jest dla nas najważniejsze :heart:a metod zbliżenia i robienia sobie przyjemności jest mnóstwo, więc trzymam kciuki abyście znaleźli wspólny mianownik :smiling_face_with_three_hearts:

2 polubienia

Ja na okres ciąży też bym się powstrzymała od takiego rodzaju przyjemności, właśnie przez zwiększone ryzyko hemoroidów co nie jest przyjemne, a i także ryzyko przeniesienia bakterii które też mogą przynieść jakieś ryzyko dla płodu. Dla rozwiania większych wątpliwości podpytalabym także lekarza.