Mnie obecnie zaczyna swędzieć brzuch
Nie cały czas i głównie w nocy czuję swędzenie. Na razie rozstępy się nie pojawiły na brzuchu. Zobaczymy, jak będzie za tydzień np.
Ja codziennie brzuszek natłuszczam więc póki co nie swędzi. Zobaczymy z czasem jak brzuszek będzie większy.
Mnie rozstępy pojawiły się dwa tyg.przed porodem.Rodzilam pierwszy raz w 38 tc
Moje swędzenie okazuje się przechodzić na całe ciało o.O
bardzo dokucza mi to w wieczorem i w nocy. Dziś rano robiłam badania pod kątem cholestazy ciążowej. Mam nadzieję, że jednak okaże się to jakimś uczuleniem, czy czymś podobnym.
Magicznypazur właśnie miałam sugerować że to cholestaza daj znać koniecznie jak wyniki. A w razie czego czym się leczy ? Nawet się nie zagłębiałam tematem coś więcej wiesz na ten temat . ?
Magiczny pazur daj znać jak wyniki cholestaza może być jak są takie objawy ale niekoniecznie ja np miałam alergie niewiadomego pochodzenia. I tak się właśnie objawiala
pati1990, Aiisa, wyniki mam w normie, jeden tylko podwyższony fosfataza alkaliczna. Więc to raczej nie cholestaza, a świąd, jak był, tak jest. Najgorzej właśnie wieczorami i w nocy. Jutro powiem o tym lekarzowi, to zobaczymy, co mi powie.
A cholestazę leczy się objawowo tylko. Jakieś kremy przeciwświądowe, częstsze monitorowanie ciąży. W niektórych przypadkach kobieta musi leżeć w szpitalu. No i ciążę zazwyczaj rozwiązuje się między 36 a 38 tc.
Czasami na swędząca skórę pomagają kompiele w krochmalu
Magiczny pazur a zmieniłaś ostatnio jakoś żel do mycia albo piżama nowa jakąś? Może proszek albo pościel nowa? Jeszcze mi przychodzi do tego myśl że może roztocza uczulenie w łóżku się zalegnac mogły jeśli łóżko ma już parę lat.
Zawsze warto w takiej sytuacji skonsultować się z lekarzem, wykluczyć probloemy zdrowotne tj, cholestaza. Ja w obu ciążach swędzenie skóry odczuwałam ale był to wynik rozciągania skóry. Pomaga codzienna pielęgnacja skóry. W obecnej ciąży używam balsamu Palmers i jestem zadowolona. warto tez dbać o odpowiednie nawodnienie skóry, czyli pić dużo wody.
Magicznypazur o widzisz nawet nie wiedziałam że szybciej rozwiązuje się ciążę . Dobrze , że wyniki masz w normie aż ciekawa jestem co Ci lekarz powie . Na pewno uciążliwe jak swędzi mozna dostac szału
Aiisa nic nie zmienialam, ani żelu pod prysznic, ani proszku do prania. Nowych ubrań nie mam, a nawet jeśli bym miała, to zawsze piorę przed założeniem. Alergii na roztocza nie mam.
pati1990 generalnie konsultowałam dziś wyniki z lekarzem i kazała mi brać Essentiale na wątrobę, czyli jednak coś na rzeczy jest. Ale nie mówiła nic, że to faktycznie cholestaza.
Magiczny pazur pytałam bo niekiedy tak jest ze coś się zmienia i stąd a nie zawsze ssie połączy fakty
A co do pani dr może nie chciała martwić i nie mówiła nic dlatego choc moim zdaniem wolałabym wiedzieć wszystko co by nie było ![]()
Jeśli to cholestaza to nie ma żartów.Trzeba ściśle trzymać się zaleceń lekarza.
Może nie chciała martwić a może jakiś parametr wątrobowy był np obniżony a nie że od razu cholestaza.
Aiisa tak, tak
zawsze wtedy można podpiąć uczucie świądu pod ktorąś z rzeczy, które wymieniłaś. Ale niestety u mnie żadna z tych rzeczy.
moniczka7896 w moim przypadku lekarz nie mówił, że to cholestaza, ale tabletki na wątrobę mam brać.
Zeby stwierdzic czy występuje cholestaza konieczne jest badanie kwasów żółciowych to główny wyznacznik, Ale również alat, aspat, bilirubina.
Mnie skóra w ciąży nie swedziala na szczęście ominęła mnie ta nie przyjemna dolegliwosc
Mi pomagały masaże oliwką i mocne nawilzanie skóry by nie była sucha
Mnie czasem ake trzeba było właśnie dobrze natluscic i wtedy problem mijał