Moje bliźniaczki maja anemie i od 2 dni podaje im zelazo aby poprawić wyniki . Położna mówiła ze mam podawać je rano gdyż dziecko może zle na nie reagować . I niestety jedna z dziewczynek jest bardzo nie spokojna , dała w nocy tak popalić . Czy u was po podaniu zelaza noworodkowi zauważyłyście inne zachowanie malca ? Czy to normalne ?
Kochana a może boli ją brzuszek? Przy żelazie mogą wystąpić zaparcia.
Mama_Hani ma rację, może wystąpiła nietolerancja i to ból brzuszka powoduje niepokój malucha, a jak z kupkami są luźne,czy w ogóle ich nie ma?
To wlasnie może być efekt uboczny, bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia i ciemne zabarwienie stolca. Dorośli też często źle znoszą. Jak nie przejdzie to dobrze jest zmienić preparat.
U nas niestety jest ostra biegunka . Całe szczęście jedzą , ale ostatnie 3 h była rzeżnia u dwóch tak płakały i się wyginały … Dopiero co zasneły . Mamy Innofer baby może ktoras z was go stosowała?
Marta a może córeczki mają jakiegos wirusa? Wiem, że często zawartość może być troszke "oszukana. Ale producent Waszego lelu informuje, ze :
nie wywołuje bólów brzucha, wymiotów, biegunek i zaparć,
nie zaburza mikroflory jelitowej,
nie barwi zębów,
nie ma metalicznego posmaku.
Niby jest napisane, że nie powoduje wymiotow.
Znalazłam też artykuł wlasnie canpol
U mojej córki pojawił się problem z załatwianiem jak zaczęła brać żelazo. Jak już się załatwiła to w ogóle miało dziwny wygląd.
Może spróbuj podawać razem z witaminą C. Jest niezbędna do wchłaniania żelaza w jelitach
No właśnie wiem ze producent nie opisał zadnych skutkow ubocznych . Może dziś sprobuje podzielić to zalezo na dwie części . A z podaniem witaminy wstrzymam się do wtorku bo wtedy mamy wizyte u pediatry
Ja uważam,że podanie dodatkowo samowolnie witaminy c bez konsultacji z lekarzem takim maleństwom było by nieodpowiedzialne.
Lepiej najpierw zapytaj pediatry.Dziewczynki są wcześniakami,to bardzo delikatne istoty ,wszystko trzeba konsultować z lekarzem lepiej nic nie róbcie na własną rękę.
Nawet bym nie spróbowała zrobić nic bez konsultacji z lekarzem
Marta u mnie jak synek bral zelazo na lekka anemie to mial zaparcia i bóle brzuszka ale trwało to ok. 4-7dni…a później juz bylo wszystko dobrze., mozesz podać priobiotyk u nas pomagał na takie dolegliwosci.
I też nie powinno się długo stosować witaminy C bo może powodować kamyki nerkowe i nie tylko generalnie powinno się jeśli już trzeba podawać powiedzmy tydzień i dwa tyg przerwy i znów cykl witaminy C takie dostałam informacje już od 3 lekarzy
Dziewczyny tez nie maja dużej anemii 8,6 a zakres jest od 9 . Mam nadzieje ze po morfologii będą mogły odstawić .
No i może faktycznie dawka jest zbyt duża. Możliwe że dziewczynki lepiej przysfajają żelazo niż lekarzowi sie wydawało.
Zdecydowanie nie podawaj sama wit.c., wiem że pimaga przysfajać żelazo ale jeśli lekarz nie kazał to widocznie dziewcznki tego nie potrzebują.
Kp? Bo w mleku mamy tez jest żelazo wiec mozliwe ze maluszką wystarcza taka ilość.
Marta faktycznie anemia jest mała. Tzn. ich wynik jest niewiele niższy od normy,
to faktycznie może dawka żelaza jest za duża. A jak dzisiaj się czują?
My też podawaliśmy żelazo, ale maluszek był jednak trochę większy niż Twoje maleństwa. U nas nie było żadnego problemu z przyswajaniem.
Te zachowanie pewnie było spowodowane dlatego że dawka była za duża, a żelazo powodowało kolki i zaparcia
Innofer baby nie ma w ulotce działań niepożądanych co nie wynika z ich braku, a ze statusu, to nie jest lek. Dlatego też nie musi mieć takiej informacji zawartej. A, że niby nie powoduje to jest tylko deklaracja producenta. Jak każde żelazo w większym czy mniejszym stopniu może powodować skutki uboczne. Zostaje konsultacja z lekarzem w celu zmiany preparatu, albo dostosowania dawki. Z czego ja bym się przychylała do 1 opcji.
Dokładnie z całą pewnością najlepiej skonsultować sytuacje z pediatrą. Szkoda żeby maluszki się męczyły. Po za tym ważne by pediatra ocenił sytuacje i zdiagnozował problem. Jesli dawka jest za duża to musi ją zmniejszyć i wybrać taką, która będzie odpowiednia.